Video Equipment for Military Academy Belgrade

After another successful participation in the public procurement, AVL Projekt delivered video equipment for the classrooms at the Military Academy Belgrade.

  • Client: Military Academy Belgrade
  • Date of project: 2018

Professional monitors and laser projectors have been provided for the Military Academy's Decanate. The Decanate is the organizational unit of the Military Academy responsible for the organization, implementation and control of the teaching process at all levels of education and training, the development of study programs and planning as well as the realization and monitoring of scientific and research activity. The structure of the Decanate consists of 15 departments, 3 laboratories and 3 scientific centers.

 

The delivered projectors and monitors

 

Isporučeno je ukupno 8 komada SONY profesionalnih monitora rezolucije 4K sa dijagonalom od 55’’ U pitanju je model FW-55XE8001. Svi su montirani u učionicama Vojne akademije.

 

Jedna od ključnih stvari za izbor profesionalnih monitora je njihov duplo veći osvetljaj u odnosu na onaj koji postižu kućni TV aparati. Ovim se postiže da prezentovani sadržaj bude besprekorno vidljiv za studente/učenike koji predavanja tada mogu da prate bez napora.

Sledeća važna karakteriristika profesionalnih monitora je i mogućnost njihovog svakodnevnog rada u režimu 18/7. Ovo opet stvara značajnu prednost u poređenju sa kućnim TV uređajima koji posle 3 do 4 meseca rada u istom režimu počinju da gube osvetljaj.

Obzirom da u učionice uobičajeno prodire znatna količina spoljne svetlosti, još jedna značajna karakteristika je i ta što će sa isporučenim monitorima biti znatno manja refleksija ambijentalnog svetla.

Interesatna stvar je integrisan WiFi modul koji omogućava puštanje sadržaja sa interneta bežičnim putem, a zahvaljujući snažnom procesoru omogućeno je i puštanje 4K sadržaja bez ikakvih problema. Moguće je puštati i 4K sadržaj sa USB stika zahvaljujući ugrađenom medija plejeru.

 

Isporučeni zidni nosači omogućavaju veoma jednostavno rotiranje profesionalnih monitora i njihovo postavljanje u landscape ili portrait položaj.

 

Za krajnje kupce je bitna i garancija od 3 godine, koja se uz minimalnu doplatu može produžiti na 5 godina. U slučaja otkaza monitora u garantnom roku, vrsi se njegova zamena novim. Isporučeni monitori imaju i mogućnost nadogradnje touch frame čime se monitor može „pretvoriti“ u interaktivni displej.

 

Za kvalitetni prikaz projektovane slike većeg formata isporučeni su i 2 laserska projektora SONY VPL-PHZ10. Umesto sijalice ovi projektori poseduju laser kao izvor svetla. Njegov vek trajanja iznosi 20.000 sati zbog čega praktično nema troškova održavanja. Istovremeno, potrošnja električne energije je smanjena za 40% u odnosu na projektore istih karakteristika sa sijalicom. Snaga osvetljaja od 5000 lumena i rezolucija WUXGA je dovoljna za kvalitetan prikaz slike. Projektor je tih u radu, pa tako ne ometa tok predavanja. Povezivanje između računara i samog projektora se obavlja preko jednog mrežnog kabela CAT6 čime se omogućava prenos audio i video signala i to zahvaljujući ugrađenom HDBaseT prijemniku u samom projektoru.