griven.jpg
Nazad na novosti

30.10.2013

Griven: Od vodotornja do urbanog svetionika

Stari vodotoranj u novom svetlu: GRIVEN-ov doprinos tranformaciji dotrajalog vodotornja u urbani svetionik

Sagrađen u urbanom parku koji gleda na most Lesdiguières, vodotoranj na Pont-de-Claix-u je monumentalno obeležje bogate istorije Grenobla. Visok 27 metara i kapaciteta od 500 m3, nekadašnji vodotoranj u periodu između dva svetska rata predstavljao je centralnu figuru glavnog projekta za snabdevanje i distribuciju pijaće vode na gradskom području Point-de-Claix-a. Danas je zatvoren, ali se na njemu nalaze sirene za uzbunu i relejne antene nacionalne telekomunikacione mobilne mreže.

Nedavno izvedeni projekat lokalne opštine za svrhu je imao ponovno oživljavanje ovog atraktivnog mesta i njegovog pejzažnog značaja, kroz isticanje funkcionalnosti i inovativne estetike takvog koncepta. Kao rezultat takmičenja sprovedenog na više nivoa, pobednički projekat imao je za cilj transformaciju nekadašnjeg vodotornja u urbani svetionik, arhitektonski izmenivši njegovu strukturu, uz istovremeno očuvanje prestižne lokacije u okviru nacionalnog nasleđa ovog područja i izvanrednih tehničkih funkcija.

Prema smernicama arhitektornskog biroa "Agence à Trois" i uz podršku "Alp’Etudes", restauracija vodotornja započeta je u aprilu ove godine: gornji krovni venac je funkcionalno prepravljen, kupole i zidovi su renovirani i obojeni mekim bojama, po francuskim građevinskim pravilima. Vodotoranj je dobio i nove svetlosne šeme, koje je obezbedila L’Agence Lumière, kako bi mu se dodala nova dimenzija: jednostavna instalacija (pod supervizijom Eclairage Service i Music Plus firmi) u svom gornjem delu ima GLOBE MK2 4000 jedinicu, beam moving head reflektor proizveden od strane GRIVEN-a, čime je izvršena transformacija oronulog vodotornja u urbani svetionik.

"GLOBE MK2 4000 obezbeđuje moćan, panoramski snop (beam) svetlosti, koji, pri rotaciji od 360°, prelazi preko neba iznad Pont-de-Claix-a i susednih područja. Postavljeni naopako na vrhu nekadašnjeg vodotornja, ovaj izvanredni uređaj pruža potpuno nov karakter građevini, transformišući je u nekonvencionalni svetionik na tlu", objašnjavaju dizajneri rasvete Régis Clouzet i Sylvain Bresson iz L’Agence Lumière, kompanije zadužene za projekat osvetljenja. Sada vidljiv i sa razdaljine od 4 kilometra, ovaj spomenik, koji je 2011. godine proslavio svoju sedamdesetogodišnjicu, od 13. jula ove godine svake noći razmeće se svojom dinamičkom šemom osvetljenja, dodajući čitavom prizoru emocije i velelepnost.

GLOBE MK2 4000 je single beam moving head reflektor sa sijalicom od 4000 W sa preciznim elektronskim podešavanjem koje mu obezbeđuje podešavanje širine snopa u rasponu uglova od 2.2° do 13°. Dizajn koji odlikuju ojačan aluminijum i pocinkovani čelik omogućava bilo koji metod instalacije. Bez obzira na položaj, osnovna jedinica poseduje točkiće sa mogućnošću blokiranja, kako bi se sprečilo samovoljno kretanje reflektora, dok tranzitne brave obezbeđuju pan i tilt pomeranje. Sve digitalne funkcije, uključujući i "frost soft edge" efekat, zatamnjenje, mehanički dimer, stand-by mod i unapređeni elektronski strobe lako se mogu podešavati pomoću daljinske DMX512 kontrole, dok se svim raspoloživim funkcijama može pristupiti putem user-friendly displeja na uređaju. Izvanredni GLOBE MK2 4000 obezbeđuje ekstremno sjajan displej koji može upotpuniti bilo koju privremenu ili trajnu instalaciju, bez obzira na to da li je u pitanju live događaj ili nesvakidašnja fiksna instalacija.

 

Nazad na novosti