UEFA_2012.jpg
Nazad na novosti

03.06.2012

Harman i JBL na Euro 2012

Za potrebe Evropskog prvenstva u fudbalu, koje je održno od 08. juna do 01. jula ove godine u Poljskoj izgrađen je nov PGE Arena stadion. Glavno ozvučenje na novom stadionu čini Harmanov audio sistem, sačinjen od vrhunskih komponenti kako bi u svakom trenutku i pri svim vremenskim prilikama obezbedio čist i jasan zvuk u gledalištu

Fudbalski stadion PGE Arena izgrađen je u skladu sa inovativnim arhitektonskim konceptom i vizuelnim doživljajem, gde celokupna spoljašnjost stadiona podseća na jedinstveni ćilibar (koji se decenijama vadi duž Baltičke obale). Kako bi postigli željeni efekat, spoljašnjost stadiona pokrivena je mrežom staklenih vlakana koja su obložena teflonskim vlaknima, reflektujući željeni, specifičan sjaj ćilibara. Stadion je ukupnog kapaciteta 43.615 sedećih mesta sa najvišom tačkom gledališta od čak 45m.


Rešenje glavnog audio sistema predstavljalo je svojevrstan izazov i veoma kompleksan poduhvat za inženjere poljske audio kompanije ESS Audio, kojoj je poveren projekat. Da bi se obezbedio čist zvuk tokom fudbalskih utakmica i jasna razumljivost govora, korišten je EASE software za optimizaciju odziva sistema. Zahvaljujući tome, odlučeno je da stadion bude podeljen u 14 odvojenih zona (svaka zona poseduje UEFA i VIP lože).


Na precizno definisanim pozicijama instalirane su JBL zvučniče kutije PD serije sa rotirajućim hornama u WRX izvedbi. Instalirano je ukupno 59 zvučničkih kutija PD5200/95-WRX (uglovanosti horni 90x50° stepeni); 28 zvučničkih kutija PD5200/43-WRX (uglovanosti horni 40x30° stepeni), kao i 56 sabvufera, takođe PD serije, model 5215-WRX. Zvučničke skupine sačinjava 5 jedinica i to dve PD5200-43 WRX, jedna PD5200-95 WRX i dve PD5125 WRX.


JBL modele PD serije odlikuju vrhunske audio karakteristike, dok WRX izvedba obezbeđuje sigurnost i proverenu dugotrajnost korišćenja na otvorenim prostorima, gde su zvučničke kutije izložene svim, čak i najekstremnijim atmosferskim uticajima.


Pojačavački blok sačinjava 47 komada Crown CTs3000 pojačala sa ugrađenim PIP USP4 procesorskim modulima, dok je dinamička obrada i distribucija audio signala realizovana preko BSS Soundweb London BLU-80 i BLU-800. Daljinska kontrola i monitoring omogućen je primenom HiQnet system Architect-a.


Želimo da vas podsetimo da je "AVL Projekt" ovlašteni distributer "Harman" korporacije i ukoliko imate potrebu da instalirate novi ili nadogradite postojeći audio sistem, za sve sugestije Vam stojimo na raspolaganju.

Nazad na novosti