etc-rYXx.jpg
Nazad na novosti

12.06.2013

ETC tehnologija u službi energetske efikasnosti

Kantonska opera u Hongkongu, zahvaljujući ETC tehnologiji, spojila je imperative energetske efikasnosti i impresivnih performansi

"Jau Ma Tei" pozorište obezbedilo je novo osvetljenje tradicionalnoj Kantonskoj operi. Istorijsko zdanje u Kovlunu u Hongkongu koje prima do tri stotine posetilaca opremljeno je najnovijom ETC tehnologijom, sa konvencionalnim i LED svetlima najvišeg kvaliteta.


Originalno otvoreno u formi bioskopa 1930. godine, Jau Ma Tei pozorište korišćeno je za prikazivanje filmova raznih žanrova, sve do njegovog zatvaranja 1998. godine. Skoro deceniju kasnije, zgrada je sačuvana od rušenja, time što je proglašena arhitektonskim i kulturnim dobrom. Vlada je odlučila da ponovo oživi ovu oblast, otpočevši radove sa ciljem pretvaranja nekadašnjeg bioskopa u zdanje za scensku umetnost, kreiraviši na taj način trupu Kantonske opere.
 

 

Tokom renoviranja, veliku brigu oko pozorišta predstavljala je obimna potrošnja električne energije. Vremešna zgrada imala je smanjene energetske kapacitete, što je postavilo imperativ da se svetlosni sistem mora uklopiti u ograničene energetske kapacitete objekta. Tako je osoblje donelo odluku da instalira hibridni sistem sa energetski efikasnim konvencionalnim ETC osvetljenjem i ETC LED reflektorima, kako bi se smanjila količina energije neophodne za osvetljenje. Sistem uključuje dvanaest Source Four reflektora, šest Source Four PARNela, 30 Selador Desire D40 Vivid LED reflektora i 18 Source Four LED-ova. Reflektori se kontrolišu putem ETC Ion kontrolnog pulta sa Universal Fader Wingom i Net3 Radio Focus Remoterom (RFR). ETC Sensor i rasvetni sistem skupa obezbeđuju uklapanje u prihvatljive okvire potrošnje električne energije.


ETC LED reflektori imaju su još jednu, vrlo značajnu ulogu u pozorištu: koriste su kako bi se naglašavali dramski momenti Kantonske opere. Source Four LED jedinice upotrebljavaju su u raznim pozicijama za potrebe scenskog osvetljenja, ističući lepotu kostima i šminke. "Source Four LED-ovi obezbeđuju fokusiranje goboa i boja," objašnjava Sani Vong, tehnički menadžer pozorišta. Selador Desire LED reflektori korišćeni su za bojenje površina i za osvetljavanje scena.


Vong dodaje: "Upotreba Desire reflektora više je user friendly nego drugi LED reflektori na tržištu, a simulacija boja je preciznija." Jarke nijanse dodaju dašak drame svakom performansu.


Izbor ETC-a kao proizvođača reflektora za "Jau Ma Tei" pozorište bio je vrlo jednostavan. "Proizvodi iz ETC-a za potrebe scenskog osvetljenja su najpopularniji u Hongkongu, kada govorimo u terminima efikasnosti i performansi," kaže Vong. "Oni su na samom vrhu moje liste."


"Jau Ma Tei" pozorište svečano je otvoreno u julu prošle godine, a proslava je uključivala dvonedeljni pozorišni program. Od trenutka otvaranja, u njemu se izvode performansi skoro svakog dana.

 

Nazad na novosti