Vesko Vučković bend
Nazad na novosti

09.06.2017

DiGiCo S21 za Vesko Vučković bend

Nedavno je naš dugogodišnji klijent Vesko Vučković, osnivač Vesko Vučković benda iz Beograda kupio DiGiCo S21 miksetu. To je bio povod da sa Veskom provedemo neko vreme u razgovoru o tome šta profesionalna audio oprema vrhunskog kvaliteta znači za jedan bend.

Vesko Vučković i AVL Projekt

 

Vesko Vučković je više od deceniju i po miljenik beogradske publike koja ga je tokom brojnih klupskih nastupa upoznala i zapamtila po autentičnoj energiji i koncertnom pristupu. Kao školovani muzičar, u svojoj dosadašnjoj karijeri je nastupao kao solista (klarinetista) na mnogobrojnim koncertima u Beogradu i inostranstvu. Pored Filharmonije kao matične kuće, nastupao je u simfonijskom orkestru RTS-a, orkestru Narodnog pozorišta, Vojvođanskoj filharmoniji, Madlenijanumu i nekoliko kamernih orkestara. U svojoj dugogodišnoj karijeri klarinetiste, nastupao je i kao solista i član orkestra na više od 800 koncerata širom sveta i dobija sjajne kritike u internacionalnim medijima.

 

 

 

 

Koliko je za Vas važno imati pored sebe, tokom nastupa uživo, miksetu poput DiGiCo S21 i zašto?

Svi znamo da u lancu profesionalne opreme mikseta spada u sam vrh prioriteta. Po mom mišljenju, ta pozicija ne trpi kompromise. Od nje svakako zavisi kvalitet zvuka, ali ono što je meni veoma bitno je sam osećaj sigurnosti koji se neretko narušava pri korišćenju digitalnih pulteva. To je upravo osnovni razlog zašto sam se odlučio baš za DiGiCo S21!

 

 

Kako ste odlučili da investirate u DiGiCo proizvod, a ne u neki drugi?

Dugo koristim digitalne miksete i naravno da je nepotrebno nabrajati sve prednosti istih. Ali, kao i u drugim sferama života, te prednosti sa sobom donose i ono zbog čega i nismo baš srećni... U slučaju digitalnih mikseta, imamo dve izuzetno nezgodne činjenice koje je DiGiCo uspeo da prebrodi i samim tim opravdao svoje mesto na vrhu svetskog tržišta digitalnih mikseta.

 

Prva je sam zvuk, gde svaki profesionalac dosta lako čuje da li je u pitanju digitalni ili analogni pult zbog gubitka topline, određenih frekvencija. Nasuprot tome, DiGiCo S21 proizvodi zvuk vrhunske analogne miksete.

 

Drugi problem je pouzdanost u radu i strah da uređaj, zbog operativnog sistema, jednostavno ne stane usred nastupa. Ipak je u pitanju računar sa kojima smo svi imali negativnih iskustava. I ovaj problem je DiGiCo fenomenalno rešio fizičkim odvajanjem zvučne kartice od samog kompjutera na način da u slučaju restartovanja celog sistema, kompletan zvuk nastavlja sa emitovanjem bez prekida. Takvi izumi nemaju cenu :)

 

 

Kako izgleda raditi za S21 konzolom?

Da bih odgovorio na ovo pitanje, mislim da je neophodno prvenstveno da objasnim čime se tačno bavim. Osnovno zanimanje u ovom poslu mi je frontman lead-singer. Bend je sastavljen od 6 članova. U toku nastupa pored pevanja sviram saksofon, klavijaturu i radim posao tonca.

Sve ovo navodi na činjenicu da imam jako malo vremena za rad sa miksetom, tako da mi je veoma bitno da sve bude na dohvat ruke. Kompletan meni treba da bude logičan kako bih brzo, bez lutanja stigao do željene opcije.

Kako mi je bio potreban samo jedan dan za potpuno upoznavanje i „spajanje“ sa konzolom govori o savršeno obavljenom poslu konstruktora sistema, što mi uliva apsolutnu sigurnost u DiGiCo S21.

 

 

Ako je uporedite sa nekom audio miksetom na kojoj ste pre radili, šta biste istakli kao prednost miksete S21?

Digico S21 u Fridi u Beogradu

Kao sto sam već pomenuo, sam zvuk je neuporediv sa bilo kojom digitalnom miksetom na kojom sam ranije radio. To je vrhunski analogni mikspult sa svim prednostima digitalne miksete!

 

Jako bitna stavka je i sama izlazna snaga koja omogućava mnogo više hedruma samim tim što na velikoj izlaznoj snazi ostaje prilično prostora do pika (0db) što je neophodno da matrica "diše".

 

Imam utisak da je sabirnica beskonačnog kapaciteta. Pri radu sa dosta kanala ne postoji nikakav efekat "gužvanja".

 

Svaki segment u mikseti radi bez ikakve mane. Grafički ekvilajzeri su jako precizni. DigiTube radi besprekorno i otvara vrata raja za vokal u live nastupima.

 

Šiberi sa touch funkcijom su jednostavno savršeni za rad. Dva velika display-a pružaju sve informacije koje su vam potrebne u isto vreme.

 

Jednostavno smatram da svako ko je u mogućnosti da priušti ovakav tehnološki biser, treba da proba i oseti sve čari koje on pruža, a koje ne mogu da se dobiju kupovinom jeftinih mikseta sa "puno funkcija"!

 

Za kraj želim da istaknem da sam jako srećan što u mojoj zemlji postoji kompanija AVL Projekt u kojoj se nalaze profesionalci, zaljubljenici u zvuk i tehniku, uvek spremni da vam zaista odgovore na pitanja vezana za najsitnije detalje o uređajima koje isporučuju!

 

Posle svega gore rečenog, nemamo šta da dodamo osim da se najiskrenije zahvalimo Vesku na dobroj volji da razgovara sa nama i na rečima hvale za saradnju. Obaveza da zadržimo kvalitet svoje usluge i da nastavimo da je dalje unapređujemo je upravo postala veća!

Nazad na novosti