AVL Projekt i Sommercable stage cables
Nazad na novosti

15.09.2017

Šta se očekuje od kablova na bini?

Moraju biti… tihi! Moraju biti dobro zaštićeni! Moraju biti fleksibilni!

Moraju biti… tihi!

 

Kablovi na bini se gaze, ljudi o njih zapinju, umeju i da ih šutnu, nepravilno se uvrću i, na kraju, više nego izvesno je da će biti zaliveni nekom tečnošću. Zbog toga moraju da budu u stanju da izdrže sve ovo maltretiranje bez prigovora; dakle, moraju da ostanu tihi, bez pucketanja ili zujanja. Ipak, neki jeftini mikrofonski kablovi, kada se pomere makar i jedan milimetar, proizvode baš to, pucketanje i zujanje. Da ne govorimo o tome u šta se pretvore ovi zvuci kada prođu kroz pojačavač. S tim što treba imati na umu da je na jednom rok koncertu nemoguće obezbediti potpuno mirovanje kablova, pa su proizvođači kablova dizajnirali dodatni zaštitni sloj unutar kabela radi apsorbovanja tenzija.

 

Moraju biti dobro zaštićeni!

Sommercable stage cable u AVL Projektu

 

Nisu samo jeftini kablovi za mikrofon ti koji utiču na loš signal, već su tu i instrument kablovi, koji su još i gori, jer se ponašaju kao antene i to veoma dobre antene. Zaštita unutar kabela dopriosi redukovanju ovih smetnji. Najjednostavniji zaštita je spiralni štit, tačnije bakarne žice omotane oko kabla. Jedini problem je što se, zahvaljujući stalnom pomeranju, zaštita u jednom trenutku može presaviti što dovodi do toga da unutrašnji provodnik ne bude više u potpunosti zaštićen. Ovo dovodi do stvaranja pukotina. Bolja opcija je zaštitni sloj od isprepletenog vlakna, takođe napravljen od bakra, koji garantuje potpuno prekrivanje, čak i kada se kabl naglo presavije. Međutim, pošto se u pletenoj verziji koristi puno bakra, ovi kablovi su skuplji.

 

 

Moraju biti fleksibilni!

 

Sommercable u AVL Projektu

Dok ste na bini, ništa nije tako frustrirajuće kao kruta kablovska spirala koja se uvija oko vas kao udav. Jednostavno, binski kablovi moraju da budu fleksibilni prilikom rukovanja, te da pružaju minimalan otpor kako bi vam bili saveznici u radu, a ne neprijatelji. 

 

Nažalost, nije uvek moguće postići baš sve: gore pomenute stvari koje omogućavaju da kabel bude „noise free“ istovremeno ga čine manje fleksibilnim, pa je potrebno napraviti kompromis između lakog rukovanja i dobre zaštite.   

 

 

U ponudi našeg web shopa nalaze se različiti modeli kablova nemačkog proizvođača Sommercable, poznatog po odličnom odnosu cene i kvaliteta. Posetite ga i pronađite pouzdano i fleksibilno rešenje za svoju binu.

 

Sommercable u AVL Projektu

Nazad na novosti