AVL-logo-black-background-L7aH.png
Nazad na novosti

17.01.2018

Vodič za kupovinu: Kako odabrati jedan od mnoštva SONY projektora

Pročitajte naš vodič za odabir SONY projektora bez obzira o kom okruženju je reč: učionica, kancelarija, sala za sastanke, hol neke zgrade, amfiteatar, bioskop.

Projektori u obrazovanju

Velike učionice

 

Za velike učionice idealni su instalacioni projektori. Sa svojih preko 4.000 lumena, to su moćni uređaji koji omogućavaju projekciju bez spuštanja roletni u prostoru. Izmenjiva sočiva pružaju veću fleksibilnost pri fiksnom postavljanju projektora bilo gde u učionici. Podešavanje sočiva i korekcija keystone-a olakšavaju postizanje precizne, tačne proporcije slika. Čak i u većim prostorijama ili dvoranama, koje zahtevaju najsvetlije moguće projekcije i visoko sofisticirane karakteristike, Sony instalacioni projektori isporučuju moćne performanse, dugotrajnost uređaja i niske troškove održavanja. 

 

 

Male učionice

 

Za male učionice gde nije potreban veliki osvetljaj idealni su prenosivi projektori. Malih dimenzija i lagani – težina im se tipično kreće između 2,5kg i 4kg – jednostavni su za prenošenje iz učionice u učionicu i brzo starovanje za početak časa. Poseduju ugrađeni zoom i podrazumevane slike za projekciju dok traje fino podešavanje, a kojima se ispunjava površina na zidu ili beloj tabli. Tu su i fast on/off koji štede vreme, ali i neke druge „štedljive“ karakteristike poput Auto Dimming and Picture Mute.

Short Throw (ST) i Ultra Short Throw (UST) projektori idealno staju čak i u najmanju učionicu koja ima veoma ograničennog prostora. Ovi projektori mogu da se postave veoma blizu zida, platna ili digitalne bele table projektujući jasne slike veličine 2 metra i više.  

 

Amfiteatri

 

Nivoi osvetljaja i projektovane slike velikih dimenzija su od suštinskog značaja za velike prezentacione prostore. Osvetljaj kod instalacionih projektora F serije počinje sa 4000 lumena i ide sve do 7000 lumena kod modela kao što je VPL-FHZ57. U tako velikim prostorima gde se projektor puno koristi, modeli poput VPL-FHZ65 počivaju na pouzdanosti u radu, energetskoj efikasnosti i malim troškovima korišćenja, sa vekom trajanja LED izvora svetlosti od 20.000 sati.

 

Projektori u korporativnom okruženju

 

Projektori za velike sale za sastanke

 

Sale za sastanke i neki drugi veliki prostori za kolaboraciju zaposlenih zahtevaju projektor koji ima zadovoljavajući osvetljaj da bi slika mogla da se vidi potpuno jasno, čak i pri dnevnom svetlu. Instalacioni projektor sa moćnih 4000 lumena koji se montira na plafon je prvi izbor u ovakvim slučajevima. Najnovija serija SONY projektora F serije se i estetski uklapa u otmene poslovne prostore, a posebno zbog urednih kablova i bešumnog ventilatora za hlađenje. Dostupne su i opcije izmenjivih sočiva koja olakšavaju postizanje projekcije velikih slika u njihovim tačnim proporcijama u prostoru bilo koje veličine.  I ono što je posebno značajno za velike sale za sastanke – preklapanje ivica za postizanje super-velike slike koju projektuju dva ili više projektora. Takođe, ukoliko se stalno projektor duži vremenski period, svakako treba uzeti u obzir lasersku projekciju radi smanjenja proškova korišćenja i održavanja.

 

 

                                                 Projektori za male sale za sastanke

 

 

Prenosivi projektori su višenamenski, troškovno isplativ izbor za bilo koju vrstu kancelarije – dovoljno su mali, a sa odličnim osvetljajem, da bi po potrebi mogli da se lako prenose iz kancelarije u kancelariju.  Brzi start-up štedi vreme, dok neke druge štedljive karakteristike poput Auto Dimming i Picture Mute čine da troškovi korišćenja budu mali. Ugrađeni zoom plus osobine poput keystone korekcije olakšavaju postizanje čistih i jasnih slika koje odgovaraju bilo kojoj projekcionoj površini (bela tabla ili zid). Projektori koji imaju Wi-Fi omogućavaju bežične prezentacije sa laptop računara ili tableta.

 

 

Projektori za muzeje i izložbene prostore

 

 

Muzeji, umetničke galerije i drugi javni prostori zahtevaju Projektore za vizualizaciju i simulaciju.  Izmenjiva sočiva i podešavanje njihovog pomeranja pojednostavljuju kreaciju velikih slika tačnih proporcija gde god da se projektor postavi.  Veliki broj sati rada čine da laserski projektori budu prvi i jedini izbor mnogih: dugotrajan izvor svetlosti zadržava neizmenjeni osvetljaj tokom celog veka trajanja, sa malim operativnim i troškovima održavanja. Mogućnost preklapanja ivica omogućava kreiranje super velikih slika velike rezolucije neprimetno spajajući nekoliko slika sa više različitih projektora. Image Warping otvara uzbudljive mogućnosti omogućavajući projekciju na neravne površine nepravilnog oblika.

 

 

 

Projektori za bioskope

 

Moćni osvetljaj SONY Digital Cinema projektora se kreće u rasponu od  9.000 lumena, što je idealno za manja platna, pa sve do 30.000 lumena za velike bioskopske sale. Svi SONY 4K Digital Cinema projektori imaju 4 puta više piksela od starijih 2K modela. To znači i 4 puta veću rezoluciju u odnosu na full HD, pa tako publika neće više gledati blokove piksela, čak ni kada sedi blizu ekrana. SXRD optički motor obezbeđuje bogate, žive boje na platnu, kao i kontrast raspona od 8000:1 čime se ostvaruje naglasak na svetlim bojama uz istovremeno postizanje dubokih crnih boja. Svaki projektor iz serije R500 koristi pouzdani HPM (High Pressure Mercury) „multi-lamp“ niz, umesto jednog  Xenon izvora svetlosti kakav se nalazi u većini bioskopskih projektora. Nekoliko sijalica znači da ne postoji rizik od nastanka mraka u bioskopu tokom projekcije u slučaju da dođe do iznenadnog prekida rada samo jedne sijalice. Ovakav izvor svetlosti podrazumeva i manje troškove održavanja, kao i veću energetsku efikasnost u odnosu na Xenon čime se smanjuje potrošnja električne energije. Svi SONY R500 projektori mogu da se lako prilagode 3D projekcijama, projektujući slike prijatne za oko bez ‘triple flash’ flikerovanja koje je čest problem kod drugih sistema.  

 

 

Nazad na novosti