Kupovina, renta ili lizing
Nazad na novosti

19.07.2018

Kupiti ili iznajmiti opremu – 5 pitanja pre donošenja odluke

Vaša kompanija planira svoju sledeću konferenciju i Vi ste zaduženi za obezbeđivanje mikrofona. Nije to ništa strašno, ali ima jedan problem: nemate mikrofone.

Šta je sledeći korak? Da li je bolje da iznajmite delegatski mikrofonski sistem ili je, ipak bolje da ga kupite?

 

Ne postoji tačan ili netačan odgovor na ovo pitanje. Bez obzira koja profesionalna audio oprema Vam je potrebna, podjednako dobro možete da zadovoljite svoje potrebe jednokratnim iznajmljivanjem sistema, ali i njegovom kupovinom čime ćete uštedeti na kasnijim troškovima kada Vam ova vrsta opreme ponovo bude zatrebala.  

Stoga Vam predlažemo da postavite sebi ovih 5 pitanja kako biste pomogli sami sebi pri odlučivanju da li da rentirate ili kupite profesionalno ozvučenje i ostalu pro audio opremu.

 

1. Da li opremu možete da koristite na različitim događajima?

Oprema koja Vam je potrebna može da ima usko specifičnu namenu, pa tako i primenu. Na primer, delegatski mikrofonski sistem je potreban isključivo na konferencijama ili sastancima. S druge strane, manje specifična oprema, poput PA sistema (razglas/ozvučenje) svoju primenu pronalazi u mnogim različitim situacijama, od sastanaka do koncerata. Ako je ovakva primena u pitanju, kupovina bi mogla biti mudar izbor.

 

2. Koliko često ćete koristiti opremu?

Ako ste sigurni da ćete je koristiti iznova i iznova, bilo bi dobro da razmislite o njenoj kupovini. Međutim, ako će skupljati prašinu u nekom ćošku ili na nekoj polici, iznajmljivanje opreme je svakako bolja opcija. 

 

3. Ko će rukovati opremom?

Možda ste Vi – ili neko drugi iz firme – upoznati sa rukovanjem pro audio opremom. U tom slučaju, možete da je kupite bez razmišljanja o tome da Vam sada treba i tehničar koji će upravljati npr. ozvučenjem. Međutim, ako ovo nije slučaj, nije mudro kupiti bilo šta od opreme, makar to bio samo mikrofon ili neko „malo“ ozvučenje, ako niko neće znati kako da je koristi. U ovom slučaju, rental kompanije su pravo rešenje – one imaju i opremu i tehničare.

 

4. Hoće li oprema moći da se koristi više godina?

Neki delovi opreme se mogu koristiti decenijama, dok se drugi redovno moraju obnavljati. Zato je korisno proučiti odnos između troška nabavke i dužine vremena tokom kojeg će oprema il neki njen deo biti korisni. Ono što se obnavlja često, korisnije je iznajmiti, nego kupiti.

 

5. Koliko možete da potrošite na audio opremu?

Ako odgovori na prethodna 4 pitanja govore u prilog tome da je pametnije da kupite opremu, može da se dogodi da jednostavno nemate dovoljno novca. U tom slučaju proverite da li postoje mogućnosti za nabavkom opreme sa odloženim plaćanjem. Ako ne postoje, tada bi iznajmljivanje opreme moglo da bude idealno rešenje za Vas.   

 

 

Dakle, kupujem ili iznajmljujem?

U mnogim slučajevima odgovaraće Vam po malo od oba: kupite opremu za koju znate da ćete je često koristiti, a rentirajte onu kojom ćete da „popunite rupe“. Sagledavajući Vaše trenutne i buduće potrebe i mogućnosti, svakako ćete moći da odredite šta je za kupovinu, a šta za rentu.

 

Ukoliko i dalje imate dilemu, pozovite nas.  

 

Nazad na novosti