AVL-logo-black-background-OA5f.png
Nazad na novosti

27.07.2018

Prednosti korišćenja projektora u učionici

Mnogi nastavnici u današnjim osnovnim i srednjim školama smatraju da su „kreda i tabla“ stvar prošlosti ili će to postati za vrlo kratko vreme. Utoliko pre zahvaljujući činjenici da je sve više učionica opremljeno projektorima, fiksnim ili prenosivim.

Umesto da pišu po tabli, nastavnici se sve više služe PowerPoint prezentacijama, slikama i video zapisima koje prezentuju učenicima putem projektora.

 

Jednostavnije vođenje beleški na času

 

Projektori omogućavaju nastavnicima da nastavne teme prenose učenicima u vidu dobro organizovanih Power Point prezentacija, zahvaljujući čemu učeničke beleške postaju efektivnije. Naime, slušajući predavanje i prateći prezentaciju, učenik će moći samostalno da zaključi koje su informacije najvažnije i da ih sa lakoćom razlikuje od svih ostalih koje to nisu. Pored toga, uvek mogu da traže od nastavnika da vrati slajd u slučaju da se desi da su propustili da zapišu sve što su hteli.

 

Raznovrsno podučavanje

 

Projektori omogućavaju nastavnicima da se ne oslanjaju samo na kredu i tablu dok učenicima prenose informacije. Upotrebom projektora sada im na raspolaganju stoje i filmovi, slajdovi i slike zahvaljujući kojima dobijaju priliku da povedu učenike na putovanja po svetu i da ih odvedu na mesta na kojima nikada nisu bili. Pored toga, učenici imaju priliku da poslušaju i predavanje nastavnika iz inostranstva. Zahvaljujući projektorima, i internet postaje raspoloživ nastavnicima u značajno većoj meri, jer su sada u prilici da svim svojim učenicima prezentuju neki web sadržaj, a ne da se oslanjaju na to da će učenici sami kod svojih kuća zaista i pogledati šta treba. Mnogi projektori istovremeno reprodukuju zvuk odličnog kvaliteta što je veliku plus onda kada je u planu da se posluša neka muzika ili pogleda film o prirodi.

 

Bolje iskorišćenje vremena na času

 

Pre upotrebe projektora u učionici, nastavnici su puno vremena provodili zapisujući rečenice po tabli, a zatim ih brišući, jer im je bio potreban novi prostor za novo zapisivanje. Projektori olakšavaju proces planiranja i pripreme časa, jer omogućavaju nastavnicima da unapred odluče o sadržaju predavanja i njegovim najvažnijim tačkama, umesto da to rade spontano tokom samog časa. Dalje, projektori zahtevaju jedan jednostavan klik na dugme u trajanju od 1 sekunde. Treba pomenuti i da sa projektorima nema ponavljanja i ponovnog zapisivanja informacija na tabli, već samo povratka na prethodni slajd.

 

Bolje učeničke prezentacije

 

Učenicima će značiti mogućnost korišćenja projektora prilikom prezentacije projekata na kojima su radili. Ako je na projektu radio tim od nekoliko učenika, svaki od njih će na ličnim računarima pripremiti svoj deo prezentacije, zatim će sve delove objediniti u jednu, npr. PowerPoint prezentaciju i jednim klikom je predstaviti ostatku odeljenja na času. Pored toga, prezentacije na projektoru smanjuju potrebu za kopiranjem materijala koji je ranije trebalo obaviti kako bi ostali učenici tokom časa mogli da prate prezentaciju projekta. Sada čitavo odeljenje istovremeno prati celokupno prezentaciju.

 

Kao ovlašćeni distributeri SonyCasio projektora, u prilici smo da Vam ponudimo različita rešenja za unapređenje nastavnog procesa upotrebom multimedijalnih prezentacionih rešenja. Kliknite na link da biste saznali više o našoj ponudi projektora

Nazad na novosti