d&b KSL Line Array sistem
Nazad na novosti

30.01.2019

d&b KSL Line Array sistem – evolucija se nastavlja

Nemački d&b audiotechnik je polovinom januara ove godine sa zadovoljstvom najavio dolazak na svet novog člana porodice zvučnika iz SL serije, da bi se 24. januara 2019. najavljeno „rođenje“ i desilo na sajmu NAMM u Kaliforniji.

KSL sistem je višenamenski mlađi i manji brat svoje, po mnogo čemu revolucionarne velike sestre – GSL sistema. KSL poseduje sve prepoznatljive karakteristike Special Loudspeaker (SL) serije zvučnika, uključujući full range broadband usmerenost, produženi LF odziv, kao i unapređene opcije za kačenje, i to sve u pristupačnoj veličini i paketu performansi. KSL je dizajniran ozvučavanje bilo kog muzičkog žanra, mobilnog ili fiksnog, od velikih arena, stadiona i festivala do aplikacija srednje veličine kao što su klubovi, pozorišta, crkve i drugi objekti u kojima se izvodi umetnost.

 

Kao i sva dobra braća i sestre, KSL i GSL mogu da rade nezavisno ili kao savršeni partneri; idealno se podudaraju u pogledu tonaliteta, hedruma, pokrivenosti, planiranja sistema i neophodne infrastrukture.

 

KSL serija Line Array zvucnika

 

 

Inače, d&b SL serija zvučnika predstavlja značajnu evoluciju u dizajnu i performansama Line Array sistema. Mogućnost kontrole punog spektra frekvencija minimizira maskiranje niskih i srednjih frekvencija u reverberantnom polju omogućavajući tako ton majstorima da smanje ukupni nivo SPL-a u prostoru čime se značajno poboljšava razumljivost sistema i dramatično čisti prostor monitoringa. Kada se zvučnici ove serije koriste u kombinaciji sa d&b softverom NoizCalc, inženjeri, menadžeri događaja i promoteri mogu da računaju da su dobili moćno  rešenje za upravljanje nivoima buke na događajima na otvorenom bilo koje veličine.

 

Kako kaže Verner Bajer iz d&b produkt menadžmenta: „Serija SL je naš najnoviji korak u sferi kontrole usmerenosti, kojom smo opsednuti, akustičkim performansama i kreiranju optimalnog toka rada. Industrija i okruženje u kojem poslujemo se konstantno razvija, pa to znači da naši sistemi mogu da imaju smisla samo onda kada isporučuju očekivanu vrednost našim kupcima i njihovim klijentima. Ipak, vrhunske akustičke performanse radi postizanja najvišeg mogućeg kvaliteta slušanja su samo jedna od važnih dimenzija. Drugu čine rad na sistemu i celovito  projektovano sistemsko rešenje. Kako se nalazimo u eri u kojoj je kontrola prostiranja zvuka i minimiziranje buke od kritične važnosti za događaje i mesta na kojima služimo. Stoga je serija SL veća i dolazi u više dimenzija i trenutno smo veoma srećni što lansiramo KSL sistem na tržište. ”

 

"Kao i kod svih novih razvojnih projekata, neophodno je da razumemo šta tehničari imaju na umu kada rade", dodaje Matijas Kristner, šef odeljenja za istraživanje i razvoj u d&b. „Takvi izazovi postaju vizija, nešto što možemo oblikovati vlastitim instinktima i znanjem. Zato govorimo o evoluciji, a ne o revoluciji, o stalnom „ažuriranju“ ideja; svaki korak se gradi na onom prethodnom. KSL je naš najnoviji napredak na tom putu i ​​toplo je dočekan u porodici.“

 

Detalji o KSL zvučnicima 

 

Zvučnici KSL8 i KSL12, sa horizontalnom disperzijom od 80˚ i 120˚, jedinstveni su među sličnim Line Array kutijama po tome što obezbeđuju konzistentnu kontrolu usmerenosti i najnižih frekvencija. Geometrija dva prednja drajvera od 10" i dva bočna drajvera od 8" objedinjuje i primenjuje kardioidne tehnike omogućavajući tako preciznu usmerenost sa značajno smanjenim niskofrekventnim hedrumom prema publici. Ovaj niskofrekventni produžetak i hedrum su toliko efektivni da otklanjaju potrebu za sabvuferima okačenim iza zvučnika ili u ravni sa njima. Srednje frekvencije isporučuje horna visoke osetljivosti sa 8” drajverom, dok dva inovativna, specijalno dizajnirana HF drajvera sa 3” membranom obezbeđuju visokofrekventnu rezoluciju i izlaz.

Sabvuferi SL-SUB/SL-GSUB nadopunjuju low end sa dva prednja drajvera od 21“ i jednim zadnjim drajverom od 21“ sa kardioidnom karakteristikom usmerenosti. Proširuje odziv na 30 Hz sa izuzetnom kontrolom disperzije, impresivnim herdumom niskih frekvencija i sa neuporedivom efikasnošću. SL-SUB se može kačiti, dok je SL-GSUB dizajniran za postavljanja na zemlju.

 

 

 

Nazad na novosti