avl-photo-130x130-kkF1.jpg
Nazad na novosti

05.04.2019

Lepota zvuka

Kako ovaj zvuk lepo izgleda! Izjava koja, s jedne strane zvuči kao paradox, a sa druge kao nešto genijalno. I tu logično nastaje pitanje: Kako zvuk, zapravo izgleda? Kakvo je lice frekvencija? Kako zvuče Vaše lice ili banana?

Uz Cymatics, frekvencije postaju vidljive. U pitanju je jedinstvo umetnosti, akustike i nauke.

 

Fascinacija koja dolazi iz DIY (do-it-yourself) odeljenja

 

Ključna reč ovde je cymatics, termin koji je skovao švajcarski filozof Hans Jenni (1904-1972), a koji potiče od grčke reči "talas". Odnosi se na vizualizaciju zvukova i talasa. Zamislite da koristite jednostavnu ploču, na primer od stakla ili lima. Sada ravnomerno pospite po njoj fini prah, poput polena ili sitnog peska. Za ljubitelje heavy metal muzike: čađ takođe radi. Učinite da ova praškasta ploča vibrira. za to upotrebite, na primer, gudalo za violinu.

 

Digitalna evolucija u vizualizaciji zvuka

 

Sledeći korak je bio upotreba zvučničkih membrana umesto jednostavnih površina za ove zvučne slike. I nije proteklo mnogo vremena do pronalaska načina da se te sferične  vizualizacije prikažu na velikim ekranima. CymaScope je bio prvi "instrument" sa kojim su se  vibracije na vodi mogle prikazati u više dimenzija:

 

 

 

Beskrajno proširivi Cymatics alati

 

I tako se kreativno putovanje nastavilo… Eksperimenti se danas izvode sa različitim medijima za prezentaciju dobijenih slika. Umetnici ovog žanra su kao iluzionisti koji kroz prizme prikazuju obrasce grupisane tako da formiraju celokupnu sliku. Koriste npr. plamenove iz gorionika koji formiraju kaskadne vrhove, manje ili veće u zavisnosti od frekvencije tastature ili sintisajzera. Tu su i velike sijalice koje se kontrolišu putem dodira i u kojima svetlost bljesne kao munja. Pogledajte ovaj impresivni video za demonstraciju:

 

 

 

Dobrodošli u fascinantne svetove vidljivog i čujnog

 

Nasuprot tome, mogli bismo sebi postaviti i sledeće pitanje: “Kako zvuči boja; kakav zvuk ima grafički obrazac? Da li ste ikada pokušali da svirate kvadrat, pravougaonik ili oktaedar na tastaturi, gitari ili bubnju? Zamislite basistu kako govori gitaristi u prostoriji za probe: "Nije loše, ali svirajte šestougao." Ko zna šta nam budućnost donosi?

 

Čemu sve ovo služi?

 

Višedimenzionalna vizualizacija zvuka je suštinska komponenta elektronske plesne muzike (EDM). U SAD se EDM već dugo vremena smatra "trendom budućnosti", a cymatics slike su prirodna evoluciona komponenta koja se koristi u živim nastupima kao projekcije.

 

Pored važnosti za EDM, cymatics se koristi u medicini od 1960-ih. Iako nije zvanično dokazana korist od njegove upotrebe, cymatics se koristi u okviru tzv. Cymatherapy, vrsti terapije vibracijama, koja se primenjuje kod pacijenata sa ciljem da se rezonance njihovih ćelija vrate na svoje prirodne frekvencije. Tokom ove terapije zvuk se, kao koherentni akustički talas, predajnikom prenosi direktno na telesna tkiva, obično preko tabana. Postoje mnogi medicinski dokazi o Cyimatherapy koja pomaže kod povreda mišića i tetiva, stresa i olakšavanja upale, pa čak i protiv starenja. Kažu da je muzika lak, ali ovo je sasvim drugi nivo!

 

Preuzeto sa t.blog, The Beauty of Sound, by Joe

 

Nazad na novosti