DPA Microphones
Nazad na novosti

02.09.2019

DPA mikrofoni – više od pola veka majstorstva od sada i u AVL Projektu

Istorija DPA Microphones počela je pre nepunih šest decenija, tačnije tokom 50-tih godina 20. veka kada su Bruel i Kjar razvili prve, super precizne i tačne mikrofone za merenje. Danas se superiornost zvuka i stalno tehničko inoviranje i dalje nalaze u srcu svega što rade u danskoj kompaniji DPA Microphones.

1992. dve preduzetničke duše, Ole Brosted Sorensen i Morten Stove odvajaju se od Bruel i Kjar i započinju transformaciju koja i danas ima sna\an uticaj na celokupnu audio industriju.

Njih dvojica su dobro poznate i precizne mikrofone za merenja transformisali u najtačnije i originalnom zvuku najvernije pro audio mikrofone koji danas mogu da se kupe. Model d:dicate™ 4006 je prvi mikrofon za audio snimanje koje je DPA proizveo, a koji je i danas jedan od najcenjenijih mikrofona za snimanje na svetu.

 

Pola veka duga istorija preciznosti i perfekcije nastavlja da definiše DPA mikrofone do danas.Svaki mikrofon se ručno sklapa u modernoj fabrici u Danskoj. Potrebno je oko 200 pojedinačnih, manuelnih koraka da bi se sastavio jedan DPA mikrofon. Tokom ovog procesa svaki mikrofon se 15 puta kalibriše pre konačnog odobrenja. Veoma usko polje tolerancije u proizvodnji obezbeđuje da slobodno možete da menjate jedan mikrofon drugim iz iste serije bez ikakve razlike u zvuku. Zapravo, možete biti sigurni da će DPA mikrofoni koje kupite biti najbolji koje ćete ikada ikada koristiti.

 

U produžetku teksta, pročitajte o nekoliko zanimljivosti vezanih za DPA mikrofone:

 

- DPA d:dicate™ 4006A je jedan od najtačnijih pro-audio mikrofona na svetu i predstavlja direktnu adaptaciju originalnog Brüel & Kjær mikrofona za merenje.

- Ako biste uzeli kapsulu DPA minijaturnog mikrofona, uvećali je do veličine fudbalskog stadiona i upalili džet motor na udaljenosti od 60 metara, dijafragma bi se pomerila samo 4mm. Zamislite onda koliko je malo pomeranje dijafragme čija je originalna veličina 4 x 5.5mm.

- Celine Dion je nastupala u Kopenhagenu kada je ispustila svoj d:facto™ vokalni mikrofon. Bila je šokirana što ga je ispustila, ali je šok utoliko bio veći kada je mikrofon nastavio da radi bez ikakvih problema nakon što ga je podigla.

- Dva DPA mikrofona su korišćena za snimanje poletanja Apola 13.

- DPA mikrofoni se koriste za snimanje svih vrsta i nivoa zvuka širom planete – čak i na Antarktiku gde se koriste za snimanje (veoma tihog) zvuka koji nastaje prilikom padanja snežnih pahulja.

 

Ukoliko želite više informacija o pojedinačnim modelima DPA mikrofona, kontaktirajte nas telefonom na 021 4720 556 ili nam pišite na info@avlprojekt.rs

Foto: DPA Microphones

Nazad na novosti