db_audiotechnik.jpg
Nazad na novosti

11.09.2019

Transformisan zvuk u Royal Albert Hall uz pomoć d&b audiotechnik

Royal Albert Hall je mnogo više od pukog objekta i dvorane. On je čuvena destinacija koja još od 1871. igra značajnu ulogu u kulturnom prosvetljenju svoje publike. Klasičan, savremen ili sportski program, svejedno. Royal Albert Hall je uvek inspirativna pozornica za najuticajnije umetnike današnjice i njihovu publiku.

Vođeni vizijom da svojoj publici pruže bogato i nezaboravno iskustvo, menadžment je odlučio da investira u instalaciju najvećeg audio sistema na svetu unutar jedne dvorane. Sistem se sastoji od više od 450 pojedinačnih d&b audiotechnik zvučnih kutija.

 

Dodela čuvenih Olivier nagrada poslužila je kao idealna prilika za prikaz mogućnosti instaliranog sistema ozvučenja – izuzetna pokrivenost prostora zvukom i fleksibilnost kojima je značajno unapređeno iskustvo slušanja unutar audiorijuma.

 

“U prethodnom periodu kontrola audio iskustva je bila ograničena i često nije zadovoljavala naše visoke standarde,” objasnio je Ollie Jeffery, šef odeljenja produkcije i tehnike u Royal Albert Hall. “Ono što smo hteli je bilo da uvedemo zvuk u prostor sa pravilno instaliranim sistemom i učinimo ga tako dobrim da većini produkcija bude udobno sa njim. Prirodno, svako ko je ikada nastupao ovde želeo je da to uradi kako treba; ponekad bi audio timovi provodili po pet, šest sati dnevno pomerajući zvučne kutije gore-dole, gore-dole, pokušavajući tako da dobiju ono „nešto“, ali bismo na kraju uvek došli do toga da je neophodno napraviti kompromis. Stvar nije bila u tome da provajderi usluga nešto nisu radili kako treba, već smo znali da se teškom izazovu isporučivanja zvuka na svetskom nivou kvaliteta unutar izuzetno zahtevne geometrije prostora mora pristupiti na drugačiji način kako bi postigli željeni rezultat.“  

 

Osnovna premisa je bila da se prostor i sistem ozvučenja vertikalno podele u tri nivoa. Putem rigoroznog modelovanja i mnogo rundi zaključivanja o tome šta je fizički moguće, tim je uspeo da definiše pozicije zvučnika za sva tri seta; što je omogućilo odličnu zvučnu pokrivenost prostora, nivoe i kontrolu, sve u cilju postizanja balansa usred nečega što je „zamršen“ sistem ozvučenja. 

Menadžer za audio iz Royal Albert Hall, Borneo Brown kaže: “Višestruki aspekti finalnog rešenja, način na koji je svaka vertikalna separacija publike pravilno obrađena zvukom i način na koji su sve kutije uključene u plan znači da, otkako smo instalirali d&b sistem ozvučenja, kakav god da je program u pitanju, u stanju smo da mu izađemo u susret i ponudimo prilagođeno rešenje za njega. d&b DS100 matrix je sada naš najvažniji alat, a ključna stvar u vezi sa ovim uređajem je ta što je unapred isprogramiran za različite scenarije.”

 

Za gostujuće menadžere produkcija i ton majstore i tehničare, logistička glavobolja prilagođavanja turing audio sistema ekscentričnostima sale u Royal Albert Hall je stvar prošlosti. “Ovo je najznačajnije unapređenje još od 60-tih godina prošlog veka kada govorimo o tome šta publika čuje,“ zaključuje Jeferry. „Svi sada koriste sistem, orkestri, pop i rock and roll bendovi. Očekujemo i da se stepen korišćenja dodatno uveća; i već imamo postavljene stvari na svoje mesto kako bi sistem spremno dočekao budućnost i izašao u susret narastajućim zahtevima i potražnji.“

 

Craig Hassall, izvršni direktor Royal Alber Hall na kraju kaže: “Kylie Minogue, Take That, Frank Sinatra… samo su neki od fantastičnih umetnika koji su nastupali u dvorani i, kao i oni, dvorana mora stalno da testira svoje viđenje stvari i trenutka u kom se nalazi i da se razvija prema potrebama savremene publike. Ova investicija predstavlja više od ažuriranja audio sistema. Ona je stvar pripreme zgrade za budućnost. Približava nam se 150. godišnjica i želimo da budemo spremni za još 150 godina rada.“

 

                                                                                                                                          Tekst preuzet sa: https://www.dbaudio.com

Nazad na novosti