projector.jpg
Nazad na novosti

14.10.2019

Osvetljaj koji dugo traje – šta zaista znači 20.000 sati?

Kada se priča o projektorima, puno se priča o satima: “20.000 sati” ili “60.000 sati”, ali šta ti sati zapravo znače? Da li se radi o životnom veku projektora? Hoće li projektovana slika uopšte biti vidljiva nakon toliko vremena? Kako realistično prevesti ove sate u radni vek projektora?

Laserski projektori su se prvi put pojavili 2014. godine i napravili revoluciju na tržištu nudeći uređaj čije održavanje doslovno ne košta ništa, čiji je kvalitet slike konzistentan, a troškovi posedovanja značajno manji u odnosu na tradicionalne modele projektora sa sijalicom.  Najveća im je prednost od samog početka dugovečnost izvora svetlosti. Naime, laseri traju mnogo duže od sijalice, pa korisnik od svog projektora dobije mnogo više pre nego se izvor svetlosti potroši. Ali koliko je to “mnogo više”'

 

Verovatno ste već naišli na tvrdnje o trajanju laserskog izvora svetlosti u rasponu od standardnih 20.000, pa sve do 60.000 sati. Ove tvrdnje nemaju mnogo smisla osim ako ne znate šta je to tačno što se meri, pa krenimo od toga.

 

Osvetljaj projektora

 

20.000 sati je očigledno mera vremena, ali je istovremeno i mera osvetljaja projektora nakon isteka tog perioda. Međutim, taj osvetljaj se nikad ne pominje kada se govori o satima!

 

Tradicionalno i u skladu sa onim što se smatra industrijskim standardom, sati rada projektora sa sijalicom mereni su tako što se zabeleži prvo uključivanje projektora kada njegova sijalica daje puni osvetljaj i trenutak kada se taj osvetljaj smanji za 50% u odnosu na originalnu specifikaciju. Vreme između ova dva trenutka se smatralo životnim vekom sijalice iskazanim u satima.

Specificirani osvetljaj projektora tipično je diktirao specificirani vek trajanja sijalice. Kod projektora sa manjim osvetljajem, sijalice su po pravilu trajale duže, a kod projektora sa većim osvetljajem kraće. Dakle, stvari su bile prilično jednostavne – ako svetlo „jače gori, pre će i da izgori“.

 

Evo jednog primera trajanja sijalice kod tradicionalnog projektora:

- Projektor sa sijalicom jačine 12.000 lumena i iskorišćenjem od 6.000lm (50% smanjenje) će u proseku trajati oko 3000 sati po lampi. Nakon toga će doći do još maksimalno 3 zamene sijalice, a onda će se razmotriti mogućnost njegove zamene.

- Pretpostavimo da neki fakultet koristi projektor sa sijalicom 9 sati dnevno, 5 dana u nedelji, 45 sati nedeljno / 3.000 sati po sijalici = 66 nedelja (1,28 godina) x 1 originalna sijalica + 3 zamene = 5,1 godina.

- Sada je jasno otkud standardna SONY garancija na 5 godina ili 12.000 sati kada je u pitanju laserski projektor.

 

Originalna sijalica plus 3 zamene = 12.000 sati tipične upotrebe projektora sa sijalicom

Kod laser/fosfor projektora dužina trajanja laserskog izvora svetlosti, iskazano u satima, se računa na sličan način uz jednu malu razliku, a sve zavisi od načina na koji proizvođač definiše i prezentuje broj sati (vreme) naspram osvetljaja projektora (% od originalne specifikacije).

Ne koriste svi proizvođači isti procenat originalne specifikacije, a neki proizvođači koriste i brojke od 40.000 ili čak 60.000 sati, naročito u marketinšške svrhe.

 

Nezahvalno je komentarisati navode drugih proizvođača, ali zato sa sigurnošću možemo da kažemo da je SONY prvi uveo laser/fosfor 3LCD projektore na tržište i da su sada kod pete generacije laserske tehnologije.

Svi Sony laser/phosphor projektori beleže svega 30% smanjenja osvetljaja nakon 20.000 sati.

 

Evo primera kako to izgleda kod SONY laserskog projektora VPL-FHZ120 pod normalnim okolnostima korišćenja:

 

  • Sony VPL-FHZ120 – 12.000lm instalacioni projektor sa laserskim izvorom svetla nakon 20.000 sati korišćenja ima osvetljaj od 8.400lm (30% smanjenje) pod normalnim uslovima korišćenja.
  • Pretpostavimo da neki fakultet koristi VPL-FHZ120 laser/phosphor projektor 9 sati dnevno, 5 dana u nedelji, 45 sati nedeljno / 20.000 hours = 444 nedelje = 8,5 godina.

 

Osvetljaj je SVE

 

Vek trajanja od 20.000 sati je promenio pravila igre u svetu projektovanja slike. Projektori sa sijalicom kao tradicionalnim izvorom svetla polako postaju prošlost, ali još i više od ove činjenice treba istaći da je projektor sa laserskim izvorom svetla obezbeđuje njegov rad bez održavanja i bez gubitka vremena u njegovom radu zahvaljujući tome što je potrebno promeniti sijalicu. Još jedna velika prednost ogleda se i u tome što se produžuje dužina vremea tokom kojeg projektor radi sa nesmanjenim osvetljajem.

 

Foto: Sony

 

 

 

Nazad na novosti