jdistereo-top-lrg.jpg
Nazad na novosti

31.10.2019

Zbog čega treba da nabavite DI box?

DI box (direct injection/direct input box) je u osnovi elektronski ekvivalent mikrofonu. Primarna funkcija DI box-a jeste konvertovanje nebalansiranog signala u balansirani, pa se zvuk instrumenta može bez ikakvih problema poslati u PA sistem ili uređaj za snimanje.

Poput mikrofona, i ove korisne sprave mogu biti pasivne (dinamičke) i aktivne (kondezatorske). Pasivni DI box-ovi sposobni su da podnesu više nivoe signala, dok aktivni imaju veći domet.

 

U svojoj najjednostavnijoj formi funkcionišu tako što se instrument spoji sa DI box-om, a njegov XLR izlaz se priključi na PA sistem.

 

Osnovna prednost upotrebe DI box-a u odnosu na direktno spajanje instrumenta sa PA sistemom jeste neutralisanje vanjskih smetnji. Izbalansirane linije su manje podložne tome da ih „pokupe“ iz sistema rasvete, dimera, motora i slično.

 

                Povezivanje na DI box

 

Da li mi je DI box zaista potreban?

 

Odgovor na ovo pitanje je da „zavisi od situacije“. DI box se primarno koristi da bi vam omogućio da koristite dugačak kabel bez provociranja buke ili gubitka kvaliteta signala. Signali visoke impedanse skloniji su uticaju buke, pa se preporučuje da maksimalna dužina kabela bude 8 m. Sa DI box-om, signal instrumenta može da se prenosi i na daljinu od 100 m bez bruma i zujanja. Izlaz na DI box-u je mikrofonskog nivoa, pa se balansirani signal tretira upravo kao mikrofonski.

 

Kada je reč o svirkama uživo, audio miks pult je obično pozicioniran na FOH-u (front of the house), odnosno udaljen je od bine između 50 do 100 m. Većina instrumenata poput bas gitare, akustične gitare i klavijature priključeni su na DI box, dok su miksovani na FOH-u. Toncu „hvatanje“ signala pre nego što ga umetnik obradi na bini obično olakšava njegovo pojačavanje, jer može da ga optimizuje spram konkretnog prostora.

 

U studiju, snimanje iz odvojene prostorije (koja je izolovana) omogućava ton majstoru da preko DI boxa uhvati direktan zvuk iz instrumenta i da doda mikrofon pre pojačavača kako bi uhvatio i ton generisan u pojačavaču. Međutim, u toku snimanja u kontrolnoj sobi, DI box je nekad potreban, a nekad ne, što zavisi od tona koji želite da proizvedete. Mnogi ulazi na mikseti imaju one size fits all vrstu inputa koji nemaju uticaj na vaš instrument. Dobar DI box optimizovan je za povezivanje sa Vašim audio miks pultom ili sistemom za snimanje obezbeđujući instrumentu odgovarajuću ulaznu impedansu što će rezultirati prirodnijim zvukom.

 

                     Povezivanje na DI box

 

Za koji DI box da se odlučim?

 

Situacija je ista kao i kod odabira mikrofona. Kao što postoji bezbroj vrsta mikrofona za brojne različite primene, iz istog razloga postoje i mnoge vrste DI boksova.

 

Kao što se mnogi odluče da nabave dinamički mikrofon Shure SM58 imajući na umu najrazličitije moguće primene, tako se mnogi mogu odlučiti da nabave Radial JDI i da sa njim budu savršeno zadovoljni. Ali ponekad, odabir kondenzatorskog mikrofona može da doprinese beleženju najtananijih tonova akustične gitare ili detalja nekog vokala tokom studijskog snimanja. Ista situacija je se DI box-om poput Radial J48. Kao i dinamički mikrofoni, i pasivni DI box-ovi sposobni su da podnesu viši nivoe signala bez distorzije, dok kondenzatorski mikrofoni, baš kao i aktivni DI box-ovi proizvode širi frekvencijski odziv i mnogo su osetljiviji. I baš kao što su većina studija i bina za žive nastupe opremljeni širokim izborom dinamičkih i kondenzatorskih mikrofona, tako se i pasivni i aktivni DI box-ovi podjednako koriste. Izbor obično počiva na ličnim preferencama.

 

                      Povezivanje gitare na DI box

                       

Međutim, postoje neka osnovna pravila:

 

Pravilo br. 1: Ukoliko je vaš izvor aktivan, koristite pasivni DI box

Pravilo br. 2: Ukoliko je vaš izvor pasivan, koristite aktivni DI box

 

Dakle, ako imate stari Fender Precission bas sa magnetnih pikapima, aktivni DI box će verovatno biti najbolji izbor , jer će bafer generisati obilje signala za PA sistem uz smanjenje opterećenja instrumenta. Ako, pak, imate novi, high output aktivni bas sa baterijom od 9 volti, slobodno možete da se pojačate znajući da će Vaš Radial ProDI sa lakoćom obraditi signal bez distorzije.

 

Tokom godina, industrijski standard je postao uobičajena stvar za sve. Na primer, većina tonaca preferira da akustičnu giratu poveže na aktivni DI kao što je Radial J48, dok uz instrumente i uređaje poput klavijatura, elektronskih bubnjeva, DJ miksera i ostalih aktivnih izvora koriste pasivni DI box kao što je Radial ProD2. Ovo stoga što pasivni DI box-ovi mogu da podnesu više nivoe signala bez distorzije i istinski su korisni prilikom eliminisanja bruma i zujanja.  

                       Povezivanje raznih uređaja na DI box

 

Koliko novca treba da izdvojim za DI box?

 

Predlažemo Vam da se rukovodite pravilom 5:1 – ukoliko vaš instrument košta 1.000 evra, potrebno je da izdvojite 200 evra za kvalitetan DI box. Međutim, ukoliko instrument košta 500 evra, tada investicija od 100 evra u DI box može biti prava mera. I na kraju, nema potrebe da potrošite 200 evra na DI box ako Vaš instrument košta isto toliko. Jer, zapitajte se: da li biste potrošili 2.000 evra na fenomenalnu gitaru ako mislite da je povežete sa pojačalom od 30 evra? Verovatno ne biste.

 

Baš kao gitare, basovi, klavijature i studijski pretpojačavači, i DI box-ovi dolaze u svim veličinama, oblicima i nivoima kvaliteta, sve u skladu sa Vašim očekivanjima.

 

Ali prečica do kvaliteta ne postoji. Radial DI box-ovi koriste se na svetskim scenama i u najboljim studijima, jer su dizajnirani tako da iz dana u dan isporučuju vrhunski kvalitet. Stoga smo uvereni da jednom kada ih upotrebite i spoznate razliku, neće Vam biti problem da počnete da cenite koristi ovih „malih“ kutija.

 

 

Foto i ilustracije: Radial Engineering

Nazad na novosti