Pravilna higijena mikrofona
Nazad na novosti

26.03.2020

Pravilna higijena mikrofona

Mikrofoni se većinom koriste u situacijama u kojima se različite klice (bakterije, virusi i ostali štetni mikroorganizmi) šire sa lakoćom. Ovo naročito važi u pozorištima i televizijskim kućama gde više različitih korisnika drži jedan isti mikrofon u ruci ili prinesen ustima. U svim takvim situacijama, redovito čišćenje mikrofona predstavlja dobru ideju, ako ne i obavezu za svakoga.

Da Vam mikrofon bude čist, a klice na distanci

 

Evo nekoliko saveta kojih se možete pridržavati kako biste svoj mikrofon održavali u najboljem mogućem stanju i obezbedili njegovu higijensku ispravnost za sve korisnike. I zapamtite, najefektivniji način da sebe i sve oko sebe učinite zdravim jeste da praktikujete dobru higijenu ruku.

 

 

Minijaturni i subminijaturni lavalijer mikrofoni i hedsetovi

 

O tome kako očistiti DPA minijaturne i subminijaturne, 4099 instrumentalne i hedset mikrofone napisali smo tekst pre nešto više od 2 godine. Iste instrukcije, tamo opisane, važe i za omnidirekcione i direkcione mikrofone. Čišćenje treba obaviti bez mrežice na mikrofonu, kapisle i sunđera i omogućiti da voda u potpunosti ispari tokom sušenja. Nema potrebe za bilo kakvim sredstvima za čišćenje – potrebna Vam je samo demineralizovana voda.

 

Moguća je i opcija da ostavite mikrofon da se sam „ventilira“ nakon upotrebe tokom 72 sata ili ga stavite u rernu zagrejanu na 60°C i tamo ga ostavite 30 minuta (mala napomena, ovo će u izvesnoj meri uticati da mikrofon izgleda starije). Ovaj proces neće očistiti mikrofon, ali će ubiti klice.

 

 

Hedsetovi, štipaljke, pecaljke i stalci, mreže i adapteri mogu da se očiste krpom lagano namočenom u alkoholni rastvor.

 

Ručni mikrofoni

 

 

Ove mikrofone možete očistiti po površini krpom lagano namočenom u rastvor alkohola.

 

 

Alternativa je da ostavite mikrofon da se sam „ventilira“ nakon upotrebe tokom 72 sata ili ga stavite u rernu zagrejanu na 60°C i tamo ga ostavite 30 minuta (mala napomena, ovo će u izvesnoj meri uticati da mikrofon izgleda starije). Ovaj proces neće očistiti mikrofon, ali će ubiti klice.

 

Kablovi

 

 

Kablovi ne podnose alkohol, ali je zato kokosovo ulje poznato po svojim dezinfikujućim svojstvima i može da zameni alkohol. Preporučujemo i da ih pažljivo operete toplom vodom i sapunom ili ih istrljate maslinovim uljem.

 

Penasti sunđeri

 

Penasti sunđeri sa minijaturnih ili hedset mikrofona, kao i sa većih modela mogu da se skinu sa mikrofona i operu toplom vodom i sapunom.

Opciono, možete ih skinuti i ostaviti da se samostalno ventiliraju tokom 72 sata. Ovaj proces ih neće očistiti, ali će obezbediti vreme za odumiranje štetnih mikroorganizama.

 

Izvor teksta i fotografija: dpamicrophones.com

Nazad na novosti