Sony projektor
Nazad na novosti

03.04.2020

Dodatne karakteristike projektora koje utiču na izbor pri njegovoj kupovini

Danas se na tržištu nude razni tipovi projektora različitih performansi, a na krajnju odluku o kupovini konkretnog modela osim osvetljaja, rezolucije i razmere objektiva mogu uticati i njegove dodatne karakteristike.

U prethodnom tekstu Vodič za kupovinu projektora: Kako odabrati adekvatan model? pojasnili smo na koji način najvažnije osobine projektora (osvetljaj, rezolucija i razmera objektiva) utiču na odabir konkretnog modela.

Međutim, ukoliko se i dalje dvoumite koji bi projektor odgovarao vašem biznisu, možete dodatno suziti izbor uzimajući u obzir njegove dodatne osobine.

 

Dodatne karakteristike projektora

 

Kako biste se odlučili za projektor shodno vašim potrebama, treba da imate u vidu i sledeće karakteristike koje se mogu razlikovati od modela do modela.

 

1. Izvor svetlosti

 

Većina starijih modela kao izvor svetlosti koristi lampe koje je povremeno potrebno zameniti, međutim noviji projektori upotrebljavaju i druge izvore svetlosti.

Laserski projektori su veoma isplativi, budući da ne poseduju sijalicu koju je potrebno zameniti. Oni praktično dolaze bez troškova održavanja, a kada se laser kao izvor svetlosti približi kraju svog životnog veka (obično nakon 20.000 ili 30.000 sati upotrebe), projektor je potrebno zameniti novim uređajem.

Postoje i projektori koji koriste LED izvor svetlosti. Oni su obično ultra prenosivi i kompaktni, ali nemaju dovoljan osvetljaj za većinu profesionalnih primena.

 

2. Povezanost

 

Većina modernih projektora sada uključuje HDMI, a često i VGA ulaznu vezu. Ako su vam potrebni drugi ulazi ili izlazi za povezivanje određene opreme, važno je da pre kupovine proverite da li projektor ima ono što vam je potrebno.

Neki modeli uključuju ugrađenu ili opcionu bežičnu vezu koja je korisna za prenos, kao i u situacijama kada treba povezati više laptopova na jedan projektor.

 

3. Tehnologija

 

Većina projektora koji se danas proizvode koristi LCD ili DLP, dok samo nekolicina koristi LCoS tehnologiju. I DLP i LCD projektori pogodni su za većinu primena, a među njima postoje male razlike koje bi mogle biti od značaja.

 

4. Promena objektiva

 

Projektor se obično instalira centriran sa ekranom vodoravno i blizu nivoa sa gornjim delom (montiran na plafon) ili donjim delom (na stolu) kako bismo dobili najbolje rezultate. Ako je projektor potrebno montirati više ili niže, moraće da se nagne nagore ili nadole, a ako treba da bude horizontalno centriran, moraće da bude okrenut ulevo ili udesno. Međutim, ukoliko nagnete ili okrenete projektor, slika će dobiti trapezoidni oblik. Kako biste ovo ispravili možete koristiti projektor sa promenom objektiva. Ovo je mehanizam koji omogućava pomeranje slike gore/dole (vertikalno pomeranje objektiva) i/ili levo/desno (horizontalno pomeranje objektiva) bez naginjanja ili okretanja projektora što čuva kvalitet slike.

 

5. Težina i veličina

 

Ukoliko će se projektor koristiti na različitim lokacijama i treba ga premeštati sa mesta na mesto, težina i veličina su bitni faktori. Za mobilnu primenu poput prodaje ili obuke na licu mesta, preporučuje se lagan i kompaktan projektor. Idealni za ovu svrhu su oni modeli čija težina iznosi od 1,7 do 2,5 kg.

 

6. Garancija

 

Proizvođači nude različite garancije u zavisnosti od modela projektora. Uređaji s niskim troškovima obično dolaze s kraćim periodom garancije (od 1 do 2 godine), dok skuplji modeli imaju duži period garancije (od 3 do 5 godina).

 

7. Dodatne funkcije

 

Projektori mogu posedovati i dodatne funkcije koje vam mogu biti od koristi. Neki od njih omogućavaju da putem projekcije gledate ekran pametnog telefona ili tableta, dok drugi omogućavaju projektovanje datoteka i fotografija samo putem USB kartice. Ovaj vid projektovanja se često naziva prezentacija bez računara i nije dostupna putem svih modela.

Postoje projektori sa interaktivnim funkcijama koje vam omogućavaju da komunicirate sa softverom bez potrebe za interaktivnom tablom.

Za specijalne namene postoje funkcije kao što je; edge blending koja omogućava da se dva ili više projektora koriste istovremeno kako bi se dobila jedna velika slika bez preklapanja ivica, zatim geometrijska korekcija koja omogućava projekciju na zakrivljenu površinu bez izobličenja slike, projekcija portreta koja omogućava projekciju slike u portret orijentaciji, itd.

 

Izvor: purple-cat.co.uk

Fotografija: Sony

 

 

Nazad na novosti