vangogh_1-u6nA.jpg
Nazad na novosti

24.12.2021

Intervju - Đule Van Gogh & vokalni mikrofon DPA 2028

Van Gogh osnovan je 1986. godine u Beogradu, a svojim prvim singlom "Tragovi prošlosti" odmah je osvojio srca publike. Karijeru ovog benda obeležili su brojni veliki hitovi, vredne muzičke nagrade i nezaboravni koncerti, a njegovi standardi vezani za zvuk i produkciju na visokom regionalnom nivou učinili su da Van Gogh postane sinonim za muzičko ime koje konstantno korača ispred svog vremena.

Van Gogh

 

Van Gogh postoji više od 30 godina i jedan je od retkih velikih rock bendova koji je “preživeo” turbulentne devedesete. Kako Vam je pošlo za rukom da održite popularnost kod publike svih ovih decenija?

 

Tako što smo imali svoj pravac i držali ga se. Sledili smo svoje instinkte i nismo se baš mnogo obazirali na to šta drugi misle. Zagledani smo u vreme ispred nas i jednako posvećeni kvalitetu sadržaja kao i na samom početku.

Pritom, kao bend smo stalno u procesu sazrevanja i sad posle više od trideset godina i dalje osećamo potrebu da stvaramo i gradimo. Dajemo šansu da kreativa hrabro i široko raširi svoja mlada krila, pa verujem da smo tako i nekoj novoj, mlađoj publici dali priliku da nas zavoli. I to onda traje…

 

Van Gogh

 

Kao vrsnim i iskusnim muzičarima verujemo da Vam je kvalitet opreme tokom trajanja koncerta veoma bitan. Koje kriterijume, po Vašem mišljenju, ona prvenstveno treba da ispunjava?

 

Svakako, uvek je i bio. Da smo klapa ili da muziciramo u akustičkoj varijanti, pa da kažeš da nam oprema nije važna, jer sve zavisi od čistog glasa ili  kvaliteta muziciranja. Nismo, mi smo rock&roll bend, treba nam snaga. Ona koja će „samo“ da nas pojača, ali ne i da nas promeni. I koja nikada ne sme da nas izneveri. Dakle, oprema mora da bude pouzdana i da nas verodostojno podržava. 

 

Gde ste se upoznali sa DPA mikrofonima i kakav su prvi utisak oni ostavili na Vas?

 

Inače pratim šta se dešava sa tehnologijama važnim za moj svet. Tako sam nekada nešto pročitao i o DPA mikrofonima. A onda se sa jednim nedavno upoznao na Belgrade Beer Festu i zaljubio se u zvuk. Bila je to ljubav na prvi pogled.

 

Van Gogh

 

Kada ste odlučili da je vokalni mikrofon DPA 2028 baš ono što Vam treba?

 

Kada sam shvatio da ima poseban spektar, i na glasnoj bini, i u akustičnoj varijanti.

 

Koje performanse ovaj mikrofon izdvajaju u odnosu na one koje ste do sada koristili?

 

Pruža toliko više kontrole! Moj tonac je srećan zbog toga, jer iako je 2028 kondenzatorski mikrofon, što je uvek bolje za vokale, mogu da budem glasan koliko želim, neće biti nikakvih problema. A i dalje ostajem „prirodan“.

 

Van Gogh

 

Da li i ostali članovi benda primećuju razliku u zvuku od kada je DPA 2028 postao član Vaše ekipe? A šta kaže publika?

O, daaaa… Kažu mi da sam konačno naučio da pevam!

 

Pandemija Covid19 veoma je uticala na muzičku industriju, a koncerti i live svirke se održavaju u ograničenom obimu. Budući da smo nestrpljivi da čujemo kako Đule zvuči uz DPA 2028, recite nam da li to u skorije vreme možemo učiniti i gde?

 

Od proleća idemo na turneju, ako Bog da. Ovo sa Covidom jeste nepredvidljivo, ali optimizam i veru u dobro nam niko ne može oduzeti.

 

I za kraj, ako te pitamo šta se novo sprema u Van Gogh kuhinji, hoćeš li nam odgovoriti?

 

U hodu smo, u skladu i harmoniji sa novim kreacijama. A kada ćemo i prohodati, čuće se i čućete!

 

Đule, najlepše hvala na razgovoru.

Nazad na novosti