AVL-logo-black-background-mBBr.png
Nazad na novosti

07.04.2020

6 faktora za razmatranje pri kupovini monitora za konferencijske sale

Lakoća i dostupnost brzog interneta, uz dramatičan pad cene televizora sa ravnim ekranom promenili su način poslovanja mnogih kompanija. Skupa poslovna putovanja više nisu jedini način da se poslovni partneri nađu licem u lice. Sada je dovoljan samo jedan video sistem i displej kako bi se sala za sastanke pretvorila u prostor namenjen video sastancima i web konferencijama.

Bez obzira da li razmatrate koncepte razvoja proizvoda ili analizirate podatke iz izveštaja o prodaji, mogućnost video prezentacije putem displeja, kao i deljenje sadržaja od suštinske je važnosti.

Postoji više faktora koje treba uzeti u obzir pri izboru adekvatnog displeja za video prezentacije, sastanke i konferencije. Veličina konferencijske sale, frekventnost korišćenja sistema, kvalitet osvetljenja i raspoloživi budžet – svi igraju važnu ulogu pri odabiru. A opšte pravilo glasi: što veća prostorija, to veći displej.

 

1. Veličina sale/dvorane

Konferencijske sale mogu biti najrazličitijih veličina. Od najmanjih za timove od svega 3-5 ljudi, do velikih sala ili dvorana. I dalje svakom u sali treba da bude omogućeno da jasno vidi ljude sa kojima se razgovara putem video konferencijskog poziva ili podatke koji se dele na online sastanku, pa prema tome treba odabrati i veličinu displeja:

  • Mala sala za sastanke (3-5 ljudi) – jedan ekran od 42” do 50”
  • Konferencijska sala – 2 ekrana veličine 42” do 60” u konfiguraciji jedan pored drugog
  • Konferencijska dvorana - HD projektor od 2500 do 4500 lumena

 

2. Dupli displeji

Jedan od načina da se obezbedi vidljivost učesnika tokom video poziva i podataka koji se dele sa učesnicima je organizovanje video konferencija putem dvostrukih displeja. Opcije za duple displeje omogućavaju razdvajanje osobe koja poziva od prezentacije tokom poziva, kao i mirroring displeja kada prezentacija nije aktivna.

 

3. Visina ugradnje


Da biste tokom video poziva postigli osećaj najbliži onom kada se sa sagovornikom gledate oči u oči, ekran bi trebalo da bude montiran u nivou očiju ili približno tako. Postavljanje kamere odmah iznad ili ispod displeja obezbediće da dok gledate kolegu na ekranu, istovremeno gledate i u objektiv kamere. Testiranja su pokazala da postavljanje kamere neposredno ispod ekrana, u nivou očiju u sedećem položaju, daje najbolje rezultate.

 

4. Zvuk

Kvalitetan zvuk će unaprediti iskustvo video poziva. Poželjno je odabrati displej sa ugrađenim zvučnicima ili nabaviti zaseban zvučnički sistem. Ovo je posebno važno za velike konferencijske dvorane koje koriste HD projektor.

 

5. Tip displeja

Kada ustanovite koja veličina displeja vam je potrebna za rad, potrebno je da se odlučite i za tip. Važno je napomenuti da nisu svi tipovi međusobno jednaki. Postoje tri glavna tipa displeja za video konferencije, svaki sa svojim prednostima i nedostacima:

  • LCD (Liquid Crystal Display) – ovaj tip ima brojne prednosti. Lagani su, tanki i imaju dug životni vek (50.000 sati ili više). Nude odličan kvalitet slike i dostupni su i u veličinama od 60” i većim. Pored toga, burn-in se retko javlja (stanje u kome je slika statična na ekranu toliko dugo da se u njega trajno „urezuje“).
  • LED (Light Emitting Diode) – dolaze u različitim oblicima, uključujući direktni  LED, OLED i rubni LED. Osim ako niste tehnološki entuzijasta, postoji mogućnost da ćete teško razumeti sve varijacije LED-a, ali generalno gledano, LED ekrani su energetski efikasniji, tanji i sposobni za širi spektar boja i veći kontrast od ostalih modela.
  • Frontalna projekcija – njena glavna prednost jeste veličina. Većina projektora prihvatljive cene moći će da prikaže sliku u prirodnoj veličini ili veću na ekranu od 144” ili većih dimenzija. U većini slučajeva kvalitet slike će se smanjiti kako se povećava veličina projekcije, a i većina projektora ne uključuje audio prijemnik, pa ćete za zvuk morati da se pobrinete odvojeno.

 

6. 4K rezolucija

Ljudi više ne kupuju 720p, čak ni 1080p za kućnu upotrebu, već se odlučuju za 4K televizore zbog kvaliteta, malih šansi za skorim zastarevanjem tehnologije  i cene. Slično tome, 4K displeji omogućavaju poslovnim korisnicima tehnološki dugotrajno rešenje za 4K video konferencije i idealni su za sve koji žele da obezbede najbolji mogući kvalitet komunikacije za mnoge predstojeće godine.

4K je ultra visoka rezolucija digitalne slike za slike širine oko 4.000 piksela (3840 x 2160). U većini slučajeva 4K predstavlja nivo slike nove generacije koji je viši od standardnog HD. 4K video konferencija omogućava dvostruku rezoluciju linije i četiri puta više piksela u poređenju sa 1080p HD, što je čini ultra HD. To znači da 4K tehnologija video konferencija proizvodi znatno izraženije detalje i veći odnos kontrasta. Linije su oštrije, obline su glađe, a detalji daleko uočljiviji.

 

Uzimajući u obzir tendencije i mogućnosti koje pruža moderno poslovanje, monitor je postao neizostavan deo radne opreme svake kompanije, a razmatrajući prethodno navedene faktore sigurni smo da ćete moći brže da donesete odluku koji bi najviše odgovarao vašem biznisu.

 

Izvor: lifesize.com

Foto: Sony

 

Nazad na novosti