DPA 4097 CORE Micro Shotgun
Nazad na novosti

27.05.2020

DPA Microphones - 4097 CORE Micro Shotgun mikrofon

4097 CORE Micro Shotgun mikrofon olakšava postizanje fenomenalnog zvuka u zahtevnim okruženjima.

Svojim karakteristikama se naročito ističe u spoljnjim okruženjima, suprotstavljajući se nepovoljnim vremenskim prilikama i ambijentalnoj buci. Profesionalno je rešenje za televizijske stanice kojima je potreban odličan zvuk u laganom i malom obliku. Zahvaljujući malim dimenzijama upotrebnu vrednost nalazi i u filmskoj industriji, kao skriveni mikrofon. Pogodan je i za najskrovitija mesta: postavljen iznad štitnika za sunce u automobilu, zakačen za upravljačku tablu ili ispod stola.

 

Karakteristike:

 

  • Izuzetno robustan i pouzdan
  • Poboljšava razumljivost govora
  • Otporan na vlagu i ekstremne temperature
  • Sa ugrađenim šok nosačem za stabilnost čak i u teškim situacijama
  • Dostupan sa 10+ opcija montaže radi veće fleksibilnosti
  • Modularni sistem adaptera odgovara većini profesionalnih bežičnih sistema

 

Sa svojom superkardioidnom karakteristikom, 4097 CORE Micro Shotgun mikrofon pruža visoko usmeren pick-up, nizak nivo buke koju sam proizvodi i visoku osetljivost. Mikrofon je sposoban da podnese visok SPL, što mu omogućava da reprodukuje prirodni zvuk bez izobličenja, čak i kada korisnici pričaju glasno ili viču. Sa linearnim odzivom, malom distorzijom i izuzetno velikim dinamičkim rasponom, zvuči odlično bez obzira na izazove u okruženju. Izraženo je slabljenje pozadinskih zvukova i dijaloga koji dolaze sa strane (van ose) mikrofona čime se čuva visok kvalitet zvuka željenog izvora.

 

Interferencijska cev i tehnologija CORE by DPA

 

4097 DPA CORE Micro Shotgun

 

4097 CORE Micro Shotgun mikrofon koristi prepolarizovanu kondenzatorsku kapsulu male dijafragme, sa superkardioidnim pikapom ugrađenim duboko u malu interferencijsku cev, koja se nalazi unutar malog, zamenjivog penastog sunđera.

 

Interferencijska cev povećava usmerenost mikrofona, zadržavajući ravan frekvencijski odziv na osi i konzistentan odziv van nje. Povećana usmerenost omogućava mikrofonu da izoluje ono što bi trebalo da “pokupi” istovremeno prigušujući zvukove sa bočnih i sa zadnje strane.

 

CORE by DPA predstavlja moćnu tehnologiju u samom srcu DPA minijaturnih mikrofona. Distorzija je smanjena u celom dinamičkom opsegu, a korisnik će iskusiti povećanu jasnoću i otvorenost zvuka. Svi mikrofoni CORE by DPA, uključujući i 4097 CORE Micro Shotgun mikrofon, poseduju IP58 sertifikat. Ova izdržljivost se postiže brojnim mehanizmima odbrane:

 

• Vodootporni nano-premaz na poklopcu i kućištu

• Hermetičko zaptivanje osetljivog pojačavača u jezgru mikrofona

• Dvostruka pozlata dijafragme

 

IP58 sertifikat i opšti procesi proizvodnje i testiranja DPA mikrofona obezbeđuju trajan proizvod koji omogućava mikrofonima da rade optimalno i u najtežim uslovima.

 

Fleksibilno broadcast rešenje u izazovnim vremenima

 

4097 CORE Micro Shotgun je lagan i jednostavan za upotrebu višenamenski mikrofon koji rešava različite probleme u situacijama emitovanja - uključujući intervjuisanje, kao i naknadno nasnimavanje glasa.  

 

Olakšava isporučivanje kvalitetnog zvuka u zahtevnim okruženjima. Odlično se pokazao na otvorenom, pod uticajem nepovoljnih vremenski uslova i u ograničavanju buke iz okoline. Predstavlja profesionalno rešenje za profesionalna televizijska emitovanja.

 

Zbog visoko usmerenog pick-upa, lako je fokusirati se na ono što sagovornik u intervjuu govori. Dok se sagovornikov glas razgovetno “hvata” ispred mikrofona, pozadinski zvukovi se registruju na nižem nivou (van ose) čineći ceo intervju jasnim i prijatnim za slušanje.

 

Uz to, mikrofon se odlikuje niskim nivoom buke koju sam pravi, visokom osetljivošću, a u stanju je i da podnese visok SPL. Čak i ako sagovornik galami, zvuk će i dalje biti prirodan i bez izobličenja.

 

Sa linearnim odzivom, malom distorzijom i velikim dinamičkim dometom, ovaj mikrofon snima zadivljujući zvuk bez obzira koliko je izazovno okruženje. U stvari, 4097 CORE Micro Shotgun mikrofon opremljen je za upotrebu na teškim lokacijama emitovanja. Ugrađeni šok nosač pogodan je kad se obavlja intervjuisanje na daljinu.  

 

 

Dovoljno grub za snimanje filmova

 

Mašine za stvaranje vetra i kiše, uski kostimi, brze izmene – uobičajene su okolnosti na nekim filmskim setovima koji zbog toga zahtevaju upotrebu izdržljivih mikrofona. 4097 CORE Micro Shotgun mikrofon napravljen je da izdrži grubo rukovanje, vodu, vetar, prašinu, toplotu, hladnoću, kao i druge teške uslove na lokaciji snimanja ili na setu.

 

4097 CORE Micro Shotgun mikrofon specijalno je opremljen za korišćenje na teškim lokacijama za snimanje filma poput automobila. Penasti sunđer štiti ga od buke vetra, čak i kada su prozori spušteni (zbog malog prostora i pozicije kamere). Ugrađeni šok nosač takođe je posebno koristan za snimanje u automobilu koji je u pokretu. Mali je, tanak i nenametljiv, ima mat crnu nereflektujuću površinu koja smanjuje odsjaj što dodatno olakšava posao filmskoj ekipi na setu.

 

Mehanizam za okretanje na MicroDot završetku savitljivog vrata dodat je kako bi se omogućilo pravilno usmeravanje mikrofona direktno iz predajnika. Ovo je posebno važno za brzo postavljanje u tesnim prostorima poput automobila. Pomoću 4097 CORE Micro Shotgun mikrofona, inženjer zvuka može da zakači predajnik na štitnik za sunce i brzo usmeri glavu mikrofona u pravcu glumaca.

 

Filmski i televizijski setovi imaju tendenciju da budu užurbano, stresno okruženje, te posao audio inženjera zahteva strpljenje, fleksibilnost i adekvatan set alata. Iako se na setu tradicionalno i često koriste bum mikrofoni, pokazali su se nepraktičnim, pa se ton majstori odlučuju za lavalier ili skrivene mikrofone.

 

Potreba da se koristi više različitih tipova mikrofona na setu predstavlja izazov za post produkciju čiji je zadatak da ujednači zvuk. 4097 CORE Micro Shotgun mikrofon poseduje isti zvučni karakter kao i svi drugi DPA mikrofoni koji se tipično koriste na filmskim setovima, kao što su 4017 Shotgun koji se koristi na bum-pecaljki i 4060 i 6060 lavalier mikrofoni koji se tipični sakriju u kostimima. Imati mikrofone sličnih zvučnih karakteristika bez obzira na njihov oblik i pick-up karakteristiku, velika je prednost za filmsku ekipu, jer to pomaže u smanjenju troškova produkcije audio miksa. Proces post-produkcije postaje mnogo brži uz zadržavanje originalne informacije, jer inženjer zvuka ne mora da doteruje rezultat dobijen od različitih mikrofona zbog njihovih veoma različitih zvučnih karaktera.

 

 

DPA 4097 CORE Micro Shotgun dolazi i u setu za intervju. Set je napravljen imajući u vidu današnju svetsku situaciju sa pandemijom korona virusa. Njime je omogućeno održavanje bezbedne distance od maksimalno 2 m između novinara i njegovog sagovornika.

 

4097 CORE Interview Kit – fleksibilno rešenje male težine

 

Za obavljanje intervjua na nekoj lokaciji, naročito na otvorenom, važno je raspolagati profesionalnim alatima koji će čitav proces učiniti dovoljno jednostavnim i fleksibilnim u svakoj situaciji.

Za takve intervjue, bilo da se odvijaju u zatvorenom ili na otvorenom prostoru, 4097 CORE Interview Kit omogućava brzo i lako otpočinjanje intervjua. Bez dodatne opreme, komplikovanog podešavanja i promena u toku rada, ovaj set olakšaće kako novinarsku torbu, tako i njegov rad.

Intervjuisanje se obavlja na rastojanju dužine ruke (ili većem) i to pomoću 4097 CORE Micro Shotgun mikrofona pričvršćenog na izuzetno laganu teleskopsku bum-pecaljku. Proces ne može biti jednostavniji, niti lakši (330 g bez predajnika). Pecaljka se lako sklapa na minimalnu dužinu od svega 40 cm i razvlači na maksimalnih 140 cm. 

 

4097 CORE Interview Kit uključuje:

 

• 1 4097 CORE Micro Shotgun mikrofon

• 1 MicroDot kabl (2,2 mm; 1,8 m)

• 1 ploča za predajnik

• 1 nosač sa standardnim 1/4 navojem

• 1 Rycote zaštitnik od vetra (Rycote 055427, DPA 4099 Mini Windjammer)

• 1 teleskopska bum-pecaljka (Manfrotto MPCOMPACT-BK)

 

Zakačite postojeći predajnik u držač pri dnu pecaljke, povežite ga putem bežičnog DPA adaptera (nije uključen u set) i spremni ste za rad.

 

Fotografije: DPA Microphones

Nazad na novosti