Chauvet Maverick MK2 Wash
Nazad na novosti

03.06.2020

Opcije automatizovanih rasvetnih tela – III deo: Svetlosni efekti, fokus i zum

Automatizovana rasvetna tela odlikuju se svetlosnim efektima kao što su goboi, prizme i frost, a osim toga poseduju i mogućnost fokusa i zuma.

Goboi, prizme i frost

 

Goboi pripadaju staroj tehnologiji, ali su i dalje veoma koristan svetlosni efekat. Automatizovana rasvetna tela imaju ugrađene goboe, odnosno jedan ili više gobo točkova od kojih neki imaju mogućnost rotiranja. Fiksni gobo točak je jednostavno velika rotirajuća ploča sa gobo šablonima na njoj. Rotirajući goboi su postavljeni u složenije točkove koji rotiraju gobo. Gobo točkovi se postavljaju u centru svetlosnog izvora, a dva gobo točka mogu biti postavljeni jedan preko drugog, tako da se mogu dobiti još zanimljiviji efekti, naročito sa funkcijom fokusa.

Iako postoji mnogo automatizovanih rasvetnih uređaja sa staromodnim metalnim goboima unutra, postoje i napredniji goboi, stakleni ili dihroični koji omogućavaju obojene slike kao i mogućnost ubacivanja sopstvenog dizajna. Posebni efekti nastaju ukoliko se neka boja doda na obojeni ili delimično obojeni gobo, te se na taj način dobija neki sasvim novi svetlosni snop i efekat.

Sa svim ovim elementima u malom kućištu, neobično je da u automatizovanom rasvetnom telu postoji još prostora za dodatne delove. Međutim, u njihov sastav ulaze i prizme koje dele svetlosni snop na višestruke snopove. U upotrebi su različite prizme, a od proizvođača zavisni koja će biti ugrađena. Štaviše, neki proizvođači ugrađuju i više prizmi u jedan uređaj. Na taj način svetlosni snop možemo podeliti na 3, 4, 5, 6, 9, 16 i 25 prelamanja. Još jedna opcija upotrebe prizme jeste njena rotacija, čime se dobijaju izuzetni efekti.

Frost je jedna od sastavnih mogućnosti automatizovanih rasvetnih tela, a skoro svaki uređaj ima frost filter u sebi. Neki od njih su varijabilni, neki konstantni, ali postoji  mogućnost i stavljanja frosta, bez potrebe da se manualno postavlja filter ispred uređaja.

Pomeranjem tela uređaja dobijaju se pokreti levo-desno, gore-dole kao i druge željene pozicije svetlosnog izvora. Pokrete rade motori, a od samog kvaliteta i rezolucije motora zavisi koliko precizno možemo da pomeramo uređaj. Ako su oni 16-bitni, mogu se vršiti mala i fina pomeranja ili korekcija pozicija. Ukoliko je potrebno izvršiti brz pokret za neki efekat ili sledeću scenu, ponovo sve zavisi od konkretnog motora koji to radi. Generalno gledajući, nije moguće istom brzinom pomeriti uređaj od 50 kg na drugu poziciju, kao onaj od 15 kg.

 

Chauvet Professional

 

Fokus i zum

 

Fokus i zum omogućavaju kontrolu nad izlaznim snopom svetlosti. Automatizovana rasvetna tela poseduju celi sklop sočiva koja omogućavaju fokusiranje, promenu oštrine snopa i mogućnost zuma, širenja i skupljanja snopa svetlosti i to pomeranjem motora sočiva unutar uređaja. Postoje i uređaji sa irisom pomoću kojeg se svetlosni snop može još više suziti. Osim irisa, neki uređaji sadrže i roletne, poznate kao noževi u profilnim rasvetnim telima, pomoću kojih možemo odrezati ili uglovati ivice snopa ili praviti određene oblike.

Fotografije: Chauvet Professional

 

Nazad na novosti