keylargo_feature.jpg
Nazad na novosti

30.08.2021

Povezivanje klavijature sa ozvučenjem uz Radial uređaje

Koja je oprema potrebna za povezivanje instrumenta sa ozvučenjem, jedno je od najčešćih pitanja klavijaturista. Iako se većina klavijatura odlikuje izlazima niske impedanse koji se mogu direktno povezati na linijske ulaze na mikseru, postoji nekoliko prednosti korišćenja DI box-a ili namenskog interfejsa na stejdžu.

 

Bez obzira da li posedujete jednu klavijaturu koja zahteva jednostavno podešavanje ili koristite više instrumenata, uključujući MIDI kontrolere i soft-synth softverski program, odabir odgovarajućeg uređaja za vaš sistem može vam pomoći da poboljšate kvalitet audio signala, smanjite šum i omogućite veću tonsku kontrolu.

      Radial JDI

Upotreba jedne klavijature

 

U slučaju jednostavnih postavki, visokokvalitetni pasivni DI box je najpreporučljiviji uređaj za povezivanje na ozvučenje.  Postoji nekoliko razloga za to, a najvažniji je taj da output većine klavijatura čine nebalansirani signali dobijeni preko 6.3 mm TS konektora.

 

Nebalansirani signali dobro funkcionišu na kratkim razdaljinama, međutim u slučaju kada je potrebno koristiti duge kablove postaju podložniji šumu i smetnjama, kao i gubitku nivoa visokih frekvencija. DI box rešava ovaj problem obezbeđujući balansirani XLR output koji vam omogućava slanje zvuka na udaljenost do 100 metara bez degradacije signala.

      Radial ProD2

 

Još jedan razlog da koristite DI box sa klavijaturom jeste da izbegnete petlju uzemljenja, koja može izazvati iritirajući šum i zujanje kroz sistem ozvučenja. Ovo se dešava u slučajevima direktnog povezivanja dva udaljena uređaja sa direktnim napajanjem (na primer, klavijature i miksera). Najsigurnije rešenje za njen prekid jeste uključivanje izolacionog transformatora u putanju signala između dva uređaja, a koji se nalazi u svakom pasivnom DI box-u.

 

Radial ProD2

 

Transformatori poput onih koji se nalaze u Radial ProD2 DI box-u pružaju galvansku izolaciju između izvora i odredišnih uređaja, efikasno sprečavajući pojavu petlje uzemljenja. Dodatnu prednost predstavlja i to da mogu blokirati prenos fantomskog napajanja od 48 V, štiteći output vaše klavijature od oštećenja ako se ono slučajno poveže sa ozvučenjem.

 

Izbor transformatora

 

Kvalitet transformatora koji se koristi u pasivnom DI box-u obično je direktno povezan sa troškovima samog uređaja. Mali jeftini transformatori mogu izbalansirati signal i osigurati izolaciju, ali njihove performanse trpe kada je u pitanju frekvencijski odziv, nivo šuma i distorzije, te imaju tendenciju da oboje zvuk čak i pri niskim nivoima signala.

Veći transformatori visokih performansi imaju ravniji frekvencijski odziv i dovode do manjeg faznog pomeranja i distorzije audio signala sa vašeg instrumenta, a takođe dobijaju mogućnost da upravljaju signalima visokog nivoa poput onih koje omogućavaju savremene klavijature.

Za najverniju reprodukciju originalnog signala vašeg instrumenta, vrhunski Jensen transformatori koriste se u DI box-ovima kao što je JDI Stereo. JDI Stereo i ProD2 sadrže Eclipse transformatore, a odlikuju ih posebna metalna kućišta koja su pričvršćena oko svakog od njih,  obezbeđujući odbijanje dodatnog šuma i smetnji unutar DI box-a.

                     Radial Setup

Korišćenje više od jedne klavijature

 

Što se složenijih postavki tiče, iako biste jednostavno mogli nabaviti dodatne DI box-ove za svaki instrument koji imate na bini, namenski mikser za klavijaturu može vam pojednostaviti podešavanje i pružiti vam dodatnu kontrolu usmeravanja signala, efekata i još mnogo toga. Još jedna prednost korišćenja ovakvog miksera jeste ta što zahteva manji broj kanala ukoliko vam ponestane dostupnih ulaza na FOH mikseru.

 

Rešenje uz Key-Largo

 

Key-Largo je rešenje za specifične potrebe klavijaturista u kompaktnom formatu, a može se koristiti kao footswitch ili postaviti na radnu površini pored vašeg laptopa. Sa ovim uređajem možete povezati analogne izlaze do tri klavijature u mono ili stereo režimu, uz kontrolu nivoa za svaki ulaz i par balansiranih XLR glavnih izlaza sa transformatorom za napajanje ozvučenja. Key-Largo je takođe opremljen i dodatnim setom izlaza za slanje ka paru zvučnika za lokalni monitoring miksa klavijature.

 

Za muzičare koji koriste soft-synths program na svom laptopu tokom nastupa, USB konekcija Key-Largo uređaja omogućava da se on koristi kao digitalni audio interfejs. Sa digitalno-analognim konverterima od 24 bita/192 kHz, ova veza omogućava visokokvalitetnu reprodukciju soft-synths programa ili unapred snimljenih numera. MIDI input i output konekcije su takođe dostupne, tako da je moguće koristiti zaseban MIDI uređaj za kontrolu soft-synths programa.

 

        Radial Key-Largo

 

Previše input-a? Nema problema

 

Za profesionalne touring klavijature i opremu koja zahteva još više input-a od uređaja Key-Largo, KL-8 je mikser za ugradnju u rek sa poboljšanim funkcijama i mogućnošću proširenja za prilagođavanje većem broju instrumenata. Ima četiri stereo ulaza sa kontrolom nivoa i LED merenjem. Jedna od glavnih prednosti koje KL-8 nudi je kontrola slušanja pomoću slušalica sa izlazom od  6.3 mm koje mogu preslušavati celokupan miks ili svaki ulaz posebno.   

 

A/B prekidač na prednjem panelu omogućava da se korisnici u slučaju kvara momentalno prebace na backup uređaj. Ova funkcija se takođe može kontrolisati pomoću opcionog daljinskog prekidača.

 

       Radial Setup

Postoji mnogo načina na koje možete povezati svoje instrumente na sceni sa ozvučenjem na bilo kom mestu, od malih klubova do arena sa 40.000 mesta. Koji ćete uređaj izabrati da to postignete zavisi od različitih faktora, uključujući broj instrumenata koje ćete koristiti tokom nastupa, kao i potrebe u kojoj meri želite da kontrolišete zvuk. Odabir pravog proizvoda neće samo pomoći u optimizaciji kvaliteta audio signala i smanjiti neželjene šumove i smetnje, već može značajno uticati i na same performanse - uključivanjem dodatnih funkcija koje menjaju način na koji koristite efekte, miksaju instrumente ili omogućuju backup u slučaju kvara.

 

Izvor: Radial Engineering

Nazad na novosti