AVL-logo-black-background-CeUR.png
Nazad na novosti

05.04.2022

Moćni laserski projektori i njihova bezbedna upotreba

Laserski projektori su moćni uređaji koji, uz pravilno korišćenje i pridržavanje instrukcija za bezbedan rad, omogućavaju nesmetano uživanje u visokom osvetljaju, velikom kontrastu, bogatoj paleti boja, dugom veku trajanja i malim troškovima održavanja.

 

Iako su na tržištu uspešno prisutni već neko vreme, i dalje postoje brojni mitovi vezani za tehnologiju njihove proizvodnje, kao i bezbednost upotrebe. U daljem tekstu ćemo se pozabaviti nekima od njih i pojasniti nejasnoće.

 

Da li su laserski projektori opasni?

 

Laserski izvor svetlosti pretvara se u difuzno belo svetlo pre nego što stigne do sočiva projektora, te samim tim ne postoji opasnost ni od kakvih štetnih zraka. Može se čak reći da su laser phosphor i RGB pure laser laserski projektori sigurniji od ekvivalentnih projektora koji koriste lampe. Rukovanje konvencionalnim i staklenim lampama pod visokim pritiskom zahteva negu i zaštitnu odeću, kao i redovnu zamenu od strane obučenog osoblja.

 

Ne nastaju sve vrste svetla na isti način

 

Ova tvrdnja je tačna, ali bitna je razlika između koherentnog i difuznog svetla. Na primer, laserski pokazivači niskog cenovnog ranga predstavljaju uređaje koji projektuju veoma uzak, koherentan laserski snop svetlosti. Kada svetlosna tačka koju takav uređaj generiše stigne do mrežnjače oka, ona ostaje mala i sa visokom gustinom energije. Nasuprot ovome, iako je svetlost koju proizvede laserski projektor mnogo veća, ona je istovremeno i difuzna, odn. tačka koja stigne do mrežnjače je velika sa srazmeno nižom gustinom energije. Dakle, laserski projektovana svetlost predstavlja manju opasnost u stvarnom svetu od one koju proizvede jeftin laserski pokazivač.

 

Stvaran svet reflektovan u propisima

 

Najnoviji standardi Međunarodne elektrotehničke komisije (IEC) sada svrstavaju projektore sa lampama i laserske projektore u istu grupu rizika. Odgovorni proizvođači laserskih projektora, kao što je Christie, vode računa da svojim proizvodima i njihovim tehničkim karakteristikama unaprede bezbednost tokom rada i održavanja. Tako se njihovi laserski projektori mogu pohvaliti usaglašenošću sa IEC zahtevom za "mekim pokretanjem“ koje sprečava da laserski projektor postigne punu odmah po uključivanju.

 

Dakle, bezbedni su. O čemu onda još ima da se priča?

 

O brojnim vrhunskim karakteristikama. Tako se Christie all-in-one RGB laserski projektori mogu pohvaliti:

 

- Bojom koja oduzima dah (impresivna vizuelna iskustva koja se ne mogu postići kod kuće uz bogatu paletu boja);

 

- Sadržajem koji izgleda dobro kao i prvog dana (fabrička kalibracija sa LiteLOC™ tehnologijom za održavanje boje i osvetljenosti, čak i pri višim temperaturama i visokoj vlažnosti);

 

- Svestranošću instalacije (rad u bilo kojoj orijentaciji omogućava instalaciju projektora na bilo kom mestu);

 

- Odsustvom potrebe za eksternim rashladnim uređajima (sve komponente integrisane u jednom kućištu);

 

- Pametnijim inženjeringom koji vam olakšava život (nova napredna TruLife+™ elektronika eliminiše poteškoće sa opcionim karticama koje se mogu ukloniti, a ugrađena je i sva potrebna konekcija bez dodatnih troškova, uključujući Terra® SDVoE ulaze);

 

- Tihim radom koji ne ometa publiku pri projekciji (samo 46 dBA pri punoj osvetljenosti);

 

- Energetskom efikasnošću i globalnom kompatibilnošću napona (rad na jednofaznom 200-240 VAC, dok M 4K25 RGB radi i na 100-120 VAC pri pola osvetljenosti);

 

- Najboljim warping and blending softverom u industriji (ugrađen Christie Twist™);

 

- Mogućnošću zamene sočiva (Christie M, J i Crimson sočiva kompatibilna sa novim M 4K25 RGB, dok su Griffyn® 4K32-RGB i D4K40-RGB kompatibilni sa svim izvornim Christie 4K objektivima);

 

- Besprekornom integracijom sa svim Christie softverskim alatima i rešenjima za obradu (softver za kontrolu konduktora projektora, Mystique™ warping and blending, Pandoras Box® medijski serveri i plejeri, Spyder procesori slika, Terra SDVoE svičevi i AV distributivna rešenja).

 

Izvor: Christie

Nazad na novosti