blackberries_band.jpg
Nazad na novosti

14.06.2022

Blackberries band – Kada jednom zasvirate na d&b audiotechnik sistemu ništa više nije isto

Blackberries band je dugo već sinonim za odličnu svirku, fantastične vokale i pažljivo odabran repertoar, te su rado viđeni gosti ne samo na privatnim zabavama, već i na korporativnim događajima. Želeći da svoju uslugu podignu na viši nivo nedavno su se opremili d&b audiotechnik ozvučenjem. Kako bismo saznali nešto više o ovom bendu i njihovom iskustvu sa novom opremom, porazgovarali smo sa frontmenom benda Hadži Markom Dimitrijevićem.

d&b audiotechnik

 

Možete li nam ispričati kako i kada je nastao Blackberries band i koliko članova broji? Šta je uticalo na to da muzika postane Vaš životni poziv?

 

Blackberries band je nastao pre tačno 10 godina i ove godine slavimo lep jubilej. Posmatrajući svetske trendove, ali i potrebe tržišta Srbije i regiona te, sada već davne, 2012. godine shvatili smo da u ponudi nema ili skoro da nema bendova koji mogu pružiti kvalitetan klupski nastup, a u isto vreme odgovoriti korporativnim zahtevima, kao i zahtevima klijenata na privatnim zabavama. Osim tih parametara uočili smo da većina bendova izvodi klasičan repertoar u klasičnoj aranžmanskoj formi. Mi smo se složili da želimo bogate, drugačije aranžmane, kao i da svakom od njih damo neki sopstveni pečat. Time smo postigli ono što smo želeli, te smo u startu bili drugačiji. Blackberries band danas broji 8 stalnih članova i još 7 saradnika – izvođača koji "uskaču" s vremena na vreme u zavisnosti od prirode i potrebe nastupa.

 

Koja muzika karakteriše bend, šta najradije svirate na svojim nastupima?

 

Ono što je nama bila baza od starta i ono što karakteriše naš zvuk može se opisati jednom rečju – FUNKY. Krilatica našeg benda je When Fruits Get Funky. Na toj bazi, ali i uz pomoć drugih pravaca i uticaja, gradimo naš repertoar i stil. Širok je spektar onoga što mi izvodimo, ali ako moramo da opišemo u nekoj kraćoj formi rekli bismo - domaća i strana zabavna muzika u najširem mogućem smislu.

 

Šta Vam pruža samopouzdanje pred publikom? Da li su to talenat, iskustvo ili vrhunska oprema na koju možete u potpunosti da se oslonite?

 

Najveće samopouzdanje najpre dobijamo time što apsolutno verujemo jedni u druge, verujemo u naš proizvod i na bini smo jedan organizam. Sve to dodatno je začinjeno našim frontom koji je prosto genijalan, a koji čine: Višnja Vukov (ženski vokal), Miljan Cekić (muški vokal), Andrija Minčić (saksofon) i Marijan Cvetanović (truba).

I na kraju, ali ne manje važno, tu je činjenica da imamo zaista vrhunsku opremu počevši od ličnih instrumenata, pa sve do razglasnog sistema.

 

Koji sistem ozvučenja trenutno koristite? Zbog čega ste se odlučili upravo za njega?

 

Na naše veliko zadovoljstvo koristimo d&b audiotechnik. Za d&b audiotechnik smo čuli i na njemu svirali na jednom velikom događaju i prosto nismo mogli da verujemo da nešto može da bude tako različito i bogato u zvuku u odnosu na ostale razglasne sisteme. Onda smo se malo raspitali i shvatili da je distributer i zastupnik d&b audiotechnik-a kod nas naš stari poznanik, gospodin Jovica Maćoš iz kompanije AVL iz Novog Sada. Od ove kompanije smo pre par godina nabavili naš prethodni razglasni sistem kojim smo bili prezadovoljni, ali prosto kada jednom zasvirate na d&b auditechnik sistemu, onda ništa više nije isto. Iz navedenih razloga nije bilo dileme šta će biti naša sledeća kupovina. U prvoj fazi kupovine obezbedili smo sebi manji sistem koji se sastoji od E12, B6 i D20 zvučnih kutija sa svim pratećim elementima, a za drugu fazu planiramo kupovinu dodatnih B6 zvučnih kutija, te Y7P i D80, kao i DiGiCo konzole.  

 

Osim benda imate i agenciju koja se bavi organizacijom događaja, Blackberry Events. Da li i na ovim događajima koristite istu opremu, kao i na nastupima s bendom?

 

Naš izbor je uvek d&b audiotechnik. U vezi sa tim za sve naše događaje srednjeg ili većeg tipa koristimo usluge kompanije Production Pool, koja osim izuzetno visokog nivoa profesionalizma, vrhunske palete usluga u domenu lighting-a, stage management-a i ostalih pratećih usluga nudi i d&b auditechnik zajedno sa DiGiCo konzolama kao opciju ozvučavanja. Jasno je da u tom smislu nemamo nikakvih dilema.

 

COVID19 je u velikoj meri uticao na event industriju, ali čini se da se ona „vratila u život“. Kakvi su Vaši planovi u budućem periodu?

 

Naš plan je da nastavimo sa ličnim usavršavanjem i edukacijom, kao i praćenjem svetskih trendova iz naše branše, te svakako i realizacijom druge faze kupovine razglasnog sistema.

 

Ukoliko odlučimo da Vas poslušamo, gde bismo u skorije vreme to mogli da učinimo?

 

Pratite nas na društvenim mrežama (Instagramu i Facebook-u) i sigurno ćemo se negde sresti da zajedno doživimo "Democracy for listeners".

 

Marko, hvala najlepše na odgovorima. Želimo Vam puno dobrih svirki uz prepoznatljivi d&b audiotechnik zvuk.

 

Foto: Blackberries band

Nazad na novosti