stedljiva_rasveta_1.jpeg
Nazad na novosti

21.02.2023

Štedljiva rasveta - prednosti LED reflektora u odnosu na halogene

Uvidevši višestruke koristi LED tehnologije, brojni proizvođači profesionalne rasvete odustali su od proizvodnje rasvetnih uređaja sa halogenom sijalicom. U tekstu koji sledi približićemo vam prednosti LED rasvetnih tela u odnosu na halogenu rasvetu i pojasniti kako njihovom upotrebom možete unaprediti vaše svetlosne scene, štimunge i sniziti troškove održavanja.

Štedljiva LED rasveta Chauvet

 

Jedna od ključnih prednosti LED u odnosu na halogena rasvetna tela jeste čak do 10 puta manja potrošnja električne energije prilikom emitovanja istog ili čak većeg intenziteta svetlosti. Budući da ne poseduju sijalicu koja može da pregori, ne postoje troškovi vezani za njenu zamenu. Održavanje LED reflektora je time svedeno na minimum, a redovno čišćenje i brisanje prašine predstavlja jedini vid njihovog održavanja.

Zbog intenzivnog zagrevanja prostora u kom se nalaze, neophodno je obezbediti i hlađenje halogenih reflektora, što predstavlja dodatni trošak. Nasuprot tome, kućišta LED reflektora se ne greju čak i nakon više sati intenzivnog rada. Kod halogenih rasvetnih tela preko 90% utrošene energije prelazi u toplotnu energiju, dok se diode LED reflektora hlade pomoću bešumnih ventilatora. Postoje i modeli sa pasivnim hlađenjem ili hlađenjem pomoću tečnosti, čime se osigurava minimalna količina toplote pri radu. Pri korišćenju LED rasvetnih tela tehničari koji njima upravljaju mogu da odahnu, jer ne postoji opasnost od nastanka opekotina.

Sa napretkom LED tehnologije CRI i TLCI LED reflektora danas iznose preko 90-97, što omogućava njihovo korišćenje tokom snimanja. Osim što su flicker-free, sprečavaju da lica aktera na snimku budu „presvučena“ crvenkastom bojom. Napretkom LED čipova intenzitet svetlosti kojom se obasjavaju akteri u kadru može biti kao sunčevom svetlošću.

 

Štedljiva LED rasveta Chauvet

 

 

Sa LED reflektorima lakša je nadogradnja rasvetnog parka, jer ne postoji potreba za dimerima i dimerskim kanalima. LED rasvetni park zahteva samo živu struju sa potrošnjom od 200-300 W po reflektoru, kao i DMX kabel za kontrolu. Ukoliko se radi veća rekonstrukcija scene, postojeći dimerski kanali mogu da se preprave na živu struju, te da se postojeća instalacija iskoristi za nove LED reflektore.

Osim navedenog, LED tehnologija dizajnerima svetla omogućava kreiranje različitih scena i štimunga, jer automatizovani moving reflektori mogu da se pomeraju po želji putem rasvetnog pulta. Reflektori sa izvorom svetlosti koji koriste više različitih dioda i boja pružaju im beskonačne mogućnosti za bojenje scene različitim nijansama, te ne iziskuju potrebu za upotrebom filtera. Isti reflektor u jednom štimungu može biti bele boje, a da u sledećem pređe u neku drugu. Budući da LED reflektori nisu vezani za poziciju dimerske linije, potrebno je samo obezbediti živu struju, što može biti nova pozicija rasvetnog tela.

 

 

Štedljiva LED rasveta Chauvet

 

 

Za kraj važno je napomenuti i to da će halogene sijalice za najviše pet godina u potpunosti izaći iz proizvodnje, te njihovi korisnici neće imati opciju zamene pregorele halogene sijalice na svojim reflektorima.

 

AVL Projekt je dugogodišnji zastupnik poznatih proizvođača LED reflektora, a osim toga bavi se i projektovanjem i njihovom instalacijom. Ukoliko razmišljate o zameni halogenih reflektora modernim LED rasvetnim parkom, ili imate nedoumicu u vezi sa njihovom upotrebom, javite nam se na e-mail nemanja.palalic@avlprojekt.rs ili na broj telefona 021 4720 556.

Nazad na novosti