Spoljašnje ozvučenje prevodnice za hidroelektranu Đerdap

U saradnji sa svojim dugogodišnjim partnerom, kompanijom AVC PRO, AVL Projekt u oktobru je učestvovao u projektu isporuke i instalacije sistema spoljašnjeg ozvučenja prevodnice za hidroelektranu Đerdap 2 u Kladovu

  • Klijent: Hidroelektrana Đerdap 2
  • Datum projekta: 2013

Identifikovane potrebe

Osnovna potreba prevodnice na hidroelektrani Đerdap 2 bila je razgovetno prenošenje glasovnih komandi operatera prevodnice do kapetana i članova posade brodova u prevodnici. Specifičnost ove potrebe ogleda se u činjenici da je zvučnike bilo neophodno instalirati napolju i precizno ih usmeriti ka plovnom pravcu, kako bi informacije mogle biti razgovetno prenete na uniformno velikom prostoru.


Implementirano rešenje

S obzirom na izazov u formi nepovoljnih vremenskih uslova, optimalno dostupno rešenje uključivalo je robusne zvučnike koji su namenjeni spoljašnjoj montaži. Reč je o JBL Pro zvučnicima iz All Weather (AW) serije, model AWC82. Zbog velikih razdaljina, korišćena je visokoomska (100 V linija), pa su odabrani Crown Audio pojačavači iz CDi serije koji poseduju DSP procesore.
 

All Weather (AW) seriju čine dvosistemski zvučnici punog opsega, izuzetno otporni na vremenske uticaje, što im omogućava širok spektar primene - od sportskih objekata, stadiona, klizališta, vodenih parkova, bazena i mnogih drugih, kako otvorenih, tako i zatvorenih prostora. Njihova instalacija olakšana je time što su dolaze se kompletnim priborom za montažu.


U susret potrebama korisnika

Imajući u vidu da rad prevodnice ne sme biti ometan, bez obzira na aktuelne vremenske uslove, i da je neophodno da se odvija neprekidno, odabir JBL Pro AW serije činio se kao optimalno rešenje. Oštri vremenski uslovi dovode to toga da je prioritetno obezbediti takav zvučnički sistem koji će, sa jedne strane, moći da radi zimi, odnosno pri niskim temperaturama i velikoj vlažnosti vazduha i, sa druge strane, koji će moći da postigne izuzetno visok zvučni pritisak čak i pri razdaljinama preko 30 m, uz istovremeno očuvanje razumljivosti govora.

Foto: Zoran Bulović