Rasvetna tehnika za Pozorište mladih

Za potrebe premijernog i kasnijeg izvođenja izuzetno popularne predstave "Državni posao", Pozorište mladih poručilo je rasvetnu tehniku, za čiju isporuku i instalaciju se pobrinuo AVL Projekt

  • Klijent: Pozorište mladih, Novi Sad
  • Datum projekta: 2013

Identifikovane potrebe

Krajem novembra u Pozorištu mladih premijerno je odigrana predstava čuvenog trojca iz "Državnog posla". Pre premijere, Pozorište mladih investiralo je u novu rasvetnu tehniku. AVL Projekt za potrebe ove kulturne institucije isporučio je ukupno 15 reflektora.


Implementirano rešenje

U Pozorištu mladih isporučeno je i instalirano ukupno 8 ETC i 7 ROBE reflektora.


U pitanju su 4 jedinice ETC Source Four Zoom 25-50 stepeni i takođe 4 jedinice ETC Source Four junior zoom 25-50 stepeni modela. Instalirane su rasvetne jedinice poslednje generacije, koje koriste HPL sijalicu i pružaju uštedu električne energije od 25 do 40% u odnosu na reflektore sa klasičnom sijalicom. Zbog manje temperaturne disipacije u odnosu na klasične reflektore, dizajneri svetla više neće imati problem sa topljenjem filtera u boji. Konstrukcija je izrađena od livenog aluminijuma sa jednoručno upravljivim fokus mehanizmom. Sa rotirajućim mehanizmom noževa ±25°, izrađenim od nerđajućeg čelika postavljenih na tri nivoa, moguće je napraviti oblik svetlosnog snopa prema ideji i želji dizajnera svetla sa oštrom ili mekom ivicom. Reflektori poseduju dva sočiva koja imaju anti-reflektivni premaz i nalaze se osigurani u anti-vibracionim kućištima. Na telu reflektora postoje oznake za uglovanost polja i podešavanje fokusa., dok vratašca na telu sa sočivom omogućavaju lak prilaz sočivu kod čišćenja. Reflektori poseduju termalno izolovane ručke i dvostruke stezače koji omogućavaju sigurno fiksiranje reflektora u željenoj poziciji. Sa slotom predviđenim za ubacivanje goboa izrađenih od stakla ili čelika i slotom sa kliznim poklopcem za ubacivanje irisa ili motorizovanih goboa daje mogućnost za pravljenje dodatnih efekata na sceni. Izuzetno laka je zamena sijalice sa zadnje strane reflektora, kao i njeno centriranje bez alata i podešavanje peak/flat svetlosnog snopa.


Isporučeni modeli ROBE reflektora su Robin 300LED Wash (3 jedinice) i Robin LEDForce PAR 18 RGBW 25° (4 jedinice). Robin 300LED Wash je inteligentni wash reflektor izveden u LED tehnologiji sa 19 RGBW dioda, a njegove osnovne prednosti su rad bez flickerovanja, potrošnja od 200W sa izuzetnim linearno motorizovanim zumom od 15 do 60 stepeni, što omogućava uniformno farbanje scene širokog spektra boja, a poseduje i efekat halogene lampe temperature boje od 2700 i 3200K.  RGBW mešanje boje i CTO filter, sa dimovanjem i strob efektom, daju najrazličitije efekte na sceni. Sve diode su raspoređene u tri koncentrična prstena koji se mogu nezavisno kontrolisati. Primenjeni su najsavremneniji protokoli za komunikaciju USITT DMX-512, RDM, ArtNet, MA Net, MA Net2. Robin 300LED Wash poseduje 5 modova rada sa razlićitim brojem DMX kanala. Na inteligentnom reflektoru su fizički montirani 3-pin & 5-pin XLR za prenos podataka, a poseduje i Ethernet port, spreman Art-Net protokol i ACN. U sam uređaj ugrađen je analizator za lako pronalaženje greške/kvara i gravitacioni senzor za automatsko pozicioniranje ekrana, a poseduje i automatsku pan/tilt korekciju pozicije i bateriju za back up sistema. Inteligentni reflektor je zbog svojih izuzetnih karakteristika primenjiv za sve situacije gde se traži brz reflektor sa uniformnim osvetljajem i zasićenim bojama.


ROBE LED Force PAR18 reflektor poseduje 18 4IN1 RGBW LED dioda snage 5W izvedenih u multichip Quad-colour tehnologiji i radi bez flickerovanja. U odnosu na LED parke koje su uobičajeno u upotrebi imaju izuzetno jak osvetljaj, tako da se svaki dinar uložen u njih višestruko isplati već pri prvoj upotrebi jer je potreban znatno manji broj uređaja LED Force PAR18. Sa malom težinom od 4kg i mogućnosti kačenja na truss i postavljanju na pod, moguće je da nađe najrazličitiju primenu. Dolazi sa standardnom uglovanošću od 25 stepeni, a opciono može da se ugradi sočivo od 10 stepeni i da se uzmu četvorostruke klapne.


Projekti u realizaciji AVL Projekta sličnih potreba i rešenja su isporuka reflektora i dimera za Ustanovu kulture Palilula i za potrebe televizije B92, a za Opera & Theatre Madlenianum isporučen je model Robe Robin 600LED, stariji brat modela Robin 300LED Wash.


Deo atmosfere pred novu predstavu možete pogledati na slikama, dok je za pun doživljaj neophodno videti scenu na licu mesta. Repertoar Pozorišta mladih možete preuzeti na ovom linku.