Isporuka dimerskih jedinica za Srpsko narodno pozorište

AVL Projekt isporučio je dimerske jedinice renomiranog proizvođača profesionalne rasvete Electronic Theatre Control (ETC) Srpskom narodnom pozorištu

  • Klijent: Srpsko narodno pozorište
  • Datum projekta: 2014

Za potrebe rasvete Srpskog narodnog pozorišta isporučene su ETC Smart Pack 12 x 2.3 kW dimerske jedinice sa harting izlazima.

Reč je o dvanaestokanalim ETC dimerskim jedinicama najnovije generacije, snage 2.3 kW po kanalu, skromnih dimenzija od samo 2HE. Rade sa potpuno bešumnim temperaturno kontrolisanim ventilatorom sa visokokvalitetnim 100 µs toroidalnim filterima.  Pored standardnih DMX input/thru konektora, poseduje i RJ45 konektore za SmartLink, što omogućava daljinsku kontrolu više dimerskih jedinica preko zidne komande bez rasvetnog pulta.

Parametri dimera prikazuju se na LCD ekranu za pozadinskim osvetljenjem u dva reda, sa 20 karaktera, dok se prolaz kroz meni dimerske jedinice vrši preko 6 plavo-fosforecentnih tastera, uključujući i jednostavno patch-ovanje sistema. Indikacija prisustva napajanja i DMX signala prikazuje se preko LED dioda.

U dimerskoj jedinici ugrađeni su preseti (32) i sekvenceri sa mogućnošću programiranja zatamnjenja (fade) i zadrške (hold), što daje mogućnost samostalnog rada bez kontrolnog pulta, uz mogućnost odabira između pet različitih dimerskih izlaznih krivih. Na dimerskoj jedinici postoji prekidač za napajanje koji šalje jedinicu u stand-by mode, dok auto-restart funkcija vraća jedinicu u prethodno stanje kod ponovnog uključenja.

Kao izlazni konektori na dimerskim jedinicama postavljeni su 16-pinski harting konektori. Distribucija dimerskih linija vrši se preko višežilnog kabla 18x2.5 mm2, proizvođača SommerCable, sa harting konektorima od aluminijumskog kućišta u IP65 zaštiti, otpornim na udarce i koroziju, kao i distributivnih kutija takođe sa ugradnim harting konektorom i CEE/šuko utičnicama.

Za DMX komunikaciju između režije i dimera, odnosno inteligentnih reflektora na sceni zadužena je bežična DMX komunikacija sa jednim dvokanalnim predajnikom montiranim u režiji i dva prijemnika na sceni.

Identične dimerske jedinice isporučene su za TV B92, TV Prva, studio Grand produkcije i Zepter Creative Studio.

Foto: Nikola Bradonjić