Bežična kontrola rasvete za Pozorište mladih

AVL Projekt za potrebe rasvete Pozorišta mladih isporučio je ETC rasvetni pult Element

  • Klijent: Pozorište mladih
  • Datum projekta: 2014

Identifikovane potrebe

Nakon isporuke reflektora za Pozorište mladih u Novom Sadu, pojavila se potreba za instalacijom rasvetnog pulta koji bi se svojom funkcionalnošću i kvalitetom adekvatno uklopio u ostatak rasvetnog programa.


Implementirano rešenje

Tako se u toj važnoj ulozi našao ETC Element 60, rasvetni pult koji je dizajniran za pozorišne prostore, gde se uglavnom koristi konvencionalna rasveta sa manjim brojem inteligentnih reflektora, a uz to nudi moćne karakteristike EOS sistema. On poseduje 1024 izlaza (2 DMX 5-polna XLR konektora) i 5 USB konektora za priključenje periferne opreme. Podržani protokoli su RDM, ETCnet2TM, Net3TM, ACN, ArtNet, Avab UDP.

 

Pored komandi preko tastera, postoji 60 potenciometara koji omogućavaju jednostavan pristup kontroli intenziteta, a mogu biti korišćeni za puštanje snimljenih Cue-ova i submastera koji su uvek na dohvat ruke (konkretno - u trećem redu potenciometara). Svaki show može biti prikazan na dva eksterna monitora, što je izuzetno bitno za operatera na pultu, jer na taj način on dobija dovoljno informacija o sceni.

 

Jedna od brojnih prednosti ETC filozofije rasvetnih pultova jeste mogućnost da se svaka komanda izvrši u najviše 3 poteza, što u značajnoj meri ubrzava rad sa pultom. Daljinska kontrola preko tableta ili telefona na Android platformi aRFR ili iOS platformi iRFR je nezamenljiva kada je reč o radu sa režiserom na sceni i podešavanju svetlosnih efekata na scenografiji. Preko daljinske kontrole moguće je vršiti odabiranje kanala, patch-ovanje kanala konvencionalne rasvete, podešavanje parametara inteligentnih reflektora, intenziteta, boje, pan/tilt-a, zoom-a itd. Takođe, moguće je vršiti pregled Cue listi i upravljanje kroz komande Go, Stop/Back i Go to Cue, kao i menjanje pojedinačnih Cue-ova.

Dodatna vrednost koju dobiju korisnici ETC pulteva su odlicne video obuke koje mozete pogledati ovde, kao i sazeta uputstva za rad nazvana Tea Break.


Identično rešenje implementirano je u Ustanovi kulture Palilula, gde je isporučeni rasvetni pult Element 40.


Podrška korisnicima

Nakon instalacije rasvetnog pulta, tim AVL Projekta održao je obuku tehničkim licima iz Pozorišta mladih, kako bi se upoznali sa radom na pultu. Njima se u najvećoj meri dopala opcija daljinske kontrole pulta putem tableta sa ETC softverom aRFR, koja se download-uje putem PlayStore servisa.