Rasvetna, video i audio oprema za novi TV Studio 5 Grand produkcije

AVL Projekt isporučio je rasvetnu, video i audio opremu za novi studio Grand produkcije - Studio 5, u Filmskom gradu, na Košutnjaku

  • Klijent: Grand Produkcija
  • Datum projekta: 2014

Rasvetna tehnika

AVL Projekt, za potrebe Studija 5, isporučio je ukupno 19 reflektora.

10 isporučenih reflektora su ROBE Robin 300 LED Wash. Reč je o inteligentnom wash reflektoru izvedenom u LED tehnologiji sa 19 RGBW dioda, čije su osnovne prednosti rad bez flickerovanja, što je od velikog značaja kada su u pitanju potrebe televizijskog studija. Sve diode raspoređene su u tri koncentrična prstena, koje je moguće kontrolisati nezavisno. Potrošnja iznosi samo 200W. Izuzetno linearno motorizovanim zumom od 15 do 60 stepeni omogućeno je uniformno farbanje scene širokog spektra boja, a poseduje i efekat halogene lampe, temperature boje od 2700 do 3200 K. Sa RGBW mešanjem boja, CTO filterom i strob efektom moguće je postići najrazličitije efekte na sceni. Na inteligentnom reflektoru fizički su monitrani 3-pinski i 5-pinski XLR konektori za DMX512 protokol, dok je RJ45 konektor predviđen za Art-Net protokol i ACN, a podržava i RDM protokol. Za operatera na pultu od izuzetnog je značaja posedovanje automatske pan/tilt korekcije pozicije i baterije za back-up sistema.
 


Preostalih 9 reflektora su ETC S4 Zoom 15-30 stepeni. Za njih je karakteristično da pružaju uštedu električne energije od 25 do 40% u odnosu na reflektore sa klasičnom sijalicom, u šta su se i sami tehničari Granda uverili prilikom testiranja pomenutih reflektora. Tom prilikom korišćena je halogena sijalica HPL snage 750W. Luxmetrom izvršena su merenja jačine osvetljaja pri različitoj uglovanosti, što je predstavljalo veliko iznenađenje za direktora fotografije Granda Nenada Stojkovića, s obzirom na to da je reflektor davao fotometrijske vrednosti približno kao 2kW profilni reflektori drugih proizvođača sa klasičnom sijalicom. Zbog manje temperaturne disipacije u odnosu na klasične reflektore, dizajneri svetla više se neće suočavati sa problemom topljenja filtera u boji, što svakako predstavlja prednost u odnosu na konkurentske proizvode. Konstrukcija profilnog reflektora izrađena je od livenog aluminijuma sa jednoručno upravljivim fokus mehanizmom. Sa rotirajućim mehanizmom noževa ±25°, izrađenim od nerđajućeg čelika, postavljenih na tri nivoa, moguće je napraviti oblik svetlosnog snopa prema ideji i želji dizajnera svetla, sa oštrom ili mekom ivicom. Na telu reflektora postoje oznake za uglovanost polja i podešavanje fokusa, dok vratanca na telu sa sočivom omogućavaju lak prilaz sočivu kod čišćenja. Reflektori poseduju termalno izolovane ručke i dvostruke stezače koji omogućavaju sigurno fiksiranje reflektora u željenu poziciju. Zahvaljujući tome, čak i pri dugotrajnom radu i grejanju reflektora, neće doći do otpuštanja stezača i pomeranja reflektora iz željene pozicije. Kao dodatni pribor, isporučen je metalni gobo držač, kao i iris koji se ubacuje u slot sa kliznim poklopcem, dok se top hat postavlja na poziciju držača filtera. Cilindričan oblik top hat-a štiti "oko kamere" od treperenja i blještanja reflektora, što je vrlo važno za TV studio. Na profilnom reflektoru zamena sijalice izuzetno je laka - zahvaljujući jednostavnom pristupu zadnjoj strani reflektora, kao i njenom centriranju bez alata i peak/flat podešavanju svetlosnog snopa.


Pogodno rešenje za daljinsku kontrolu rasvetnih uređaja nudi Avolites, sa svojim Titan Remote softverom, odnosno aplikacijom koju je moguće besplatno preuzeti za Android i Apple operativne sisteme, koju u radu koristi dizajner rasvete Goran Kravić.


Video tehnika

Isporučen je LED ekran proizvođača Darklight Technology, model Indoor P5, izveden u SMD tehnologiji, za unutrašnju primenu, dimenzija 3.072 x 2.304 m. S obzirom na veliku rezoluciju ekrana, lako se mogu prikazati i najsitniji detalji video sadržaja. Korišćen tip LED dioda je Silan. Sa isporučenim softverom moguće je vršiti temperaturnu kalibraciju boje ekrana. Sve elektronske komponente su od renomiranih svetskih proizvođača iz Tajvana i Japana, što garantuje dugotrajan i pouzdan rad. Isporučen kabinet je rentalskog tipa, što znači da ima signalne i energetske konektore sa spoljne strane za brzu montažu/demontažu opreme, što je bitno s obzirom na česte promene pozicije ekrana u zavisnosti od emisije.


Kontrola upravljanja video sadržajem na ekranu se vrši preko medija servera proizvođača Green Hippo, model Hippocritter, koji poseduje 4 layer-a, što omogućava istovremeni prikaz 4 nezavisna sadržaja na ekranu. Layer-i se pune sadržajem iz baze medija servera (slika, animacija, video), a mogu se prikazati i tekstualni fajlovi ili video ulazi sa kamera. Njihovo puštanje se vrši preko medija player-a koji sadrži standardne komande za puštanje video sadržaja (napred-nazad, sa ponavljanjem ili bez itd.), a dodatni efekti se mogu dobiti izmenom geometrije sadržaja, njihovom rotacijom, izmenom boja (funkcije Keystone, Geometrija, Boja, FX efekti, ScreenWarp) i tome slično.


Audio tehnika

Za Studio 5 isporučeni su zvučnici JBL LSR305, mikseta Soundcraft Si Expression 3 i mikrofoni AKG Ck31.


JBL LSR305 je zvučna kutija čija je osnovna namena monitoring; stoga se koristi za svrhe produkcije, snimanja i emitovanja. Jedna od osnovnih prednosti ovih monitora jesu profesionalne performanse po veoma pristupačnoj ceni, a više o ovim zvučnicima možete pročitati ovde.


Soundcraft Si Expression 3 mikseta ima 32 fader-a i mikrofonska ulaza, pa pruža mogućnost miksa do čak 66 ulaza, preko Soundcraft stagebox-a (uključujući i dva nova Mini stagebox-a, sa 16 i 32 ulaza (16x8 i 31x16). Digitalan pult poseduje značajan broj naprednih funkcija preuzetih sa većih konzola, što je pozicionira u red onih koje pružaju znatno više mogućnosti od većine konzola u istoj klasi. Neke od tih karakteristika su 4 nezavisna Lexicon efekt procesora i podržavanje sledećih protokola pomoću kartica za proširenje: AESTM, AVIOMTM, CobraNetTM, BSS Digital Audio Bus (BLU Link), DanteTM, MADI (CAT5 ili optički). Još jedna od korisnih opcija je kontrola putem novog ViSi Remote 2.0 softvera. Reč je o aplikaciji za iOS operativni sistem koja obezbeđuje dalijnsku kontrolu Soundcraft digitalnih pultova, bez upotrebe dodatnog hardvera. U novoj 2.0 verziji dodate su nove funkcionalnosti koje dodatno olakšavaju kontrolu miksera sa bilo koje pozicije.


Isporučeni mikrofoni su AKG CK31. Reč je o kondenzatorskoj mikrofonskoj kapsuli, kardioidnih karakteristika i visokih performansi. Zahvaljujući širokom uglu prijema, ova mikrofonska kapsula predstavlja idealno rešenje za neiskusne govornike i situacije gde mikrofon koristi više od jedne osobe. Široka frekventna karakteristika omogućava zvučne performanse optimizovane za govor. Kapsula ima pozlaćene kontakte i dolazi u kompletu sa zaštitnim sunđerom koji eliminiše neželjene zvuke poput šuma i pucketanja.


Dugogodišnja saradnja

AVL Projekt i Grand Produkcija imaju dugu istoriju uspešne i plodonosne saradnje. Osim toga, opremu sličnih karakteristika isporučivali smo u više navrata prethodnih godina, za potrebe televizija (B92, Prva) i slično.