Rasvetna i audio oprema za Fakultet tehničkih nauka

Ovog meseca, AVL Projekt isporučio je audio i rasvetnu opremu za odsek za scenski dizajn, Departmana za arhitekturu i urbanizam Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu

  • Klijent: Fakultet tehničkih nauka, Novi Sad
  • Datum projekta: 2014

Identifikovane potrebe

Pod pokroviteljstvom JUP Istraživanje i razvoj, u okviru projekta pod nazivom „Tehničko-tehnološka stanje i potencijali objekata Domova kulture u Republici Srbiji“, AVL Projekt isporučio je audio i rasvetnu opremu za Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu, čime je studentima odseka za scenski dizajn Departmana za arhitekturu i urbanizam omogućeno da rade na profesionalnoj opremi i na taj način steknu neophodne veštine rukovanja sa opremom ovog tipa i provere teorijska znanja u praksi iz oblasti dizajna scene, sa posebnim naglaskom na projektovanje i konstruisanje fizičkih struktura na sceni.


Implementirano rešenje


Isporučena rasvetna oprema uključuje ETC profilne reflektore S4 Junior zoom 25-50 stepeni, S4 Junior 50 stepeni, S4 Fresnel, S4 PAR i S4 PARNel; dimere ETC SmartBar2, SmartModule2, rasvetni pult SmartFade 1248 i Cuelux softver za kontrolu rasvete.

Isporučena ETC profesionalna rasveta može se koristiti u prostorima svih namena, a sa njom će se upoznati studenti na Odseku za scenski dizajn departmana za arhitekturu Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu. Reflektore odlikuje izuzetna fleksibilnost u radu, sa jednostavnim pristupom u zameni sijalica, podešavanju fokusa i uglovanosti, brza i jednostavna montaža. Osim toga, vizuelno se uklapaju u svaki enterijer, što je studentima arhitekture, odnosno scenskog dizajna, od posebnog značaja.

ETC reflektori iz serije S4 koriste HPL575W sijalicu i pružaju uštedu električne energije od 25 do 40% u odnosu na reflektore sa klasičnom sijalicom. Cena HPL sijalica je mnogo povoljnija u odnosu na klasične halogene sijalice, a pri tome je proizvode sve vodeći proizvođači (Philips, Osram, GE i Ushio). Različitog su veka trajanja (od 300 do preko 1500 sati), kao i temperature boje od 3050 i 3200 K.

Konstrukcija profilnih reflektora ETC S4 Junior Zoom 25-50 stepeni izrađena je od livenog aluminijuma, a poseduje rotirajući mehanizam noževa ±25° izrađenih od nerđajućeg čelika sa kojim je moguće napraviti oblik svetlosnog snopa prema želji kupca sa oštrom ili mekom ivicom podešavanjem fokusa i naglasiti elemente na sceni. Na telu reflektora postoje oznake za uglovanost polja i podešavanje fokusa, dok vratanca na telu sa sočivom omogućavaju jednostavan prilaz sočivu kod čišćenja.

Reflektori poseduju termalno izolovane ručke i dvostruke stezače koji obezbeđuju sigurno fiksiranje reflektora u željenoj poziciji. Sa slotom predviđenim za ubacivanje goboa izrađenih od stakla ili čelika i slotom sa kliznim poklopcem za ubacivanje irisa ili motorizovanih goboa daje mogućnost za pravljenje dodatnih efekata na sceni. Zamena sijalice je izuzetno laka i vrši se sa zadnje strane reflektora, kao i njeno centriranje bez alata i podešavanje peak/flat svetlosnog snopa.

ETC S4 PAR isporučeni reflektori u standardnom ETC paketu sadrže četiri izmenjiva sočiva, čijom jednostavnom izmenom se menja širina svetlosnog snopa, umesto zamenom sijalice, kao kod klasičnih PAR reflektora. Druga vrsta isporučenih PAR reflektora je model S4 PARNel, koji imaju promenljiv fokus od 23 do 43 stepena (spot/flood). Uz njih su isporučene i odgovarajuće klapne.

Kao fresnel reflektor, isporučen je ETC S4 Fresnel, čija konstrukcija je izrađena od livenog aluminijuma, sa jednoručno upravljivim fokus mehanizmom uglovanosti od 20-65 stepeni, a kao dodatni pribor isporučene su četvorostruke klapne.

Isporučena dimerska jedinica je model ETC Smart Bar 2, 4-kanalna dimerska letva snage kanala od 2.3kW sa duplim šukoima na izlazu. Dimerska letva je predviđena za montažu na stalak za rasvetu, ali se zbog svoje konstrukcije lako moze montirati i na plafon. Druga dimerska jedinica ETC Smart Module 2 je takođe 4-kanalna, snage 2.3kW po kanalu sa šukoima na izlazu, sa gumiranim ivicama, veoma pogodna za mobilne varijante rasvetnih sistema. Parametri dimera prikazuju se na LCD ekranu za pozadinskim osvetljenjem u dva reda, sa 20 karaktera, dok se prolaz kroz meni dimerske jedinice vrši preko 6 plavo-fosforecentnih tastera, uključujući i jednostavno patch-ovanje sistema. Indikacija prisustva napajanja i DMX signala prikazuje se preko LED dioda.

ETC SmartFade 1248 rasvetni pult nudi mogućnost kontrole do 48 dimerskih kanala, preko individualnih reglera. Korisnicima koji tek počinju da rade sa pultovima može biti interesantna opcija za snimanje scena, koja zahteva samo pritisak na jedan taster. Moguće je snimiti do 576 memorija, sa mogućnošću pravljenja prelaza između njih, definisanih u željenom vremenskom okviru, prikazanom na LCD displeju. Tasteri nude mogućnost promene boje u zavisnosti od dodeljene funkcije, a menja se i intenzitet osvetljaja tastera, zavisno od intenziteta signala. Prikaz grafičkih parametara rasvetnog pulta na računaru omogućen je pomoću USB konekcije i besplatnog ETC SmartSoft softvera, a show je moguće snimiti na SD karticu. Interfejs za priključenje čini petopolni XLR konektor DMX512 ulaz/izlaz, MIDI ulaz/izlaz i USB.

Cuelux je najintuitivniji softverski kontroler za rasvetu, proizvođača Visual Productions, koji objedinjuje široku paletu postojećih i novih funkcija. Cuelux je rasvetni kontroler koji služi za upravljanje inteligentnom i LED rasvetom, dimerima, laserima i raznim drugim uređajima za efekte. Programska platforma je nezavisna i posebno prilagođena za operativne sisteme Mac, Windows i Linux. Software se isporučuje sa adapterom USB na DMX za jednostavno povezivanje na laptop. Ključ uspeha Cuelux je grafički interface koji omogućava da se brzo nauči kako funkcioniše software, što predstavlja sa niskom cenom pravi pogodak za dizajnere svetla i rental komapnije. Cuelux poseduje 512 kanala, neograničen broj Cue lista, grupa, 64 playback fader-a, ima široku paletu personalnih fajlova uređaja, a takođe poseduje i mogućnost daljinske komande preko iPhone-a. Besplatan softver moguće je skinuti ovde.

Kada je u pitanju audio oprema, isporučeni su JBL EON 210P zvučnici, AKG Perception WMS45 bežični mikrofonski sistemi i AKG Elle C kondenzatorski vokalni mikrofon.

JBL EON 210P zvučnički sistem je prenosan, lagan i jednostavan za korišćenje. Poseduje aktivnu miksetu (2 x 150W), četiri mikrofonska/linijska ulaza i mogućnost priključenja 2 stereo izvora zvuka (računar, CD plejer, telefon ili tablet). Svaki od ulaza ima tonske kontrole (equaliser), a ugrađen je i digitalni efekt procesor. Sistem obezbeđuje čist i jasan zvuk i idealan je za manifestacije svih vrsta, uz isporučene K&M stalke u torbi.

AKG Perception WMS45 bežični mikrofonski sistem sa ručnim predajnikom radi neometano u audio sistemu, zahvaljujući tome što poseduje 5 nezavisnih podesivih frekvencija, čime je onemogućena interferencija između kanala. Predajnik radi sa jednom AA baterijom čija je autonomija rada 8 sati.

AKG Elle C je kondenzatorski vokalni mikrofon, tanke elegantne konstrukcije sa 24-karatnim pozlaćenim XLR konektorom i pozlaćenim kućištem membrane koje obezbeđuje optimalnu provodnost i otpornost na koroziju i vlagu. Zaštitna metalna mrežica ublažuje neželjene zvuke (šum i pucketanje).

Za signale kablove za povezivanje audio i rasvetnih sistema korišćeni su kablovi nemačkog proizvođača Sommer Cable tip Stage 22 i Binary 234 sa 3-polnim i 5-polnim XLR konektorima proizvođaca Neutrik.