Ozvučenje za Hram Svetog Jovana Vladimira u Baru

Nakon pažljivog planiranja i projektovanja, AVL Projekt je u septembru 2016. godine instalirao i pustio u rad ozvučenje u Sabornom hramu Svetog Jovana Vladimira u Baru.

  • Klijent: Saborni hram Svetog Jovana Vladimira
  • Datum projekta: 2016

Saborni hram Svetog Jovana Vladimira u Baru je trenutno druga po veličini crkva Srpske Pravoslavne Crkve, posle Hrama Svetog Save u Beogradu. Njegova izgradnja je počela 2006. godine i, kako se i očekivalo bilo je potrebno 10 godina da se hram u potpunosti završi, a zatim i osvešta. Do osveštenja hrama je došlo 25.09.2016., čemu je i naš stručni tim prisustvovao kao tehnička podrška instaliranom sistemu.

 

Potreba klijenta

Deo radova na izgradnji hrama je podrazumevao i projektovanje, te instalaciju ozvučenja u unutrašnjosti hrama sa ciljem da reči crkvenih velikodostojnika, upućene vernicima i posetiocima hrama u raznim prilikama, budu primereno glasne, a razgovetne. Istovremeno, naš klijent je želeo i spoljašnje ozvučenje zbog organizovanja događaja na uređenom prostoru oko hrama. Na kraju, bilo je potrebno osmisliti audio sistem koji će nesumnjivo biti tehnološki kompleksan, a korisnički jednostavan. Sa svim ovim zahtevima obratio nam se Momčilo Stanojević, Protaneimar, dipl. inžinjer arhitekture, a ispred Odbora za izgradnju hrama pri Crnogorsko-primorskoj Mitropoliji SPC-e.

 

Projektovanje i instalacija

U projektovanju i instalaciji kompletnog sistema korišćena je oprema naših dobavljača RCFAudixMC2 i Xilica. Sistem je u potpunosti automatizovan. Pokreće se pritiskom jednog prekidača, nakon čega automatizovani elektronski sistemi kontrolišu paljenje, gašenje, kao i kontrolu rada kompletnog sistema ozvučenja. Pored toga korisniku su ostavljena tri preseta, koji se pozivaju dodirom na touch screen, za odabir svakodnevne službe,velike liturgije ili spoljnog ozvučenja.

 
Akustika u hramu se može opisati kao izuzetno nepovoljna što se ogleda u potpuno onemogućenoj komunikaciji između sagovornika ukoliko se nalaze na međusobnom rastojanju većem od 15m. Tehnologijom je prevaziđen ovaj problem, te postignuta izuzetna razumljivost u svim delovima hrama. Ono čemu je stručni tim AVL Projekta dodatno težio jeste i stvaranje utiska kod posetilaca da slušaju bogosluženje bez pomoći tehnologije, odn. da instalirano ozvučenje isporučuje potpuno prirodan zvuk.

 

Prostor oko hrama je obogaćen sadržajima poput škole na otvorenom i klupama za odmor u maslinovom drveću. S tim u vezi, jedan od zahteva korisnika je bio da se prostor oko hrama ozvuči sistemom ozvučenja i bežičnim mikrofonskim uređajima. Obzirom da se radi o prostoru od oko 10.000 m2 koji se, između ostalog, graniči sa telekomunikacionim operaterom i velikim brojem raznih antena,  izazov je bio višestruk. Dodatni izazov je bila i činjenica da se hram nalazi na 150m od mora, te je salinitet u toku cele godine visok i kombinovan sa UV zračenjem kojem je izložena spoljna oprema i kablovi. Istovremeno, insistiralo se na montiranju što manje opreme na fasadi hrama.

Instaliran je kompleksan antenski sistem od 16 antena sa pratećom opremom koji je obezbedio pokrivanje unutrašnjosti, kao i svakog dela crkvenog dvorišta, te omogućio nesmetan prenos sa mikrofona u slučaju da crkvena litija krene u mimohod oko hrama.

 

Pažljivo urađeni nezavisni miksevi kroz digitalnu matricu omogućavaju da svi učesnici u bogosluženju dobiju informaciju koja im je potrebna kako bi bogosluženje teklo neometano.

Dodatno su korisniku ostavljena dva nezavisna izlaza za povezivanje sa Broadcast operaterima. Obzirom na reči producenta prenosa osveštenja hrama RTCG Mira Radoševića: "Kvalitet audio signala i miksa je bio izuzetan i nismo imali potrebe za korekcijama tokom celih 4 sata ceremonije osveštenja", možemo smatrati da je i miks koji je urađen za broadcast operatere  bio izuzetno kvalitetan i sa iskazanim punim uvažavanjem prema potrebama jednog TV prenosa.

Posebna pažnja je posvećena i potpunoj zaštiti od RF smetnji svih tipova, imajući u vidu činjenicu da u današnje vreme svi imaju uz sebe razne uređaje koji zrače i unose smetnje u audio sisteme.

 

 

Samo osveštenje hrama je vodio Mitropolit Crnogorsko-primorski Amfilohije, uz prisustvo Njegove svetosti Patrijarha Srpskog gospodina Irineja i Njegove svetosti Patrijarha Jerusalimskog gospodina Teofila III, kao i  desetine mitropolita i vladika iz celog sveta. Obzirom da je ceremoniji osveštenja hrama prisustvovalo više hiljada ljudi, a ceremonija trajala više od 4 sata i protekla bez ikakvih smetnji, sigurni smo da smo u potpunosti uspeli u projektovanju i instalaciji ovakvog jednog kompleksnog sistema ozvučenja.