Šinski sistemi i zavese za 2 studija Al Jazeera Balkans

Sve je važno kada je u pitanju opremanje televizijskog studija. Ton, slika, ali i dizajn samog enterijera. U te svrhe, ovog novembra AVL Projekt je isporučio šinske sisteme i zavese za dva studija Al Jazeera Balkans, jedan u Beogradu, drugi u Zagrebu.

  • Klijent: Studio Romb, Zemun
  • Datum projekta: 2017

O isporučenoj opremi

 

Al Jazeera je prva globalna medijska kuća koja je došla na prostor Balkana 2011. godine, postavši tako prvi regionalni news kanal kod nas. Al Jazeera Balkans emituje vesti i izveštava o aktuelnim dešavanjima u regiji, uključujući Srbiju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Makedoniju, Kosovo i Sloveniju. Kanal, osim centralnog studija u Sarajevu, ima i regionalne centre u Zagrebu, Beogradu, Skoplju i Podgorici, dopisnike u Prištini, Nišu, Banja Luci, kao i Vašingtonu, Londonu i Briselu.

 

Kako smo već napomenuli, pored kamera, reflektora i mikrofona, veoma važna stvar u TV studiju su i zavese onda kada su deo scenografije. Po pravilu, zavese se kače na šinske sisteme i po potrebi mogu da menjaju svoju poziciju, kada to zahteva scena. Pomeranje se vrši putem kolica ugrađenih u šinski sistem.

 

Pored „učestvovanja“ u realizaciji isprojektovanog dizajna, uloga zavese je da bude i apsorber buke, što je u ovim studijima i postignuto. Isporučene Showtex Molton zavese imaju veoma dobre apsorpcione karakteristike, a teške su 300g/m2. Važno je napomenuti da se njihovi apsorpcioni efekti dodatno pojačavavaju nabiranjem, i to za 50% ili više. Zavese su istog tipa, Molton, ali različitih dimenzija: 500x230cm i 790x250cm. Na donjoj ivici zavesa nalazi se „džep“ koji služi da se ubaci cev kako bi se dobio lučni efekat, kao u ovom slucaju, ili da se ubace tegovi kako bi zavesa bila zategnuta.

Showtex Molton zavese poseduju i vatrootporni sertifikat po standardima BS 5867 PART 2 TYPE B (2008), DIN 4102 CLASS B1, odnosno NF P 92-503-507 CLASS M1.

 

Kada govorimo o šinskom sistemu, isporučen je Showtex ShowPipe. Ovaj sistem se jednostavno montira i zato ga je lako postaviti na već postojeće cevi ili montirati na plafon u TV studiju. Profil je izrađen od aluminijumske cevi prečnika 50mm sa jednostavnom montažom kolica koje nose zavese.

ShowPipe šinski sistem može da bude ravan ili zakrivljen. Za 2 TV studija Al Jazeera-e u Beogradu i Zagrebu isporučen je zakrivljen, različitih dimenzija: 567cm i 900 cm. Oba tipa mogu da budu ručno kontrolisani ili motorizovani sa DMX kontrolom. Načini pomeranja zavese takođe mogu da se prilagode želji klijenta, sa leva na desno i obrnuto, od sredine prema krajevima i obrnuto.

 

Isporučena kolica su rezultat višegodišnjeg iskustva Showtex-a, pa ne postoji problem sa zapinjanjem zavese ili kočenjem, što se često sreće u praksi kod nekvalitetnih rešenja. Zahvaljujući ovim kolicima, zavesa klizi po šini bez ikakvih smetnji, a na krajevima šine su postavljeni graničnici koji sprečavaju da zavesa spadne sa same šine.

 

Partner na projektu je bila firma Studio Romb iz Zemuna.