Ozvučenje, video i rasvetna oprema za Dom kulture opštine Novi Bečej

Dom kulture Novi Bečej je javna ustanova čija je osnovna delatnost kreiranje i prezentovanje programa iz oblasti kulture u gradu. Osnivač ustanove je opština Novi Bečej. U svom radu ovaj dom kulture ima jasne ciljeve pred sobom: sačuvati tradiciju od zaborava i kontinuirano promovisati kulturu na lokalnom nivou u bilo kom njenom obliku.

  • Klijent: Dom kulture Novi Bečej
  • Datum projekta: 2017

Krajem ove godine, opština Novi Bečej je raspisala tender za nabavku tehničko-tehnološke opreme poslednje generacije kako bi novobečejski Dom kulture mogao uspešno da nastavi sa kreiranjem raznovrsnih kulturnih sadržaja. Nakon uspešnog učestvovanja na tenderu, AVL Projekt je dobio priliku da isporuči raznovrsnu audio, video i rasvetnu opremu.

 

 

O isporučenoj opremi i instaliranim rešenjima

 

Video prezentacioni sistem se sastoji od SONY profesionalnih monitora u 4K rezoluciji. U pitanju su modeli Sony 75XE8501 od 75’’ i Sony 65XE8501 od 65’’ koji su svoje mesto našli u izložbenom prostoru i galeriji Doma kulture i kafeu. Osnovna odlika profesionalnih ekrana je mogućnost rada u režimu 24 sata/7 dana bez vidne degradacije u kvalitetu slike, čak i posle nekoliko godina korišćenja, što nije slučaj kod kućnih ekrana. Sledeća važna odlika je njihova jačina osvetljaja. Naime, kako su ovakvi ekrani namenjeni korišćenju u javnim prostorijama sa jakim ambijentalnim svetlom, usled čega slika na ekranu može da bude bleda i bez boje, profesionalni ekrani moraju svojim osvetljajem „ da pobede“ ambijentalno osvetljenje kako bi slika i boje bile jasne.

Dalje, pored otpornosti na udarce, staklena površina ekrana je specijalno dizajnirana da umanji refleksiju ambijentalnog svetla.

Isporučeni modeli imaju ugrađen USB Media Player koji omogućava brz i jednostavan prikaz poruka i reklamiranje proizvoda i usluga, bez potrebe za korišćenjem dodatnog hardvera i softvera. 

Za prezentacije sa govornice u izložbenom prostoru koristiće se projektor Sony VPL-PHZ10 sa laserskim izvorom svetla (snage osvetljaja od 5000lumena i rezolucije WUXGA) umesto zastarele tehnologije sa sijalicom što praktično znači da nema troškova održavanja. Izabrani projektor odlikuje efikasna laserska projekcija sa odličnim kvalitetom slike. Slika će se projektovati na visokokvalitetno motorizovano projekciono platno. Dimenzije projektovane slike su 292x183cm, formata 16:10. Za puštanje video sadržaja će se koristiti laptop i BluRay player, takođe isporučeni sa naše strane.

 

Video distribucioni sistem je zasnovan na najnovijoj HDBaseT tehnologiji koja omogućava istovremeni prenos nekompresovanih HD sadržaja na rastojanja do 100m bez gubitka u kvalitetu slike. Kroz jedan oklopljen (širmovan) TP kabel Cat5e/6 moguće je istovremeno preneti audio i video signale, mrežu, napajanje i kontrolni signal. Centralni deo čini video matrica 9x9 ATEN VM3909H sa odgovarajućim prijemnicima za profesionalne monitore od istog proizvođača i to model VE801R. Sistem se naknadno lako može nadograditi dodatnim profesionalnim monitorima koji će se lako integrisati u postojeći video distribucioni sistem.

 

Mobilno ozvučenje, namenjeno prezentacijama i drugim događajima u opštini, sastoji se od RCF EVOX 8 aktivnog zvučničkog sistema sa miksetom RCF L-PAD 12CX sa ugrađenim MP3 plejerom/snimačem i 3 seta Sennheiser bežičnih mikrofona sa ručnim predajnikom i naglavnim mikrofonom ugrađenih u prenosni rek. EVOX 8 odlikuje široki horizontalni ugao zračenja i vertikalna usmerenost što omogućavaju ravnomernu zvučnu pokrivenost čitavog izložbenog prostora i jasan zvuk.

 

Ambijentalno višezonsko ozvučenje je izvedeno kao 100V instalacija sa ugradnim plafonskim zvučnicima RCF PL 60. Fonestar MPZ-461 je poslužio kao audio izvor. U pitanju je 4-zonski pojačavač sa 5-kanalnom ulaznom matricom, sa mogućnošću puštanja muzike sa USB ili SD kartice, ili sa FM Tuner-a. Isporučen je i Fonestar M-46, 4-zonski kondenzatorski stoni mikrofon, i to kao pozivni mikrofon za najavu događaja.

 

Rasvetni sistem za galeriju čini šinski sistem montiran na plafon i Chauvet EVE TF-20 reflektori u beloj boji. Pomenuti reflektori su izvedeni u LED tehnologiji, snage 20W, sa toplim belim svetlom čija se snaga osvetljaja po potrebi može regulisati preko dimera. Reflektori poseduju klapnu sa kojom se može usmeriti snop i na taj način naglasiti izložbeni eksponat ili slika.

 

Za nekoliko dana će se održati svečanost povodom završetka rekonstrukcije celog objekta i nabavke nove opreme. Domaćini svečanosti očekuju posetu Ministra kulture, a mi očekujemo lepe fotografije koje ćemo i objaviti nakon svečanosti.