Multimedijalna oprema za potrebe realizacije projekta „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“

Fondaciji „Novi Sad 2021“ AVL Projekt je isporučio i pustio u rad kompleksnu multimedijalnu opremu. Oprema je namenjena realizaciji zahtevnog programa u okviru projekta „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“.

  • Klijent: Fondacija "Novi Sad 2021"
  • Datum projekta: 2018

O projektu „Evropska prestonica kulture“

 

Projekat „Evropska prestonica kulture“ ustanovljen je kako bi se naglasilo bogatstvo i različitost evropskih kultura, ojačale kulturne veze među Evropljanima, spojili ljudi iz različitih evropskih zemalja, upoznale druge kulture, promovisalo uzajamno razumevanje i ojačao osećaj evropejstva.

 

Najznačajniji legat projekta je stavljanje kulture u sam centar društvenog razvoja i posmatranje kulture kao ključa za privredni razvoj društva utemeljen na znanju, inovativnosti i kreativnosti. Mnoge prestonice kulture iskoristile su priliku da u toku samog projekta i nakon njega razviju kulturnu infrastrukturu, omoguće širi pristup kulturi, unaprede imidž grada, razviju turističku privredu i ojačaju kulturne i kreativne industrije, što će i u Novom Sadu svakako biti moguće zahvaljujući isporučenoj opremi.

 

 

O isporučenoj multimedijalnoj opremi

 

Jedan od tehnoloških izazova je bio video mapping zgrada (projektovanje video sadržaja na objekte) gde je ključna stvar, pored profesionlane opreme, i dobro izrađen video materijal. Ovo je uspešno realizovao naš partner na projektu, firma Zoom Media.

 

Isporučena oprema za ovu vrstu projekcije je od renomiranog proizvođača Christie. Coolux Pandora Box Quad media server služi za obradu i skladištenje video sadržaja, prikazuje 3D prostor sa prikazom projektovanih objekata za mapiranje i ravni u realnom vremenu sa reprodukcijom kreiranog 3D scenarija na simuliran fizički projektovan prostor.

 

Isporučeni projektori Christie Roadster WU20KJ koriste tehnologiju 3-DLP, imaju rezoluciju 1920x1200 WUXGA i minimalni osvetljaj od 20.000 lumena. Kontrast je 2000:1 sa xenon lampom snage 3kW. Projektori poseduju tehnologiju projekcije na zakrivljenu površinu (image warping) i projekciju jedne slike sa dva projektora bez vidljive ivice spajanja (edge blending). Prvi video mapping je urađen za doček Nove 2018. godine u Novom Sadu ispred Gradske kuće.

 

Za potrebe kancelarija Fondacije instaliran je video prezentacioni sistem sa ozvučenjem. U pitanju je sistem koji se sastoji od Sony profesionalnog displeja veličine 75'' sa odgovarajućim nosačem za montažu na zid i dva dodatna uređaja za kolaboraciju kompatibilna sa ponuđenim displejom.

 

Isporučen je i kružni LED billboard čija je instalacija planirana u centru grada uz poštovanje maksimalnih spoljnih dimenzija kompletne konstrukcije računajući i zaštitni deo koji ne prelazi 1,9m prečnik, kao i visinu konstrukcije od 3,15m. U sam LED ekran je ugrađena kartica za automatsku regulaciju osvetljaja u zavisnosti od spoljašnjeg osvetljenja. Isporučen je i profesionalni računar za bežičnu komunikaciju i punjenje video sadržaja.

 

Jedan od zahteva Fondacije je bila isporuka projektora za prenosni bioskop. S tim u vezi isporučen je robusni Christie projektor DHD600-G sa više vrsta objektiva za različite vrste projekcija namenjen radu u 24/7 režimu. Slika se projektuje na projekciono platno na naduvavanje Airscreen AIRTIGHT, dimenzija 488x274cm. Za ozvučenje prenosnog bioskopa, ali i planiranih konferencija, zadužen je RCF Evox 8 mobilni sistem ozvučenja.