Ozvučenje za Sabornu crkvu u Novom Sadu

Saborna crkva Svetog Velikomučenika Georgija je najznačajniji pravoslavni hram u Novom Sadu i predstavlja glavnu episkopsku crkvu u Bačkoj. Nalazi se u blizini Vladičanskog dvora.

  • Klijent: Saborna crkva u Novom Sadu
  • Datum projekta: 2018

O Sabornoj crkvi u Novom Sadu

 

Saborna crkva se prvi put pominje 1720. godine kada je bila manji hram koji je ubrzo (1734. godine) zamenjen novim. Vremenom je i ova crkva oronula zbog čega je krajem 19. veka doneta odluka o njenoj drugoj, sveobuhvatnoj obnovi. Današnji izgled crkva dobija u velikoj obnovi početkom 20. veka za vreme vladike Mitrofana Ševića.

U porti Saborne crkve nalazi se najstariji sačuvani spomenik Novog Sada - Bogojavljenski krst od ružičastog mermera.

 

O instaliranom sistemu ozvučenja za crkvu

 

Uvek kada se ozvučava akustički zahtevan prostor, što je Saborna crkva svakako, neophodno je iznaći audio rešenje kojim će se postići apsolutna razumljivost govornika, uz očuvanje prirodnosti njegovog glasa, dok se istovremeno neće ometati mir vernika tokom molitve, niti njihovo učestvovanje u bogosluženjima.

 

Zbog toga je instaliran sistem ozvučenja koji se sastoji od RCF VSA 2050 digitalno usmerivih vertikalnih zvučnih kutija, Xilica digitalnih DSP audio procesora iz serije Neutrino i Sennheiser bežičnog sistema mikrofona.

RCF VSA 2050 je idealan izbor kada se radi o instalacijama audio sistema unutar akustički zahtevnih prostora i prostora gde se zahteva da zvučne kutije vizuelno ne dominiraju prostorom. Zahvaljujući moćnim DSP-ovima audio signal koji se šalje do svakog pojedinačnog zvučnika se obrađuje i kontroliše se njegova vertikalna disperzija.

VSA 2050 omogućava da se svaki audio signal precizno usmeri ka slušaocima istovremeno sprečavajući da se akustička energija usmeri i ka plafonu ili golim podovima. Ovim je onemogućeno odbijanje zvuka koje bi uticalo na razumljivost govora u okruženjima sa velikim vremenom reverberacije.

Kompletan sistem je postavljen bez ikakvog bušenja, jer je Saborna crkva zaštićena kao spomenik od istorijskog i kulturnog značaja.

 

Kako se iz Saborne crkve često emituju televizijski prenosi, TV ekipama je omogućen pristup svim kanalima galvanski odvojeno, čime im je omogućeno da prave posebne miksove za TV prenos. Takođe, napravljen je poseban miks za radio prenos putem radija Beseda koji često emituje svoj sadržaj i putem internet striminga.

Slični projekti