Video oprema i ozvučenje za konferencijsku salu u Henkelu iz Kruševca

Tokom marta i aprila 2018. AVL Projekt je isporučio i instalirao video opremu i ozvučenje za kompaniju Henkel Srbija iz Kruševca. Isporuka i instalacija su se odnosile na opremanje konferencijske sale unutar fabrike.

  • Klijent: Henkel Srbija
  • Datum projekta: 2018

Henkel je kompanija koja posluje globalno i lider je u tri sektora: Adhezivi Tehnologije (brendovi Ceresit, Moment, Loctite, Tehnomelt), Beauty Care (brendovi Schwarzkopf, Fa, Syoss) i Deterdženti i kućna hemija (brendovi Persil, Merix, Bref). Na tržištu Srbije je prisutan od 2002. godine kada je kruševačka Merima postala njen deo.

Danas Henkel Srbija posluje na tri lokacije: pored kruševačke fabrika za praškaste i tečne deterdžente, tu su i fabrika građevinskih lepkova u Inđiji i administrativni centar u Beogradu.

 

U sklopu širenja svoje delatnosti kompanija Henkel je otvorila novi pogon u Kruševcu, a naša firma je izabrana za opremanje nove konferencijske sale audio i video opremom.

 

O instalaciji video prezentacionog sistema

 

Video prezentacioni sistem se sastoji od video zida 2x2 sastavljenog od profesionalnih monitora veličine 55'' sa bezelom od 3.5mm i profesionalog Sony monitora 55XE8501 u 4K rezoluciji od 55’’. Osnovna karakteristika ekrana namenjenih profesionalnoj upotrebi je mogućnost rada non-stop (24/7) bez vidne degradacije u kvalitetu slike, čak i posle nekoliko godina korišćenja. Sledeća njihova važna karakteristika je snažan osvetljaj koji im omogućava da ''pobede“ ambijentalno osvetljenje, te da se slika i boje jasno vide. Pored toga, staklena površina monitora je dizajnirana tako da umanji refleksiju ambijentalnog svetla što dodatno povećava kvalitet vizuelnog doživljaja korisnika. Tu je i USB Media Player koji omogućava brz i jednostavan prikaz video sadržaja u 4K rezoluciji. 

 

Isporučen je i Atenov kontrolni A/V sistem koji uključuje uređaje VK2100K2, konfigurator VK6000 sa intuitivnim grafičkim interfejsom, kontrolnu aplikaciju i zidni kontroler sa 8 tastera. Sistem upravljanja se odvija preko mreže koja povezuje sve hardverske uređaje u konferencijskoj sali omogućavajući direktno centralizovanu kontrolu sistema putem mobilnog uređaja, tableta ili zidnog kontrolera. VK2100K2 kontrolni uređaj se lako instalira u postojeću instalaciju i lako se integriše sa profesionalnim A/V proizvodima i drugim hardverskim uređajima koji se nalaze u konferencijskoj sali. Preko zidne kontrole je moguće “prozvati” različita predefinisana scenarija koja su isprogramirana za sastanak: npr. istovremeni prikaz prezentacije sa govornice i kamere za video konferenciju ili istovremeni prikaz sadržaja sa prezentacionog računara i kolaboracionog uređaja sa dimovanjem svetla. Mogućnosti su velike, već prema potrebama i želji klijenta.

 

Za video distribuciju i rutiranje video signala na video zidu je isporučena Aten HDMI video matrica 4x4 sa ugrađenim skalerom visokih performansi, koja lako pretvara različite ulazne rezolucije u različite rezolucije ekrana, pružajuci gledaocima najbolji kvalitet slike na svim monitorima, kao i kontrolu signala u realnom vremenu i njegov stabilan prenos.

 

O ozvučenju

 

Ozvučenje za konferencijsku salu izvedeno je kao 100V instalacija sa ugradnim plafonskim zvučnicima RCF PL 60. Audio pojačavač, koji je istovremeno i zonski kontroler je audio izvor sa mogućnošću puštanja muzike sa USB ili SD kartice. RCF MC 4064 je mikrofon za govornicom. U pitanju je tanak kardioidni mikrofon koji ima fleksibilan vrat sa crvenom lampicom koja svetli kada je mikrofon aktiviran. Ovaj mikrofon nudi impresivne akustičke karakteristike i mehanički dizajn koji je idealan za montažu na stolove i govornice. Za postavljanje pitanja iz sale su dodatno obezbeđeni bežični mikrofonski sistemi sa ručnim predajnikom.

Svi nivoi audio signala se podešavaju preko odgovarajuće audio miksete.

 

Da je odabrani sistem adekvatan potrebama klijenta, kao i da je instalacija bila uspešna, potvrdilo je održavanje prvog sastanka u novoj konferencijskoj sali. Sastanak je održan povodom otvaranja novog pogona u Kruševcu kojem je prisustvovala premijerka Vlade Srbije Ana Brnabić i nemački ambasador u Srbiji Aksel Ditman.