Mobilno ozvučenje, rasveta i video sistem za Niški kulturni centar

Niški kulturni centar je gradska ustanova kulture koja na godišnjem nivou organizuje više od dve stotine koncepcijski različitih programa. U programima se fokusira na najrazličitije aktuelnosti iz književnog, muzičkog, filmskog, likovnog, pozorišnog, obrazovnog i naučno-popularnog, odnosno društvenog života grada, regiona, zemlje i sveta.

  • Klijent: Niški kulturni centar
  • Datum projekta: 2018

Ima razvijenu i raznovrsnu izdavačku delatnost, a realizuje i brojne programe iz oblasti kulturnog amaterizma. Reč je, takođe, o ustanovi koja svake godine organizuje i realizuje gotovo sve značajnije niške gradske manifestacije, kao i veliki broj drugih kompleksnih programa iz oblasti kulture i umetnosti. Neke od najznačajnijih manifestacija su: Filmski susreti, NIMUS, Internacionalne horske svečanosti, tradicionalni Niški sajam knjiga, Književna kolonija Sićevo, književne nagrade “Branko Miljković” i “Stevan Sremac”, Nisomnia i mnoge druge.

 

O projektu

 

AVL Projekt je pobedom na tenderu dobio priliku da isporuči rasvetnu, audio i video opremu poslednje tehnološke generacije namenjenu realizaciji raznovrsnih manifestacija u organizaciji  Niškog kulturnog centra.

 

RASVETA

Kada je u piranju rasveta, AVL Projekt je isporučio Chauvet profilne, fresnel i wash LED reflektore iz serije EVE. Naime, sa razvojem tehnologije sve je veći akcenat na energetskoj efikasnosti, pa renomirani proizvođači opreme, među kojima se nalazi i Chauvet, prave reflektore sa LED izvorom svetla. Svi reflektori iz serije EVE, inače cenovno vrlo prihvatljivi za naše tržište, poseduju nemačke Osram diode i evropsku optiku.

Isporučeni modeli serije EVE su E-50Z, pozorišni profilni reflektor, kao i F-50Z, fresnel reflektor. Pored njih isporučen je i SLIMBANK T18 USB Wash/ciklorama. Prati ih IRC-6, daljinska komanda istog proizvođača.

Kao mobilno rešenje za kačenje rasvete odabrani su podnostojeći stalci Chauvet CH-06. U pitanju je tripod stalak sa poprečnom šipkom za maksimalnu visinu dizanja od 2.7m.

 

OZVUČENJE

U sklopu prenosnog ozvučenja isporučene su aktivne zvučne kutije poslednje generacije RCF ART 732-A MK4, sa FIR Phase tehnologijom, koja pruža transparentni zvuk, apsolutnu bistrinu i perfektnu stereo sliku svakom slušaocu, aktivni sabvuferi RCF SUB 905-AS II i aktivni dvosistemski monitori RCF ST12-SMA koji predstavljaju praktično rešenje za postizanje visoke razumljivosti govora, kao i za audio aplikacije poput pokrivanja infill-a ili za dilej linije, za produkcijski studio, prezentacije ili za sisteme ozvučenja velike snage, sa ili bez sabvufera.

 

Tu je i ASHLY DIGIMIX24, kompaktna i user-friendly 24-kanalna digitalna konzola, namenjena korišćenju u obrazovnim i kulturnim ustanovama, kao i za studijsko snimanje. Ova konzola kombinuje osećaj rada na analognoj mikseti sa funcionalnošću i fleksibilnošću digitalne. Korišćenjem 7" LCD ekrana osetljivog na dodir, navigacija kroz meni nikada nije bila lakša. Ovim mikserom se može upravljati bežično putem iOS aplikacije.

 

Isporučeni su i Audix bežični mikrofonski sistemi sa ručnim predajnikom AP41 OM2  i kardioidnom bubicom AP41 L5 koje odlikuje beskompromisan kvalitet kada govorimo o  bežičnoj komunikaciji u okruženjima sa različitim vrstama smetnji u prostoru. Za Audix bežične sisteme je karakteristično da pružaju mogućnost simultanog rada 16 sistema istovremeno sa "diversity" sistemom prijema. Sinhornizacija prijemnika i predajnika se odvija putem bežične veze dodirom na jedno dugme.

 

VIDEO

Video projektor Christie LWU720i-D je namenjen korišćenju u sali, ali će se koristiti i za druge namene u kulturnom centru kao što su konferencije, promocije i slično. Iz tog razloga je izabran zoom objektiv 1.7-2.9:1 koji odgovara različitim primenama projektora.

Isporučeni projektor ima snagu osvetljaja od 8100 ISO lumena što omogućava vidljivu projekciju i pri višim nivoima ambijentalnog svetla čime je ispunjen uslov kupca za postizanjem multifunkcionalnosti sale.

Obzirom da projektor poseduje HDBaseT ulaz, na njega je moguće puštati sadržaj i sa udaljene lokacije do 100m preko isporučenog HDBaseT predajnika Aten VE2812T. Projektor može da radi u portrait orijentaciji i sa 360 stepeni, kao i da projektuje sliku na zakrivljenu površinu.  

Puštanje sadržaja sa projektora može da bude bežično zahvaljujući aplikaciji za Android i/ili iOS uređaje i USB adapteru.

 

Kompletno ozvučenje i rasvetni sistem je uvezan kvalitetnim Sommer Cable mikrofonskim i DMX kablovima i Hicon konektorima.