Bioskopski projektor za Dom kulture Čačak

Dom kulture Čačak, inače centar kulturnih zbivanja u ovom gradu, čvrsto je ukorenjen u njegov sveukupni društveni i privredni život. U velikoj meri je inicijator i kreator kulturnih navika Čačana. Nalazi se u centru grada, u upečatljivom zdanju koje je autorsko delo arhitekte Luja Šverera iz 1970. godine.

  • Klijent: Dom kulture Čačak
  • Datum projekta: 2018

Kao svojevrsni medijator na polju kulture, Dom kulture je od 3. decembra 1971. godine kada je počeo da radi, pa sve do danas prezentovao ovdašnjoj publici brojne pozorišne i filmske predstave, koncerte, izložbe, književne večeri, tribine. Osim kreiranja i prezentacije kulturno-umetničkih programa, Dom kulture se bavi i organizacijom seminara, sajmova, komercijalnih prezentacija i drugih manifestacija.

 

Bioskopski projektor za veliku salu

 

Nedavno je ova značajna ustanova kulture dobila sredstva od Filmskog centra Srbije za nabavku savremenog bioskopskog projektora. Projektor je namenjen digitalizaciji velike sale kako bi se postigao bolji kvalitet bioskopskih projekcija. Naime, 35-milimetarski filmovi za analogne projektore više nisu dostupni na tržištu, pa ni projekcije tog tipa više nisu moguće. Pored toga, nova i daleko naprednija digitalna tehnologija iziskuje niže troškove održavanja, dok je puštanje filmova znatno jednostavnije. Film se preko odgovarajućeg interfejsa učita u projektor nakon čega on jednostavno može da počne.

 

Iz svih ovih razloga, nadležni doma kulture su raspisali tender za nabavku bioskopskog projektora na kojem je AVL Projekt učestvovao i pobedio, te tako dobio priliku da isporuči profesionalni bioskopski projektor Christie CP2220.

 

Ovaj projektor može da prikazuje 2D filmove u 2K rezoluciji sa mogućnošću naknadne nadogradnje na 4K rezoluciju kupovinom dodatnog modula. Isporučeni motorizovani zoom objektiv je predviđen za projektovanje slike iz tehničke režije sa rastojanja od 23m u cinemascope formatu na platno širine 1420cm, visine 594cm i. Uz projektor su isporučene i 2 rezervne lampe za projektor.

 

Stalak za projektor ima mogućnost podešavanja visine, pa poseduje sigurnosne stope za prihvat projektora i elektroenergetski razvod za priključenje dodatnog UPS uređaja.

 

Dodatnu opremu za ovaj projektor mogu da čine polarizator, pasivne naočare i odgovarajuće projekciono platno zahvaljujući čemu je moguće vršiti i 3D projekcije ukoliko se za tim ukaže potreba. 

 

Nakon završene instalacije stručni tim AVL Projekta je izvršio obuku 2 lica iz tehničke službe Doma kulture.

 

Uspešno završenom instalacijom projektora ostvaren je i cilj ove ustanove kulture da prodajom ulaznica poveća prihode i tako obezbedi sredstva za rekonstrukciju objekta, popravku krova, nabavku novih sedišta.