SONY laserski projektor i projekciono platno za Narodnu biblioteku Srbije

Narodna biblioteka Srbije osnovana je daleke 1832. godine i najstarija je ustanova kulture u Srbiji. Nastala je kao svojevrsni depozit knjiga da bi vremenom izrasla u nacionalnu biblioteku.

  • Klijent: Narodna biblioteka Srbije
  • Datum projekta: 2018

Kako pre, tako i danas biblioteka, čini značajne korake kako bi išla u korak sa tehnološkim razvojem ljudskog društva. Jedan od tih koraka je i osnivanje Centra Virtuelne biblioteke Srbije, koji povezuje elektronske kataloge biblioteka u Srbiji u jedinstven uzajamni elektronski katalog. Da bi Virtuelna biblioteka funkcionisala besprekorno i elektronski katalozi biblioteka bili na adekvatan način tretirani i ažurirani, u Narodnoj biblioteci Srbije se vrši kontinuirana obuka svih bibliotekara u Srbiji.

 

Isporučeni video prezentacioni sistem

 

Iz tih razloga, biblioteka je odlučila da nabavi moderan sistem za prezentacije kako bi obuke bibliotekara bile maksimalno tehnički i tehnološki podržane. Time je naša firma dobila priliku da isporuči video prezentacioni sistem sastavljen od Sony projektora VPL-PWZ10, visokokvalitetnog motorizovanog projekcionog platna i prateće opreme (HDMI ekstender za prenos A/V signala preko jednog mrežnog kabela).  

 

Umesto zastarele tehnologije sa sijalicom, isporučeni projektor poseduje laserski izvor svetla sa najboljom cenom na tržištu za takve projektore. Odlikuje ga snaga osvetljaja od 5000 lumena i rezolucija WXGA.

Pored cene projektora, na odluku o izboru baš ovog projektora uticao je i niz tehničko-tehnoloških prednosti, od kojih izdvajamo sledeće:

1. Laserski izvor svetlosti - bez troškova održavanja (nema zamene sijalice); svi ključni delovi projektora oklopljeni (deo sa laserom, filteri, optika, kao i napajanje). Održavanje se, praktično svodi na brisanje prašine.

2. Vek trajanja izvora svetlosti 20.000 sati - pri svakodnevnom radu, ovo daje 10 godina korišćenja.

3. Utrošak električne energije sa laserskim projektorom 40% u odnosu na projektor sa lampom.

4. Odmah spreman za rad, u roku od 5-6 sekundi uključivanje, odnosno isključivanje projektora bez čekanja na hlađenje, odnosno zagrevanje lampe.

5. Izuzetno tih u radu.

6. Mogućnost instalacije u bilo kom položaju, odnosno uglovanosti.

7. Podržava HDBaseT tehnologiju.

8. Garancija 5 godina.

 

U najkraćem, izabrani projektor daje efikasnu lasersku projekciju sa odličnim kvalitetom slike, jednostavnom instalacijom i malim troškovima održavanja.

 

Želimo Narodnoj biblioteci još mnoge uspešne obuke bibliotekara Srbije i dalje tehnološko unapređenje rada.