d&b ozvučenje za Operu i teatar Madlenianum

AVL Projekt je u oktobru 2018. godine isporučio, instalirao, podesio i pustio u rad d&b audiotechnik sistem ozvučenja za Veliku salu Madlenianuma. Ovaj značajni projekat rezultat je želje osnivača Madlenianuma i menadžmenta ustanove da se kroz tehnološko unapređenje podigne nivo usluge u oblasti kulture na najviši mogući nivo.

  • Klijent: Madlenianum
  • Datum projekta: 2018

O Madlenianumu i Velikoj sali

Opera i teatar Madlenianum osnovan je 1998. godine, kao prva privatna opera u ovom delu Evrope. Unutar zidina ove velelepne ustanove kulture nalazi se nekoliko različitih prostora za realizaciju umetničkog stvaralaštva od kojih je Velika sala svakako najupečatljivija.

Velika sala ima kapacitet od ukupno 504 mesta. Projektovana je prema najvišim zahtevima vrhunskog komfora i tehnologije savremenog teatra koji u potpunosti odgovaraju i drugim namenama. Sala se odlikuje izuzetnom funkcionalnošću i stilom, a istovremeno je i jedna od najakustičnijih sala u Beogradu.

 

O instaliranom ozvučenju

Scena Velike sale je i do sada posedovala savremeni sistem ozvučenja koji je naša kompanija instalirala još 2005. godine, a zatim i nadogradila 2012.

Ipak, kako se potrebe stalno menjaju, početkom leta 2018. godine donesena je odluka da se postojeće ozvučenje u potpunosti zameni novim sistemom ozvučenja. Novi sistem bi odgovarao najrazličitijim namenama Velike sale, uključujući i koncerte renomiranih muzičara koji očekuju najvišu klasu tehničko tehnološke opreme ustanova kulture poput Madlenianuma.

Nakon procesa pažljivog odabira, tokom kojeg je naša kompanija organizovala i prezentaciju ponuđenog d&b audio sistema, donesena je odluka da se celokupan posao dodeli upravo našoj firmi. Posao je obuhvatao, isporuku, montažu, podešavanje i puštanje u rad celokupnog sistema.

 

U pitanju je visoko kvalitetan zvučni sistem koji omogućava vernu reprodukciju, te kontrolisano i ravnomerno prostiranje zvuka u kompletnom auditorijumu zahvaljujući čemu slušalac u bilo kom delu Velike sale, prvim ili poslednjim redovima, ili na balkonu, ima istu zvučnu sliku sa istim zvučnim pritiskom. Top kabineti su izuzetno precizno usmereni i omugućavaju da se govor obavlja na headset i handheld mikrofonima, dok se orkestarska izvedba u prednjem delu bine odvija bez pojave mikrofonije.

 

Yi cardioid subwooferi su okačeni iza Ti10L line array kabineta. Zahvaljujući svojoj cardioid karakteristici omogućavaju reprodukciju niskih frekvencija usmerenu samo ka napred čime se  izbegava refleksija koja potiče od zadnjih i bočnih zidova. Ovo binu čini tišom što izvođačima obezbeđuje uslove za maksimalnu koncentraciju na sam performans.

Max 2 binski monitor omogućava maksimalnu kontrolu izvedbe na bini. Monitori reprodukuju precizan ton i stvaraju veliki zvučni pritisak, pa mogu da se koriste kako tokom operskih izvedbi tako i na pop-rock koncertima gde se zahteva veliki zvučni nivo.

Za proračun i simulaciju prostiranja zvuka u prostoru korišćen je d&b array calc software, dok je za kontrolu i podešavanje sistema korišćen d&b software R1 kojim je omogućeno praćenje rada pojačavača (snaga,temperatura) i zvučnika (impendansa).

Izazovi pri instalaciji i podešavanju sistema

U prostorima koji su u funkcionalnom i estetskom smislu u potpunosti završeni, česti su izazovi pri montaži opreme, jer je uvek primarno da nova instalacija ni na koji način ne naruši postojeći enterijer. Ovog puta su tačke za kačenje Litec Exe Rise motora koji nose ozvučenje bile nepristupačne i podrazumevale su bušenje rupa u plafonu.

Izazov je bio i izbeći refleksiju koja se javlja kada zvučne kutije sviraju ka ogradi balkona što je zahtevalo vrlo precizno uglovanje zvučnih čime je postignuto „izbegavanje“ ograde i dobijanje usmerenog zvuka.

 

I na kraju, ostaje nam da konstatujemo da je jedna stvar sasvim sigurna: bez obzira da li je u pitanju opera, pozorišna predstava, rok koncert ili koncert klasične muzike, možda neki korporativni događaj – Madlenianum sada ima zvuk za sve. Po potrebi, on može da bude potpuno prirodan, neutralan, veran originalu. A sa druge strane, jednim klikom na dugme sistem će reprodukovati transparentan, glasan i moćan zvuk kakav zahtevaju nastupi raznih bendova uživo.