Ozvučenje za hol Narodne skupštine Republike Srbije

U oktobru 2018. godine AVL Projekt je isporučio sistem ozvučenja za hol Narodne skupštine Republike Srbije.

  • Klijent: Narodna skupština Republike Srbije
  • Datum projekta: 2018

Narodna skupština Republike Srbije je objekat na trgu Nikole Pašića u Beogradu čija je gradnja trajala čak 30 godina. Zgradu parlamenta je projektovao arhitekta Jovan Ilkić koji je preminuo 1917. godine ne dočekavši završetak gradnje. Odlukom Skupštine grada Beograda iz 1984. godine Dom narodne skupštine je proglašen spomenikom kulture.

Prvo zasedanje Narodne skupštine Kraljevine Jugoslavije u ovoj zgradi održano je 21.10.1936. godine.

 

O ozvučenju hola Narodne skupštine

 

Obzirom da se radi o prostoru unutar skupštine sa osobenom akustikom zahvaljujući volumenu prostora i njegovim uglačanim površinama, instaliran je sistem fiksnog ozvučenja sastavljen od beam steerable column zvučnika RCF VSA 1250. U pitanju je vertikalno upravljiv array sistem koji predstavlja jednu od najnovijih RCF-ovih digitalnih audio tehnologija. Zahvaljujući moćnim DSP-ovima, VSA 1250 obrađuje audio signal poslat ka svakom od pojedinačnih zvučnika radi kontrolisanja njegove vertikalne akustičke disperzije, a kako bi ga usmerio tačno prema slušaocima izbegavajući na taj način odbijanje zvuka od plafona ili golih podova. Ovim je postignuta apsolutna razumljivost govora na višem zvučnom nivou u veoma reverberantnom prostoru, kao i ravnomerna pokrivenost hola zvukom.

Isporučeni su i:

RCF L-PAD 16CX USB – iz L-PAD linije kompaktnih audio mikseta koju odlikuje unapređena fleksibilnost i izvanredan zvuk u kategoriji mikseta kojoj pripada. Kako se iz Skupštinskog hola često vrše televizijski prenosi, napravljen je poseban izlaz iz miksete gde se pravi mix za televiziju.

RCF Evox 8 – mobilno ozvučenje za reprodukciju muzike. U pitanju je sistem kompaktne veličine koji u sebi kombinuje kvalitet i pouzdanost RCF-ovih zvučničkih komponenti sa velikom moći pojačavanja. Dizajniran je tako da bude idealno rešenje za veće prezentacije, korporativne događaje i kongrese, kao i u situacijama živih svirki. 

Audix M1250B i M1250BS – mikrofoni za govor koje odlikuje velika otpornost na RF smetnje, što je značajna odlika za ovu namenu.

Xilica Neutrino A0808 – DSP procesor

 

Montaža sistema je podrazumevala njegovu diskretnu instalaciju zahvaljujući čemu su postavljeni kablovi dobro „sakriveni“ i praktično nevidljivi. Ovo je bilo nužno, jer se radi o objektu pod zaštitom kao spomenik kulture.

Vrlo brzo nakon instalacije sistema ukazala se prilika za njegovim korišćenjem. Prilika je potvrdila njegovo adekvatno podešavanje, jer je postignuta velika razumljivost govora i pri većoj snazi, bez mikrofonije.