Ozvučenje i rasveta, scenska mehanika i zavesa za Gradsko pozorište Bečej

Gradsko pozorište Bečej je ustanova kulture čiji je osnivač opština Bečej. Danas je ono centralna ustanova kulture u gradu čija je primarna delatnost naglašena u samom njenom nazivu. Ipak, u ovoj ustanovi se neguju i druge kulturne delatnosti počev od galerijske, preko muzičke, književne, filmske, pa do velikog broja raznorodnih radionica za sve uzraste.

  • Klijent: Gradsko pozorište Bečej
  • Datum projekta: 2019

Krajem godine, Gradsko pozorište Bečej je raspisalo tender za nabavku ozvučenja, rasvete, video opreme i scenskih zavesa. Uspešnim učešćem na tenderu dobili smo priliku da isporučimo i instaliramo visokokvalitetnu opremu najnovije generacije.

 

Rasvetna oprema

 

Sistem rasvete čine:

  • Chauvet LED reflektori sa Osram diodama. Isporučeni su profilni zoom reflektori Chauvet EVE E-100Z, uglovanosti od 14 do 30 stepeni. Ovi reflektori emituju toplo belo svetlo i poseduju 4 kvalitetna noža sa kojima je moguće iseći svetlosni snop prema želji dizajnera svetla. Tu su i fresnel reflektori Chauvet EVE F-50Z promenljive uglovanosti od 17 do 50 stepeni sa dodatnim klapnama za usmeravanje svetlosnog snopa. Za farbanje scene su isporučeni PAR reflektori Chauvet SLIMPARPRO H USB, tip RGBAW+UV i snage 12x10W. Svi reflektori podržavaju kontrolni DMX protokol, a mogu se kontrolisati i bežičnim putem preko USB dongle. Za kačenje reflektora će se koristiti odgovarajuće kuke i sajle.
  • Mrežni node uređaj za kontrolu rasvete sa 1024 kontrolna DMX kanala za povezivanje sa računarom sa touch ekranom. Povezivanje sa reflektorima se vrši preko 5-pinskih XLR izlaznih konektora.
  • Rasvetni kontrolni softver instaliran na računaru sa intuitivnim grafičkim interfejsom kao i 3D softverom za vizuelizaciju koji omogućava direktno preuzimanje atributa i adresa rasvetnih tela u okviru 3D softvera. Rasvetni 3D softver za vizuelizaciju može da nacrta bazične segmente bine, scenografije, izvođača i ostalog, sa izborom teksture samog objekta zahvaljujući čemu će se dobiti realna vizuelizacija same predstave, bine, studija i sličnog.

 

Ozvučenje

 

Ozvučenje se sastoji od:

  • ASHLY DIGIMIX24, kompaktne i user-friendly 24-kanalne digitalne konzole namenjene korišćenju u obrazovnim i kulturnim ustanovama, kao i za studijsko snimanje. Ova konzola kombinuje osećaj rada na analognoj mikseti sa funcionalnošću i fleksibilnošću digitalne. Korišćenjem 7" LCD ekrana osetljivog na dodir, navigacija kroz meni je veoma jednostavna. Miksetom se može upravljati i bežično, putem iOS aplikacije. Za priključenje laptopa preko USB-a, radi puštanja muzike, koristi se Radial USB PRO sa izlazom sa slušalice.
  • Aktivnih zvučnih kutija RCF ART 715-A MK4, snage 1400W sa max SPL od 130 dB i ART 735-A MK4, snage 1400W sa max SPL od 132 dB. Pomenuti zvučnici dizajnirani su uz korišćenje RCF-ove napredne FiR filtering tehnologije, razvijene sa ciljem da svakom slušaocu isporuči transparentni zvuk, absolutnu bistrinu i perfektnu stereo sliku. Istovremeno, RCF-ova tehnologija u pojačavačima D-klase omogućava odlične performanse, čineći ih veoma efikasnim i laganim. Isporučeni su i dinamički ručni mikrofoni Audix OM3 montirani na kvalitetnim K&M mikrofonskim stalcima.

 

Kompletno ozvučenje i rasveta uvezano je kvalitetnim AES/EBU DMX kablovima i mikrofonskim kablovima nemačkog Sommer Cable i Hicon konektorima.

 

Video sistem

 

Video sistem čini projektor Casio XJ-V110W koji poseduje laser/LED hibridni izvor svetla i koristi DLP tehnologiju za projekciju u pozorištu sa mogućnošću brzog uključivanja projektora u roku od 5 sekundi do punog osvetljaja. Vek trajanja izvora svetlosti projektora je do 20.000 sati, a ima osvetljaj od 3500 lumena, dok je kontrast 20000:1. Rezolucija projektora iznosi WXGA (1280x800 piksela), dok je format projektovane slike 16/10. Zum objektiv ima projekcioni odnos od 1.35 do 1,90:1 sa mogućnošću ručnog podešavanja zuma i fokusa.

 

Scenska mehanika i zavese

 

Šinski sistem za prednju svečanu zavesu izrađen je od profila dimenzije 28x32mm i dužine 8m, te poseduje pribor za kačenje u portalni otvor.

Zavesa je Molton u bordo boji, težine 300g/m2, nabrana 50%, sa odgovarajućim ringlicama za kačenje na kolica šinskog sistema. Moguće je pomerati zavesu ručno, pomoću sistema povlačenja kanapom za otvaranje dvostrane zavese levo-desno. Sve isporučene zavese poseduju vatrootporni sertifikat.

Pogledajte kratak video koji smo napravili radi ilustracije rada šinskog sistema:

 

 

Nakon montaže opreme, naš tim je izvršio obuku tehničkih lica za rad sa rasvetnim i audio pultom i uradio simulaciju pozorišne predstave radi što vernijeg prikaza rada na instaliranom sistemu.