SONY projektor FHZ66 za svetle i živopisne slike u Madlenianumu

Sa ciljem unapređenja programskih efekata na sceni opere i teatra Madlenianum, nadležni iz ove renomirane ustanove kulture odlučili su da nabave jedan od SONY laserskih projektora najnovije generacije.

  • Klijent: Opera & Theater Madlenianum
  • Datum projekta: 2019

Nakon pažljivog razmatranja fizičkih karakteristika samog prostora, a odmah potom i namere nadležnih u vezi sa korišćenjem projektora, izbor je pao na model SONY VPL-FHZ66. U pitanju je višenamenski projektor koji bi se, pored korišćenja u sali, koristio i za druge namene u pozorištu kao što su konferencije, promocije i slično.

SONy laserski projektor FHZ66 u Madlenianumu

Ovaj laserski projektor dolazi sa standardnim zoom objektivom 1.39-2.23:1 koji može da zadovolji potrebe višenamenske sale u kojoj se održavaju različiti programi koji imaju potrebe za projekcijom sadržaja. Dodatno je isporučen ultra short objektiv za zadnju projekciju na sceni, odnosa 0.65:1. Pored isporučenih, dostupni su i drugi zoom objektivi sa različitim projekcionim odnosima prema želji klijenta.

 

Rezolucija projektora je WUXGA. Projektor ima konstantan osvetljaj od 6100 lumena zahvaljujući laserskom izvoru svetla čiji je vek trajanja 20.000 sati. Sony patentirana tehnologija BrightEra 3LCD daje ekstremno jasne slike velikog kontrasta i zaćenih boja sa mnoštvom detalja. Projektor poseduje automatski sistem čišćenja filtera.

Tu je i funkcija brzog uklljučivanja/isključivanja, za svega par sekundi, što predstavlja značajnu prednost u odnosu na one proektore koji to ne nude.

 

Jedan od zahteva klijenta bio je i taj da projektor može da prikazuje sadržaj iz bilo koje svoje pozicije. Isporučeni uređaj upravo to i omogućava - projekcije u bilo kom položaju unutar 360 stepeni. Mogućnost izuzetno širokog pomeranja motorizovanog sočiva (Lens shift) po vertikali i horizontali daje garanciju projekcije na sceni sa bilo koje pozicije instaliranog projektora.

 

Za pozorište je bitna i mogućnost projekcije na zakrivljenu povrsinu (Image Warping), kao i funkcija Edge Blending koja podržava projekciju veće slike kreirane od više projektora bez vidljive ivice spajanja. Pozorištu je od izuzetne važnosti i tih rada projektora, što je još jedna ključna karakteristika ovog modela.

 

S obzirom da projektor poseduje HDBaseT ulaz, na njega je moguće puštati 4K sadržaj i sa udaljene lokacije do 100m preko isporuženog HDBaseT predajnika Aten VE2812T.