Video prezentacioni sistem za Urgentni centar Srbije

Urgentni centar Kliničkog centra Srbije počeo je sa radom 1987. godine i od tada nikada nije bio zatvaran, čak ni u periodima rekonstrukcija. On danas predstavlja najviši nivo zajedništva klinika, centara i službi u stručnom radu, organizaciji i tehnologiji rada na zbrinjavanju urgentne patologije na роdručju grada Beograda i Republike Srbije.

  • Klijent: Urgentni centar Srbije
  • Datum projekta: 2019

AVL Projekt je dobio priliku da se „upozna“ sa ovom institucijom zahvaljujući saradnji sa firmom  ENP System d.o.o. iz Beograda koja je angažovana na isporuci audio i video opreme i izvođenju instalacija.

 

Naš zadatak se konkretno sastojao u obezbeđivanju pouzdane opreme u amfiteatru u kome se održavaju predavanja za studente medicinskog fakulteta, sa prenosom video zapisa iz operacione sale. Isporučena oprema zadovoljava najviše standarde po pitanju kvaliteta slike i zvuka.

 

Za amfiteatar je isporučen laserski projektor SONY VPL-PHZ10 koji projektuje sliku dimenzije 292x183cm na visokokvalitetno motorizovano projekciono platno. Rezolucija projektora je WUXGA. Projektor karakteriše konstantan osvetljaj od 5000 lumena zahvaljujući laserskom izvoru svetla čiji je vek trajanja 20.000 sati. Tu je i automatski sistem čišćenja filtera, a treba posebno istaći i karakteristiku brzog uključivanja/isključivanja, za svega par sekundi, što znači da prezentacija može da počne gotovo trenutno.

Sony patentirana tehnologija BrightEra 3LCD daje ekstremno jasne slike velikog kontrasta i zasićenih boja sa mnoštvom detalja što je izuzetno bitno za prikaz medicinskih snimaka preko prenosne HD dokument kamere.

 

Centralni uređaj video sistema preko koga se vrši distribucija AV signala sa računara, dokument kamere i eksternog video izvora je svičer Aten VS482. Distribucija audio i video signala sa govornice između prezentacionog računara i projektora se vrši putem HDMI žičnog automatskog svičera između ulaznih HDMI&VGA signala zasnovanog na HDBaseT tehnologiji  Aten VE2812T koji je sa projektorom povezan pomoću jednog mrežnog kabla.

 

Centralni deo audio sistema je digitalni DSP audio procesor XILICA U0808 sa 8 ulaza i 8 izlaza na koji su vezani kondenzatorski mikrofoni na savitljivom vratu Audix ADX18 montirani na govornicu preko antivibracionih kućišta, bežični mikrofonski sistemi sa naglavnim mikrofonom za predavača Audix AP41 HT2 i ručnim predajnikom za pitanja iz publike Audix AP41 OM2 . Jačinu nivoa zvuka u amfiteatru je moguće podesiti putem zidnog programabilnog panela sa rotirajućim dugmetom ugrađenim u govornicu.

Isporučeni su i column zvučnici – idealni za reprodukciju govora sa visokom razumljivošću u akustički "teškim" okruženjima, pogodni i za reprodukciju muzike sa širokim horizontalnim uglom zračenja za dobru pokrivenost amfiteatra.