Video i audio oprema za izložbu "Čistač" Marine Abramović u Muzeju savremene umetnosti Beograd

Muzej savremene umetnosti je osnovan s ciljem da prikuplja, čuva, održava i istražuje značajna umetnička dela nastala posle 1900. godine na prostoru tadašnje Jugoslavije, Srbije i šire. Od osnivanja 1965. godine Muzej svoju izlagačku politiku zasniva na predstavljanju najznačajnijih umetnika, razdoblja, pokreta i tendencija savremene umetnosti 20. i 21. veka.

  • Klijent: Muzej savremene umetnosti Beograd
  • Datum projekta: 2019

Izložba „Čistač“ Marine Abramović u Muzeju savremene umetnosti je prva velika evropska retrospektiva ove svetski poznate umetnice, koja hronološki prati sve faze njene pedesetogodišnje karijere, počevši od radova iz ranih šezdesetih do današnjih. Publika će moći da poseti ovu značajnu izložbu tokom četiri meseca, od 21.09.2019. do 20.01.2020. 

Pomenuta izložba imala je uticaja i na našu firmu. Uspešnim učešćem na tenderu, AVL Projekt je dobio zadatak da isporuči, instalira i pusti u rad najsavremeniju video i audio opremu ugrađenu u jednu od najkompleksnijih instalacija do sada, a potrebnu za realizaciju pomenute izložbe.

Instalacija i puštanje u rad su obuhvatili video projektore, profesionalne LCD monitore, multimedijalne plejere i aktivne dvosistemske zvučnike, kao i prateću opremu.

 

SONY laserski video projektori najnovije generacije su obuhvatili uređaje različite snage osvetljaja: VPL-FHZ58 od 4200lm, VPL-PHZ10 od 5000lm i VPL-FHZ66 od 6100lm.

 

Video projektori su instalirani na različitim pozicijama koje prate postavku izložbe definisane putem različitih elemenata. Rezolucija isporučenih video projektora je WUXGA (1920x1200). Kako je jedan od najvažnijih zahteva organizatora izložbe bio da instalirani projektori obezbeđuju mogućnost projekcije različitih multimedijalnih sadržaja različitih formata, isporučeni projektori poseduju opciju izmene formata projektovane slike (aspect ratio) 16:10, 16:9 i 4:3. Izvor svetla u video projektoru je laser-fosfor sa radnim vekom od 20.000 sati.

Za prikaz projektovanih slika različitih dimenzija sa različitih rastojanja, korišćeni su različiti motorizovani objektivi sa velikim lens shift-om čiji je konačni izbor potvrđen od strane našeg stručnog tima kroz primenu Sony kalkulatora za izbor objektiva.

Instalirani video projektori imaju mogućnost rada u bilo kom položaju (orijentaciji) od 360 stepeni, što je izuzetno važno jer su neke od projekcija zahtevale projekciju na pod, pri čemu projektor stoji pod pravim uglom u odnosu na podni element izložbe. Kontrast projektora (full white/full black) iznosi 500.000:1. Podržavaju funkciju projekcije na zakrivljenu površinu, kao i funkciju Edge Blending koja je zahtevana na jednom od elementa postavke gde su prikazane 3 slike jedna do druge bez vidljive ivice.

Maksimalni nivo buke koju video projektori proizvode u standardnom modu je manji od 36dB, što je još jedna važna odlika isporučenih modela zbog same prirode muzejske postavke.

 

Prikaz multimedijalnog sadržaja radova Marine Abramović se takođe vrši preko 4K profesionalnih LCD monitora dijagonale 43" i 55’’, predviđenih za rad u režimu 24/7. Odlikuje ih osvetljaj od 505cd/m2 i 620cd/m2 i ugrađeni USB medija plejer za puštanje sadržaja. Poseduju i WiFi modul, te postoji mogućnost kontrole preko IP odnosno RS-232 protokola.

Ugrađenja funkcija za zaključavanje sprečava neovlašćenu spoljnu kontrolu parametara monitora, a tu su i karakteristike rada u Pro modu, te ugrađen senzor za automatsko podešavanje osvetljaja u zavisnosti od količine ambijentalnog svetla.

 

Multimedijalni sadržaji (radi se o preko 1300 fajlova radova različitih formata) se puštaju preko multimedijalnih plejera 4K/60Hz koji podržavaju različite video formate, formate slika i audio formate.

 

Kontrolni sistem služi za kontrolu uključivanja i isključivanja projektora, monitora i puštanje reprodukcije sa medija plejera. Isporučen je zajedno sa softverom za konfigurisanje parametara sistema i kontrolnom aplikacijom. Upravljanje se odvija preko mreže koja omogućava direktnu i centralizovanu kontrolu sistema preko računara i tableta klijenta.

 

Kako se radi o izuzetno kompleksnom video sistemu koji smo potpuno uspešno instalirali i pustili u rad, veoma smo ponosni na pohvale koje su stigle od mnogih relevantnih institucija i pojedinaca. Sve one zajedno nas obavezuju da i svaka naredna audio, video ili rasvetna instalacija budu jednako stručne i profesionalno izvedene i sa istim nivoom posvećenosti stručnog tima.

 

Slični projekti