Video oprema za Srpsku akademiju nauka i umetnosti

SANU predstavlja najvišu naučnu i umetničku ustanovu u našoj zemlji. Svojom misijom i ciljevima podstiče unapređenje pomenutih oblasti već gotovo dva veka, a organizovanjem i realizacijom različitih aktivnosti doprinosi ekonomskom, obrazovnom i kulturnom razvoju srpskog društva. Stoga nam je čast što smo imali priliku da sarađujemo sa njom.

  • Klijent: Srpska akademija nauka i umetnosti
  • Datum projekta: 2019

Naime, tehnička služba SANU raspisala je tender za nabavku laserskog projektora snage od 12.000 lumena za potrebe održavanja prezentacija u svečanoj sali.

 

Nakon uspešnog učestvovanja i pobede na pomenutom tenderu naša firma je u tu svrhu instalirala i pustila u rad laserski projektor Sony VPL-FHZ120L sa odgovarajućim zoom objektivom VPLL-Z4025 za projekciju slike dimenzije 430x268cm sa rastojanja od 13 do 25 m. Rezolucija isporučenog projektora je WUXGA (1920x1200), dok garancija na proizvod iznosi pet godina.

 

Osnovne prednosti isporučenog projektora sa laserskim izvorom svetla u odnosu na projektor sa lampom su sledeće:

 

1) Nema troškova održavanja (nema zamene sijalice), svi ključni delovi projektora su oklopljeni: deo sa laserom, filteri, optika, kao i napajanje, te se održavanje praktično svodi na brisanje prašine;

2) Vek trajanja izvora svetlosti iznosi 20.000 sati;

3) Utrošak električne energije sa laserskim projektorom je do 40% manji u odnosu na projektor sa lampom;

4) Projektor je odmah spreman za rad, u roku od 5-6 sekundi, bez čekanja na zagrevanje i kasnije hlađenje lampe;

5) Izuzetno je tih u radu;

6) Instalacija je moguća u bilo kom položaju (uglovanost od 360 stepeni);

7) Podržava HDBaseT tehnologiju za prenos audio/video signala preko mrežnog  kabela;

8) Sony patentirana tehnologija BrightEra 3LCD daje ekstremno jasne slike velikog kontrasta i zasićenih boja sa mnoštvom detalja;

9) Podržana je mogućnost projekcije na zakrivljenu površinu (Image Warping), kao i funkcija Edge Blending;

10) Izuzetno široka mogućnost pomeranja motorizovanog objektiva (Lens shift) po vertikali +/- 107% i horizontali +/- 60% garantuje projekciju sa bilo koje pozicije instaliranog projektora.

 

Kvalitetnu i pouzdanu audio i video distribuciju signala sa više konekcijskih mesta, sa govornice, priključnog stola i iz tehničke režije, omogućuju sledeći Aten uređaji:

 

  1. VS481C – automatski HDMI switch 4/1 koji podržava rezoluciju 4Kx2K@60Hz(4:4:4), sa mogućnošću kontrole preko RS-232 i IR;

  2. VE2812T – HDBaseT predajnik HDMI&VGA/audio signala preko jednog mrežnog kabela, podržane rezolucije 1080p koja se može preneti na rastojanje od 150m bez gubitka u kvalitetu slike, sa kontrolom preko RS-232;

  3. VC880 – De-embedder koji izdvaja audio signal iz HDMI signala;

  4. VE801 – HDBaseT HDMI ekstender (predajnik/prijemnik) signala preko jednog mrežnog kabela sa prenosom rezolucije 1080p na rastojanje od 70 m, odnosno 4K rezolucije na rastojanje od 40 m.