Ozvučenje i rasveta za Dom kulture u Novom Sadu

Krajem septembra 2019. Novi Sad je dobio novi klupski prostor pod nazivom Dom kulture. Ovaj prostrani i zanimljiv ambijent, nastao kao spoj industrijskog dizajna i gradskog šarma, smešten je u srcu grada, unutar zidova Pozorišta mladih. Nastao je kao izraz želje osnivača da se u Novi Sad vrate „ona vremena“ kada se svirao rokenrol.

  • Klijent: Dom kulture
  • Datum projekta: 2020

Ipak, namera nije da se Dom kulture svede isključivo na rokenrol. Planiraju se i nastupi didžejeva, disko i fanki večeri, a sam naziv kluba će se „opravdati“ i organizacijom različitih kulturnih događaja poput predstava, kabarea, stendap komedija i kvizova, te obeležavanjem važnih datuma. Na kraju, ne treba zaboraviti goste koji će tokom dana svratiti u ovaj klub i uz šoljicu kafe i ukusan obrok provesti prijatno vreme slušajući dobru muziku sa ozvučenja.

 

Multifunkcionalni sistem ozvučenja i rasvete

 

Kako bi ovaj ušuškani prostor u središtu grada mogao da ispuni zahteve nameravanih različitih vrsta live nastupa, te pružiti ugodan boravak dnevnim gostima, bilo je potrebno osmisliti i instalirati multifunkcionalan sistem ozvučenja i rasvete. Uvek je izazov projektovati takav sistem ozvučenja. Naime, nije isto obezbediti ravnomernu pokrivenost zvukom u dnevnoj, restoranskoj varijanti sa kontantnim SPL-om i omogućiti kvalitetne koncertne live nastupe zbog kojih je bilo neophodno podeliti ozvučenje u nekoliko delay linija i propisno ih zakasniti.

Izazov projektovanja ovakvog jednog sistema je bio utoliko veći, jer se radi o akustički „nepodobnom“ prostoru od 300m2, male visine i sa masivnim stubovima raspoređenim u više redova.

 

Audio sistem se sastoji od RCF TT 45-CXA monitora u ulozi glavnih satelita, RCF TTS-15 sabvufera, RCF NX12-SMA i RCF TT 25-CXA stage monitora, te RCF ART708-MK4 zvučnih kutija kojima je pokriven ostatak prostora. Deo sistema je i DiGiCo S21 mikseta, Audix vokalni mikrofoni OM5 i OM6 na K&M mikrofonskim stalcima, Audix DP7 komplet mikrofona za bubanj, kao i Radial ProDI i ProD2 di boksevi.

 

Kako nema dobre klupske svirke bez dobrih svetlosnih efekata, bilo je neophodno isprojektovati i instalirati i odgovarajuću rasvetu. Tako su svoje mesto u Domu kulture pronašli Ayrton Magicpanel-R – kao efekat i kontra svetlo, Chauvet Intimidator 255 – efekat i bočno svetlo, Chauvet T12 USB led parke za prednje svetlo i Chauvet Data Stream 4 – spliter za povezivanje sistema rasvete. Kontrola sistema se obavlja preko MA Lighting dot2 softvera.

 

 

Posle nepuna 4 meseca, Dom kulture se novosadskoj publici nametnuo kao mesto gde se sluša fenomenalna muzika i koje je već ugostilo brojna poznata muzička imena. Sigurni smo da sa dobro osmišljenim konceptom rada i adekvatnom „infrastrukturom“ koja će da podrži osmišljeni koncepta, „nema zime“ za ovo mesto još dugo godina.