Bioskopski RGB laserski projektor za Kulturni centar Vrnjačke Banje

Kulturni centar Vrnjačke Banje je ustanova kulture koja obuhvata bioskopsko-pozorišnu dvoranu, Zamak kulture Belimarković sa galerijskim i muzejskim prostorom i amfiteatar. Bioskop, kao njen sastavni deo, privlači veliki broj ljubitelja „sedme umetnosti“, te ova ustanova nastoji da za projekcije najnovijih svetskih hitova koristi najsavremeniju opremu.

  • Klijent: Kulturni centar Vrnjačke Banje
  • Datum projekta: 2020

Kako bi se digitalizovala bioskopska sala i time omogućio veći kvalitet projekcija, Kulturni centar Vrnjačke Banje odlučio je da dobijena sredstva od strane Filmskog centra Srbije usmeri na kupovinu najsavremenijeg projektora.

 

Isporučen je laserski digitalni projektor za bioskop sa RGB izvorom svetla Christie CP2309-RGB. Odlikuje ga osvetljaj od 9000 lumena, DLP tehnologija, rezolucija 2K (2048x1080 piksela) i kontrast 2000:1. Poseduje ugrađeni medija server i kapacitet diskova od 8TB u konfiguraciji RAID5 sa odgovarajućim motorizovanim zoom objektivom.

 

Zašto je ovaj projektor poseban?

 

RGB laser kao izvor svetla omogućava realističnu reprodukciju boja na platnu (>95% od realne životne slike), po standardu REC.2020, i ima znatno veći kontrast što sveukupno kreira jedinstveno iskustvo gledanja filma tokom projekcije.

RGB laserski izvor svetla ima dugačak životni vek od čak 30.000 sati tokom kojih zadržava 80% osvetljaja. Štaviše, zbog postojanja tri laserska izvora, R, G i B, životni vek samog projektora je znatno duži od običnog laser-fosfor bioskopskog projektora. Bitna karakteristika ovog projektora je njegova kompaktnost, bez dodatnih spoljašnjih hladnjaka, ukupne težine od 73 kg.

 

Christie CP2309-RGB poseduje touch monitor koji sa ugrađenim regulatorom za automatizaciju omogućava jednostavno reprodukovanje, zakazivanje i upravljanje bioskopskim sadržajem. Projektor podržava HFR 2K@120fps/4K@30 fps. Poseduje odgovarajuće priključne konektore HDMIx2, 16-kanalni audio preko RJ45 x2, kao i 3D konektor za sinhronizaciju.

 

U sklopu konkursne dokumentacije klijent je tražio da se dostave određeni proračuni,  te je naš stručni tim dostavio proračun objektiva i osvetljaja za 2D, odnosno odgovarajući tip 3D projekcije za date parametre projekcionog rastojanja, tip platna i dimenzije projektovane slike, kako bi klijent bio siguran da ponuđeni proizvod zadovoljava DCI standard.

 

U sklopu dodatne opreme, isporučili smo i stalak za projektor na točkovima, sa sigurnosnim stopama za njegov prihvat, koji pruža mogućnost podešavanja visine, a koji istovremeno predstavlja i 19" rek za smeštaj dodatne opreme.

Tu je i uređaj za besprekidno napajanje i crevo sa kanalskim ventilatorom za odvođenje toplote iz tehničke režije.

 

Kao dodatno mobilno ozvučenje isporučen je snažni aktivni line-source zvučnički sistem RCF EVOX 12  snage 1400 W sa DSP-om. RCF EVOX 12 je veoma kompaktan sistem, a zahvaljujući ugrađenim točkićima i ručki koja je podesiva po dužini, rukovanje i transport su veoma laki.

 

Nakon završene instalacije naš stručan tim izvršio je obuku dva lica iz tehničke službe naručioca projekta.