Video prezentacioni sistem u proizvodnom pogonu fabrike Magna Seating u Aleksincu

Magna Seating bavi se proizvodnjom i razvojem komponenata koje se koriste u automobilskoj industriji, kao i dizajnom automobila najpoznatijih svetskih proizvođača, te predstavlja jednog od lidera kada je reč o automobilskom inženjeringu i dizajnu.

  • Klijent: Magna Seating
  • Datum projekta: 2021

Za potrebe proizvodnog pogona auto presvlaka u Aleksincu otvorenog u junu 2020. godine Magna Seating je angažovala našu kompaniju kako bi ga opremila savremenim video prezentacionim sistemom radi obučavanja zaposlenih.

 

Video prezentacioni sistem sastoji se od 4 laserska projektora sa motorizovanim platnima i distribucijom signala sa jednog mesta. Dimenzije projekcione slike motorizovanog platna iznose 264 x 165 cm. Platna su raspoređena na odgovarajućim pozicijima u pogonu fabrike kako bi na visini od 3,5 m bila vidljiva svim zaposlenima.

Distribucija signala obavlja se preko HDMI HDBaseT predajnika i Infobit E70C-T S/FTP Cat6 mrežnog kabla. Ovaj kabel može da prenese audio, video i kontrolni signal HD rezolucije na 70 m, odnosno 4K rezolucije na 40 m bez gubitaka u njihovom kvalitetu, a obezbeđuje i jednostavnu i centralizovanu kontrolu povezanih uređaja putem dvosmerne komunikacije IR i RS232 signala.

Sony VPL-PHZ60 laserski projektor malih dimenzija i težine pravi je izbor kad je reč o odnosu cene i kvaliteta.

Snaga osvetljaja od 6.000 lumena omogućava odličnu vidljivost čak i pri velikom ambijentalnom svetlu u pogonu fabrike, a zahvaljujući funkciji inteligentnog podešavanja kojom se omogućava kontrola više parametara (boja, osvetljaj, buka ventilatora) maksimizuju se performanse projektora.

Funkcija Bright View dodatno pojačava osvetljaj u prostorima sa većim ambijentalnim svetlom, dok Contrast Ratio (full white/full black) oo:1 obezbeđuje izuzetno oštru sliku. Karakterišu ga zasićene boje, kao i velika fleksibilnost u instalaciji zbog -35%/+55% vertikalnog lens shift-a.

Opremljen je HDBaseT ulazom za jednostavan prenos AV signala preko mrežnog kabla bez uticaja elektromagnetnog zračenja, a odlikuje se malim dimenzijama i težinom.

Zahvaljujući laseru, projektor praktično ne zahteva održavanje, a njegov minimalni radni vek iznosi 20.000 sati.

 

Izazov sa kojim smo se uspešno suočili predstavljala je montaža mehaničkih nosača za projektor na visini od 10 m u pogonu fabrike, što je zahtevalo najam električne dizalice. Uz korišćenje zaštitne opreme tokom rada i posedovanje dozvole za rad na visini koju članovi našeg instalaterskog tima poseduju, montaža je u celosti prošla bez ikakvih problema.

 

Implementirano video prezentaciono rešenje je u potpunosti odgovorilo zahtevima klijenta, pa se sa sigurnošću može reći da će obučavanje radnika u proizvodnji postati uobičajena i jednostavna aktivnost.